Kyss frosken: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
 
(27 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Tullinløkka Oslo 2005.jpg|Utstillingen ”Kyss Frosken!” på Tullinløkka i 2005 vakte oppsikt, og var unik i sin bruk av byrommet.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}
{{thumb høyre|Tullinløkka Oslo 2005.jpg|Utstillingen ”Kyss Frosken!” på Tullinløkka i 2005 vakte oppsikt, og var unik i sin bruk av byrommet.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2005)}}
'''«[[Kyss frosken|Kyss frosken! Forvandlingens kunst]]»''' var betegnelsen på en stor utstilling på [[Tullinløkka]] i Oslo (mellom bygningene [[Historisk museum (Oslo)|Historisk museum]] og  [[Nasjonalgalleriet]]) fra 28. mai til 18. september 2005, i regi av [[Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design]]  i forbindelse med 100 års-markeringen for unionsoppløsningen i [[1905]].


'''”Kyss frosken! Forvandlingens kunst'''” var betegnelsen på en stor utstilling [[Tullinløkka]] i Oslo (mellom bygningene kjent som Historisk museum og  Nasjonalgalleriet), fra 28. mai til 18. september 2005, i regi av [[Nasjonalmuseet for kunst]] i forbindelse med 100 års-markeringen for [[1905]].
Utstillingen involverte nye, midlertidige lokaler selve Tullinløkka, noe som førte til at bilparkeringen ble fjernet. Særlig vekket et grønt, froskeformet, oppblåsbart lokale oppsikt. Det var denne som ga navn til utstillingen. ”Frosken” ble fjernet rett etter utstillingens slutt, mens en paviljong, kalt Kunsthallen (ut mot [[Kristian IVs gate (Oslo)|Kristian IVs gate]]), ble stående fram til 2011. Med rivingen av Kunsthallen forsvant siste synlige rest av Kyss frosken-utstillingen på Tullinløkka.


Utstillingen involverte nye, midlertidige lokaler på selve Tullinløkka, noe som førte til at bilparkeringen ble fjernet. Særlig vekket et grønt, froskeformet, oppblåsbart lokale oppsikt. Det var denne som ga navn til utstillingen. ”Frosken” ble fjernet rett etter utstillingens slutt, mens en paviljong, kalt Kunsthallen (ut mot [[Kristian IVs gate]]), ble stående fram til 2011. Ved riving av Kunsthallen forsvant siste synlige rest av Kyss frosken-utstillingen på Tullinløkka.
Utstillingen inkluderte også  kunstverket ''Liberté'' av Lars Ramberg, som besto av tre toaletter i rødt, hvitt og blått. På taket var det skilt med slagord fra den franske revolusjon; ''frihet, likhet og brorskap''. Inne i toalettene var det installert høyttalere som spilte lydopptak av Franklin D. Roosevelt, Charles de Gaulle og kong Haakon VII. Toalettene ble i 2014 satt opp igjen i [[Eidsvolls plass|Spikersuppa]], på området der restauranten [[Saras Telt]] tidligere holdt til.


”Kyss frosken!” skapte debatt, men ble samtidig det mest besøkte kunstarrangementet noensinne i Norge basert på samtidskunst. Det var også unikt i sin bruk av byrommet.
”Kyss frosken!” skapte debatt, men ble samtidig det mest besøkte kunstarrangementet noensinne i Norge basert på samtidskunst. Det var også unikt i sin bruk av byrommet.
== Galleri ==
<gallery>
Fil:Kyss frosken 2005 program.jpg|Forsiden av programmet til Kyss frosken-utstillingen.{{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil: Kyss frosken Tullinløkka 2005.jpg|Motiv fra Kyss frosken-utstillingen på Tullinløkka sommeren 2005. {{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Kyss frosken utstilling Tullinløkka 2005.jpg|Gjennomgang til Nasjonalgalleriet via "frosken".{{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Tullinløkka 2005 Liberté toaletter.jpg|Toalett-kunstverket ''Liberté'' av Lars Ramberg var del av utstillingen. Det ble i 2014 flyttet til Spikersuppa.{{byline|Stig Rune Pedersen}}
Fil:Spikersuppa Oslo 2014 toaletter Liberté.jpg|Toalett-kunstverket ''Liberté'' slik det gjenoppsto i Spikersuppa i 2014.{{byline|Stig Rune Pedersen}}
</gallery>


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==


[http://www.pluto.no/kulturspeilet/faste/art/kyss_frosken.html Artikkel om Kyss frosken Kulturspeilet ].
*[http://www.pluto.no/kulturspeilet/faste/art/kyss_frosken.html Artikkel om Kyss frosken Kulturspeilet 2005 ].
 
*[http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article3792187.ece Artikkel i Aftenposten fra 2010 om Tullinløkka ].
[http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article3792187.ece Artikkel i Aftenposten fra 2010 om Tullinløkka ].


[[Kategori:2005]]
[[Kategori:2005]]
[[Kategori:Museer i Oslo kommune]]
[[Kategori:Gallerier]]
[[Kategori:Parker og plasse]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Utstillinger]]

Nåværende revisjon fra 23. feb. 2023 kl. 06:08

Utstillingen ”Kyss Frosken!” på Tullinløkka i 2005 vakte oppsikt, og var unik i sin bruk av byrommet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

«Kyss frosken! Forvandlingens kunst» var betegnelsen på en stor utstilling på Tullinløkka i Oslo (mellom bygningene Historisk museum og Nasjonalgalleriet) fra 28. mai til 18. september 2005, i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i forbindelse med 100 års-markeringen for unionsoppløsningen i 1905.

Utstillingen involverte nye, midlertidige lokaler på selve Tullinløkka, noe som førte til at bilparkeringen ble fjernet. Særlig vekket et grønt, froskeformet, oppblåsbart lokale oppsikt. Det var denne som ga navn til utstillingen. ”Frosken” ble fjernet rett etter utstillingens slutt, mens en paviljong, kalt Kunsthallen (ut mot Kristian IVs gate), ble stående fram til 2011. Med rivingen av Kunsthallen forsvant siste synlige rest av Kyss frosken-utstillingen på Tullinløkka.

Utstillingen inkluderte også kunstverket Liberté av Lars Ramberg, som besto av tre toaletter i rødt, hvitt og blått. På taket var det skilt med slagord fra den franske revolusjon; frihet, likhet og brorskap. Inne i toalettene var det installert høyttalere som spilte lydopptak av Franklin D. Roosevelt, Charles de Gaulle og kong Haakon VII. Toalettene ble i 2014 satt opp igjen i Spikersuppa, på området der restauranten Saras Telt tidligere holdt til.

”Kyss frosken!” skapte debatt, men ble samtidig det mest besøkte kunstarrangementet noensinne i Norge basert på samtidskunst. Det var også unikt i sin bruk av byrommet.

Galleri

Kilder og litteratur