Laksefjorden

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. nov. 2018 kl. 13:23 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Laksefjorden''' (nordsamisk ''Lágesvuotna'') i Lebesby kommune er den tredje lengste fjorden i Finnmark. Den begynner ved sundet mellom Sværholklubben og Store Fin...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Laksefjorden (nordsamisk Lágesvuotna) i Lebesby kommune er den tredje lengste fjorden i Finnmark. Den begynner ved sundet mellom Sværholklubben og Store Finnkjerka, og strekker seg 92 kilometer inn til Kunes. Største dyp er på 327 meter, og befinner seg helt ute ved munningen.

Langs østsida går fylkesveg 98 ut til Ifjord, og derfra går fylkesvei 888. Sistnevnte strekning må periodevis stenges på grunn av dårlig vær, og det går da ferje mellom Kalak og Kifjorden. Det er særlig på østsida at det er bosetning; der ligger Dyfjord, Bekkarfjord, Lebesby, Ifjord og Brenngam. På vestsida er det bare ei bygd, Veidnes. Innerst ligger som nevn bygda Kunes.

Det er en rekke fjordarmer som strekker seg inn på Laksefjorden, de fleste av dem på østsida. På vestsida er det bare Lille-Porsangen, mens det på østsida er, fra nord til sør: Dyfjorden, Kifjorden, Eidsfjorden, Mårøyfjorden, Store Torskefjorden, Lille Torskefjorden, Bekkarfjorden, Ifjorden med Friarfjorden, Landersfjorden, Adamsfjorden og Storfjorden.

Av øyene i fjorden er Brattholmen den største, og Mårøya den nest største.

Litteratur og kilder