Langestrand kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. jun. 2023 kl. 09:36 av Rool (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Langestrand kirke
Langestrand kirke.jpg
Foto: Morten Bakkeli (2013)
Byggeår: 1818
Endringer: Restaurert 1903, 1906 og 1910
Kirkegård: Det er kirkegård ved kirken
Materiale: Tre

Langestrand kirke er en åttekantet kirke fra 1818Langestrand i Larvik kommune.

Byggverket er i tre og har 220 plasser.

Tidligere kirker på Langestrand

Den første kirken ble oppført i tømmer på Niels Langes tid i 1642. Kirken var omgitt av en kirkegård. Tegninger, kart og beskrivelser tyder på at hovedinngangen lå inntil Larvik museum og kirkebygningen var beliggende hvor parkeringsplassen er i dag.

Grev Ulrik Frederik Gyldenløve ga ordre om å anlegge en ny kirke. Den beskjedne kirken, med et enkelt utstyrt rom på 170 kvadratmeter og etter hvert et kirketårn, var trolig ferdig i 1699. Gyldenløve oppførte nok ikke en helt ny kirke, men utvidet og restaurerte kirken fra 1642. Altertavla og prekestolen forsvant da kirken ble revet i 1812, men døpefonten fra 1707 eksisterer fremdeles. Formeren på Fritzøe jernverk laget den i støpejern. Kirken hadde en rekke bilder, som var donert av ansatte i jernverket.

ReferanserCreative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Langestrand kirke» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.