Lillestrøm bygningskommune: Forskjell mellom sideversjoner

Korr, litteratur, noter,
(Korr, litteratur, noter,)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb | Kirkegata.jpg | Kirkegata i 1880-åra sett fra jernbanestasjonen}}
<onlyinclude>{{thumb | Kirkegata.jpg | Kirkegata i 1880-åra sett fra jernbanestasjonen.|Akershusbasen.}}
'''[[Lillestrøm bygningskommune]]''' ble opprettet i [[1878]] etter at regjeringen året før hadde bestemt at bygningsloven av 1869 skulle gjelde for tettstedet. En [[bygningskommune]] hadde et avgrenset sjølstyre innenfor en primærkommune. Fram til [[Lillestrøm (pekere)|Lillestrøm]] ble egen [[Lillestrøm kommune (1908-1962)|kommune]] i [[1908]], tredoblet folketallet seg. Gater, tomter og husbygging ble fra nå av regulert, og virksomheten utviklet seg i relativt kontrollerte former. Det ble anlagt vannverk og avløpssystem, opprettet brannvesenet og bygd skoler. Handelsmenn åpnet nye butikker, ny industri kom til og den etablerte industrien vokste. Telegrafstasjon, postkontor, politistasjon, kirke, apotek og lokalaviser kom som en naturlig følge av folkeøkningen. Ulike frivillige organisasjoner ble stiftet, og det politiske engasjementet i befolkningen skilte stedet ut fra bygdene omkring. Lillestrøm ble et livskraftig samfunn med bypreg. Det var [[Lillestrøm stasjon|jernbanen]] sammen med sagbruksindustrien som utvilsomt la grunnlaget for denne raske utviklingen og var hovedårsaken til at stedet ble et trafikknutepunkt på [[Romerike]].</onlyinclude>
'''[[Lillestrøm bygningskommune]]''' ble opprettet i [[1878]] etter at regjeringen året før hadde bestemt at bygningsloven av 1869 skulle gjelde for tettstedet. En [[bygningskommune]] hadde et avgrenset sjølstyre innenfor en primærkommune. Fram til [[Lillestrøm (pekere)|Lillestrøm]] ble egen [[Lillestrøm kommune (1908-1962)|kommune]] i [[1908]], tredoblet folketallet seg. Gater, tomter og husbygging ble fra nå av regulert, og virksomheten utviklet seg i relativt kontrollerte former. Det ble anlagt vannverk og avløpssystem, opprettet brannvesen og bygd skoler. Handelsmenn åpnet nye butikker, ny industri kom til og den etablerte industrien vokste. Telegrafstasjon, postkontor, politistasjon, kirke, apotek og lokalaviser kom som en naturlig følge av folkeøkningen. Ulike frivillige organisasjoner ble stiftet, og det politiske engasjementet i befolkningen skilte stedet ut fra bygdene omkring. Lillestrøm ble et livskraftig samfunn med bypreg. Det var [[Lillestrøm stasjon|jernbanen]] sammen med sagbruksindustrien som utvilsomt la grunnlaget for denne raske utviklingen og var hovedårsaken til at stedet ble et trafikknutepunkt på [[Romerike]].</onlyinclude>


==Bygningskommunens administrasjon==
==Bygningskommunens administrasjon==
{{thumb|Representantskap Lillestrøm bygningskommune.jpg|Lillestrøm bygningskommunes representantskap i 1892. Sittende fra venstre stortingsmann Johan Thoresen og dr. Carl Bjurstedt. Stående fra venstre Brodshaug, Strand, bygningskommunens sekretær Edvard Paulsen og Petter Harstad}}
{{thumb|Representantskap Lillestrøm bygningskommune.jpg|Lillestrøm bygningskommunes representantskap i 1892. Sittende fra venstre stortingsmann Johan Thoresen og dr. Carl Bjurstedt. Stående fra venstre Brodshaug, Strand, bygningskommunens sekretær Edvard Paulsen og Petter Harstad.|Akershusbasen.}}
Lillestrøm ble styrt av Bygnings- og reguleringskommisjonen, men politiske vedtak og bevilgninger måtte godkjennes av herredsstyret i [[Skedsmo kommune]]. Kommisjonen hadde fem medlemmer som ble valgt av huseierne hvert fjerde år, fra 1905 hvert tredje år. Bygningskommisjonen godkjente nye byggeplaner og førte tilsyn med byggearbeidene, og den besto av tre medlemmer. Ett av medlemmene fikk ansvar for ro og orden, og fungerte dermed som politimester. Et annet medlem var branninspektør, og sørget blant annet for at huseierne hadde nødvendige brannutstyr.  
Lillestrøm ble styrt av Bygnings- og reguleringskommisjonen, men politiske vedtak og bevilgninger måtte godkjennes av kommunstyret i [[Skedsmo kommune]]. Kommisjonen hadde fem medlemmer som ble valgt av huseierne hvert fjerde år, fra 1905 hvert tredje år. Bygningskommisjonen godkjente nye byggeplaner og førte tilsyn med byggearbeidene. Ett av medlemmene fikk ansvar for ro og orden, og fungerte dermed som politimester. Et annet medlem var branninspektør, og sørget blant annet for at huseierne hadde nødvendige brannutstyr.  


Reguleringskommisjonen bestod av hele bygningskommisjonen og i tillegg to medlemmer som representerte huseierne. Den foreslo for bygningskommisjonen hvor nye gater skulle anlegges, og hvordan eldre gater kunne nyreguleres.  
Reguleringskommisjonen bestod av hele bygningskommisjonen og i tillegg to medlemmer som representerte huseierne. Den foreslo for bygningskommisjonen hvor nye gater skulle anlegges, og hvordan eldre gater kunne nyreguleres.  


Brannkommisjonen hadde fire medlemmer, og ett av medlemmene fungerte som branndirektør. Kommisjonen ble utpekt av bygningskommunen, men måtte godkjennes av formannskapet og amtmannen. Den skrev ut brannmannskaper og sørget for at det ble holdt regelmessige brannøvelser, mens branndirektøren skulle lede brannslukkingen hvis det oppstod brann.
Brannkommisjonen hadde fire medlemmer, og ett av medlemmene fungerte som branndirektør. Kommisjonen ble utpekt av bygningskommunen, men måtte godkjennes av formannskapet i Skedsmo kommune og amtmannen (fylkesmannen). Den skrev ut brannmannskaper og sørget for at det ble holdt regelmessige brannøvelser, mens branndirektøren skulle lede brannslukkingen hvis det oppstod brann.


Det var liten interesse for valg av representanter til kommisjonene. Vanligvis ble det avgitt mellom 10 og 20 stemmer, og gjenvalg var vanlig. Baret et par ganger var det valgkamp, og da stemte over 40 huseiere.
Det var liten interesse for valg av representanter til kommisjonene. Vanligvis ble det avgitt mellom 10 og 20 stemmer, og gjenvalg var vanlig. Baret et par ganger var det valgkamp, og da stemte over 40 huseiere.


==Økonomi==
==Økonomi==
Inntektene kom hovedsakelig fra skatt på inntekt og fra eiendomsskatt på husene. Med jevne mellomrom ble det holdt verditakst på alle hus, og på dette grunnlaget ble skatten utlignet.  
Inntektene kom hovedsakelig fra skatt på inntekt og fra eiendomsskatt på husa. Med jevne mellomrom ble det holdt verditakst på alle hus, og på dette grunnlaget ble skatten utlignet.  


I 1879 la bygningskommunen fram sitt første budsjett som var på kr 5000. Budsjettet holdt seg på dette nivået til 1892 da det økte til kr 6700. Fra da av ble det bedre tider i sagbruksindustrien som hadde lidd under vekslende konjunkturer i omtrent 20 år. I 1902 var budsjettet økt til kr 12000, og det holdt seg der til kommunedelingen i 1908.
I 1879 la bygningskommunen fram sitt første budsjett som var på kr 5000. Budsjettet holdt seg på dette nivået til 1892 da det økte til kr 6700. Fra da av ble det bedre tider i sagbruksindustrien som hadde lidd under vekslende konjunkturer i omtrent 20 år. I 1902 var budsjettet økt til kr 12000, og det holdt seg der til kommunedelingen i 1908.  
   
   
De eneste postene på budsjettet de første årene var regulering av gater og veier, men det var naturlig at det snart kom flere i et tettsted i utvikling. Etter 1892 gikk omtrent halvparten til vannverket, og resten gikk hovedsaklig til veier og gater, til brannvesenet og til å lønne kasserer. Senere kom kravet om avløpsanlegg og ny skole. Fordi det var relativt liten vilje blant politikerne i Skedsmo Herredsstyre å investere i Lillestrøm, måtte bygnings- og reguleringskommisjonen ta seg av flere saker enn det som var vanlig innenfor en bygningskommune. Dette kostet betydelig mer enn skattene og avgiftene som kom inn. Nødvendige bidrag kom fra sagbrukseierne, [[Øl- og vinsamlaget i Lillestrøm]] og [[Lillestrøm stasjon]]. Uten bidrag fra disse ville utviklingen i Lillestrøm gått vesentlig langsommere.
De eneste postene på budsjettet de første årene var regulering av gater og veier, men det var naturlig at det snart kom flere i et tettsted i utvikling. Etter 1892 gikk omtrent halvparten til vannverket, og resten gikk hovedsaklig til veier og gater, til brannvesenet og til å lønne kasserer. Senere kom kravet om avløpsanlegg og ny skole. Fordi det var relativt liten vilje blant politikerne i Skedsmo kommunestyre å investere i Lillestrøm, måtte Bygnings- og reguleringskommisjonen ta seg av flere saker enn det som var vanlig innenfor en bygningskommune. Dette kostet betydelig mer enn skattene og avgiftene som kom inn. Nødvendige bidrag kom fra sagbrukseierne, [[Øl- og vinsamlaget i Lillestrøm]] og [[Lillestrøm stasjon]]. Uten bidrag fra disse ville utviklingen i Lillestrøm gått vesentlig langsommere.


==Sterk befolkningsvekst==
==Sterk befolkningsvekst==
Tabellen nedenfor viser en sterk befolkningsutvikling som økte behovet for utbygging av infrastrukturen. Stedet hadde et mannsoverskudd fordi det var behov for mannlig arbeidskraft ved sagbrukene og jernbanen. De fleste innflytterne til Lillestrøm kom fra nabokommunene, fra andre sagbruksdistrikter, fra Sverige og ellers fra stort sett hele landet. Særlig kom det mange unge, enslige menn.
Tabellen nedenfor viser en sterk befolkningsutvikling som økte behovet for utbygging av infrastrukturen. Lillestrøm hadde et mannsoverskudd fordi det var behov for mannlig arbeidskraft ved sagbrukene og jernbanen. De fleste innflytterne til Lillestrøm kom fra nabokommunene, fra andre sagbruksdistrikter, fra Sverige og ellers fra stort sett hele landet. Særlig kom det mange unge, enslige menn.




Tabell 1. Folketallsutvikling 1865-1910
Tabell 1. Folketallsutvikling 1865-1910 <ref>Folketellingene 1865, 1875, 1891, 1900 og 1910</ref>


{|class="wikitable"
{|class="wikitable"
Linje 59: Linje 59:


==Yrkesgrupper==
==Yrkesgrupper==
Tabellen viser en nedgang innen industri og anlegg fra 1875 til 1890. Dette skyldes i hovedtrekk lavere etterspørsel etter sagbruksprodukter både nasjonalt og internasjonalt. De svingende nasjonale og internasjonale konjunkturene i sagbruksnæringen påvirket alle næringer i Lillestrøm. Tallet på jernbanearbeidere gikk ned etter 1865 fordi anleggsperioden var over. Husmennene som bodde på [[Måsan]] før Lillestrøm fikk sine grenser, ble etter hvert nedlagt som følge av industrialiseringen. De første årene var det bare kvinnelige tjenere i Lillestrøm fordi mennene fikk fast arbeid på sagbrukene. I folketellingen fra 1890 er de første mannlige tjenerne registrert, til sammen 7 av totalt 83. Først etter århundreskiftet økte tallet på mannlige tjenere.  
Tabellen nedenfor viser en nedgang innen industri og anlegg fra 1875 til 1890. Dette skyldes i hovedtrekk lavere etterspørsel etter sagbruksprodukter både nasjonalt og internasjonalt. De svingende nasjonale og internasjonale konjunkturene i sagbruksnæringen påvirket alle næringer i Lillestrøm. Tallet på jernbanearbeidere gikk ned etter 1865 fordi anleggsperioden var over. Husmennene som bodde på [[Måsan]] før Lillestrøm fikk sine grenser, ble etter hvert nedlagt som følge av industrialiseringen. De første årene var det bare kvinnelige tjenere i Lillestrøm fordi mennene fikk fast arbeid på sagbrukene. I folketellingen fra 1890 er de første mannlige tjenerne registrert, til sammen 7 av totalt 83, og de holdt til på gårdene Sørum og Kjeller. Først etter århundreskiftet økte tallet på mannlige tjenere.  




Linje 88: Linje 88:


==Utbygging av boligområder==  
==Utbygging av boligområder==  
{{thumb | John_Mosens_hus.jpg‎  | Johan Danielsen Mosens hus i 1880-åra}} Lillestrøm var delt inn i tre kretser: [[Nesa]], [[Furuskogen]] og [[Volla og Torvmosen]] som utgjorde en krets. Tabellen nedenfor viser at antall bygninger innenfor bygningskommunens grenser mellom 1879 og 1910 ble tredoblet. Mellom 1895 og 1900 ble tallet på bolighus doblet som en følge av oppgangsårene i sagbruksnæringen og stor tilflytning av arbeidere.     
{{thumb | John_Mosens_hus.jpg‎  | Johan Danielsen Mosens hus i 1880-åra.|Akershusbasen.}} Lillestrøm var delt inn i tre kretser: [[Nesa]], [[Furuskogen]] og [[Volla]] og [[Torvmosen]] som utgjorde en krets. Tabellen nedenfor viser at antall bygninger innenfor bygningskommunens grenser mellom 1879 og 1910 ble tredoblet. Mellom 1895 og 1900 ble tallet på bolighus doblet som en følge av oppgangsårene i sagbruksnæringen og stor tilflytting av arbeidere.     


Størstedelen av befolkningen bosatte seg de første årene i de store arbeiderboligene og leiegårdene på Volla og Torvmosen. Boligene hadde opp til 20 leiligheter, og det var sagbrukseierne som satte dem opp. I 1890-årene ble det reist et stort antall eneboliger på Nesa, og befolkningen økte sterkest der. Prisen på selveiertomtene var høyere på Nesa enn på Volla, men den lave prisen på bygselstomter fikk mange til å bygge hus der.
Størstedelen av befolkningen bosatte seg de første årene i de store arbeiderboligene og leiegårdene på Volla og Torvmosen. Boligene hadde opp til 20 leiligheter, og det var sagbrukseierne som satte dem opp. I 1890-årene ble det reist et stort antall eneboliger på Nesa, og befolkningen økte sterkest der. Prisen på selveiertomtene var høyere på Nesa enn på Volla, men den lave prisen på bygselstomter fikk mange til å bygge hus der.


De første hadde vanligvis ett rom og kjøkken med soveplasser i stua og på kvisten. Da rentene ble lavere i slutten av århundret, bygde mange soverom i tillegg, og kvistværelser ble innredet til utleie eller soverom. Eieren av [[Lillestrøm Dampsag og Høvleri]] kjøpte en del jord som arbeiderne kunne benytte slik at husholdninger kunne holde gris, kanskje ei ku og dyrke poteter. Den sterke utbyggingen i slutten av århundret gjorde slutt på denne ordningen, og da leide mange huseiere seg parseller på [[Kjeller]].{{thumb|Brandvollboligen.jpg|Brandvalboligen var en av de eldste arbeiderbrakkene i Lillestrøm.}}
De første bolighusa hadde vanligvis ett rom og kjøkken med soveplasser i stua og på kvisten. Da rentene ble lavere i slutten av århundret, bygde mange soverom i tillegg, og kvistværelser ble innredet til utleie eller soverom. Eieren av [[Lillestrøm Dampsag og Høvleri]] kjøpte en del jord som arbeiderne kunne benytte slik at husholdninger kunne holde gris, kanskje ei ku og dyrke poteter. Den sterke utbyggingen i slutten av århundret gjorde slutt på denne ordningen, og da leide mange huseiere seg parseller på [[Kjeller]].{{thumb|Brandvollboligen.jpg|Brandvalboligen var en av de eldste arbeiderbrakkene i Lillestrøm.|Akershusbasen.}}


Den raske husbyggingen skapte problemer i de sterkeste vekstperiodene. Bygningskommunen hadde ikke kapasitet til å kontrollere om byggherrene fulgte de fastsatte og forholdsvis enkle reglene. Flere byggesaker ble ikke anmeldt, og folk bygde ofte slik de ønsket. Derfor kunne de kasselignende halvannen etasjes husene få svært forskjellig utseende.  
Den raske husbyggingen skapte problemer i de sterkeste vekstperiodene. Bygningskommunen hadde ikke kapasitet til å kontrollere om byggherrene fulgte de fastsatte og forholdsvis enkle reglene. Flere byggesaker ble ikke anmeldt, og folk bygde ofte slik de ønsket. Derfor kunne de kasselignende halvannen etasjes husene få svært forskjellig utseende.  




Tabell 3. Antall bolighus i Lillestrøm 1879-1910
Tabell 3. Antall bolighus i Lillestrøm 1879-1910<ref>Hals 1, 1978</ref>


{|class="wikitable"
{|class="wikitable"
Linje 121: Linje 121:


==Utlånsinstitusjoner==
==Utlånsinstitusjoner==
{{thumb | Lillestrom sparebank.jpg | Lillestrøm Sparebank leide lokale i Solheimsgata 5 de første årene. Bilde tatt etter 1904}}
{{thumb |Lillestrom sparebank.jpg|Lillestrøm Sparebank leide lokale i Solheimsgata 5 de første årene. Bilde tatt etter 1904.|Akershusbasen.}}
Den eneste lånemuligheten husbyggerne hadde de første årene, var hos kjøpmennene. Den sterke økningen i husbyggingen økte behovet for en bank, og i [[1887]] ble [[Lillestrøm Sparebank]] opprettet. Der fikk en rimelige lån i motsetning til hos handelsmennene som tok høye renter.  
Den eneste lånemuligheten husbyggerne hadde de første årene, var hos kjøpmennene. Den sterke økningen i husbyggingen økte behovet for en bank, og i [[1887]] ble [[Lillestrøm Sparebank]] opprettet. Der fikk en rimelige lån i motsetning til hos handelsmennene og «ågerkarlene» som tok svært høye renter.  


Fra [[1895]] lånte staten ut penger til arbeidere som ønsket å bygge eget hus. Det var kommunen som formidlet lånene mellom staten og låntakerne. I perioden 1895 til 1900 formidlet kommunen lån til 134 bolighus gjennom kredittinstitusjonen [[Skedsmo Byggebank]]. I [[1903]] ble [[Den norske Arbeiderbruk- og Boligbank]] opprettet, og som for byggebanken garanterte Skedsmo kommune for lånene gjennom pantobligasjoner i husene.
Fra [[1895]] lånte staten ut penger til arbeidere som ønsket å bygge eget hus. Det var kommunen som formidlet lånene mellom staten og låntakerne. I perioden 1895 til 1900 formidlet kommunen lån til 134 bolighus gjennom kredittinstitusjonen [[Skedsmo Byggebank]]. I [[1903]] ble [[Den norske Arbeiderbruk- og Boligbank]] opprettet, og som for byggebanken garanterte Skedsmo kommune for lånene gjennom pantobligasjoner i husene.


Lillestrøm Sparebank kunne ikke yte stor nok kreditt til flere næringsdrivende, og derfor etablerte [[Christiania Privatbank (Lillestrøm)|Christiania Privatbank]] en filial her i [[1897]]. Banken ble ledet av lensmannen i Skedsmo, og ble kalt ''Lensmannsbanken'', men ble ingen sterk konkurrent til sparebanken.
Lillestrøm Sparebank kunne ikke yte stor nok kreditt til flere næringsdrivende, og derfor etablerte [[Christiania Privatbank (Lillestrøm)|Christiania Privatbank]] en filial her i 1897. Banken ble ledet av lensmannen i Skedsmo, og ble kalt ''Lensmannsbanken'', men den ble ingen sterk konkurrent til sparebanken.


==Gater og veier ==
==Gater og veier ==
Fram til 1877 hadde Lillestrøm ingen annen veiforbindelse med omlandet enn gangstier. Dette året ble det lagt vei over Torvmosen fra [[Fetveien (Lillestrøm)|Fetveien]] til [[Lillestrøm stasjon]]. Den ble lokalt kalt Måsaveien, men fikk senere navnet Storgata. Dermed ble Lillestrøm knyttet til [[Romerike|Nedre Romerike]] med vei. Til denne tid hadde den tunge transporten fra nabobygdene til Lillestrøm gått på isen og snøen på vinterstid.
Fram til 1877 hadde Lillestrøm ingen annen veiforbindelse med omlandet enn gangstier. Dette året ble det lagt vei over Torvmosen fra [[Fetveien (Lillestrøm)|Fetveien]] til [[Lillestrøm stasjon]]. Den ble lokalt kalt Måsaveien, men fikk senere navnet Storgata. Dermed ble Lillestrøm knyttet til [[Romerike|Nedre Romerike]] med vei. Til denne tid hadde den tunge transporten fra nabobygdene til Lillestrøm gått på isen og snøen på vinterstid.


Fra 1879 begynte bygningskommunen å anlegge gater i Lillestrøm. Dette var påtrengende fordi veiene som fantes i Lillestrøm, var tråkk eller gangstier. I 1879 ble det stukket ut fire gatetraséer som nå er Jernbanegata, Nesgata, Strandgata og Voldgata. Gatene var 15 meter brede, men hadde ikke fast dekke og var dårlig drenert. {{thumb|Storgata i Lillestrøm.jpg|Storgata i vårløsninga i 1895}}
Fra 1879 begynte bygningskommunen å anlegge gater i Lillestrøm. Dette var påtrengende fordi veiene som fantes i Lillestrøm, var tråkk eller gangstier. I 1879 ble det stukket ut fire gatetraséer som nå er Jernbanegata, Nesgata, Strandgata og Voldgata. Gatene var 15 meter brede, men hadde ikke fast dekke og var dårlig drenert. {{thumb|Storgata i Lillestrøm.jpg|Storgata i vårløsninga i 1895.|Akershusbasen.}}
Derfor ble de sølete i vårløsningen og i regnværsperioder, og da flommet de åpne gaterennene over. Lenge var det ikke [[offisielle gate- og veinavn i Lillestrøm]]. Husene fikk i stedet løpende nummer, på Nesa fra 1 til 500, på Volla videre oppover. Dette var langt flere nummer enn hus, og ordningen var ikke tilfredsstillende. I 1888 foretok Bygnings- og reguleringskommisjonen den første offisielle gatedåp da 19 gater fikk navn. Kommisjonen gav i 1898 navn til ni nye gater, og i 1905 fikk 21 [[Gate- og veinavn i Lillestrøm|gater og veier navn]].   
Derfor ble de sølete i vårløsningen og i regnværsperioder, og da flommet de åpne gaterennene over. Lenge var det ikke [[offisielle gate- og veinavn i Lillestrøm]]. Husene fikk i stedet løpende nummer, på Nesa fra 1 til 500, på Volla videre oppover. Dette var langt flere nummer enn hus, og ordningen var ikke tilfredsstillende. I 1888 foretok Bygnings- og reguleringskommisjonen den første offisielle gatedåp da 19 gater fikk navn. Kommisjonen gav i 1898 navn til ni nye gater, og i 1905 fikk 21 [[Gate- og veinavn i Lillestrøm|gater og veier navn]].   


Linje 152: Linje 152:


===Nytt vannverk===
===Nytt vannverk===
{{thumb | Vannledning Amodtdammen.jpg | Legging av vannrør fra Amodtdammen i 1923}}
{{thumb | Vannledning Amodtdammen.jpg | Legging av vannrør fra Amodtdammen i 1923.|Akershusbasen.}}


Stedets lege, [[Carl August Bjurstedt]], som i en årrekke var formann for bygningskommunen, tok opp vannspørsmålet i bygningskommisjonen. I 1900 ble det bestemt å ta vann fra [[Åmotdammen]] i Rælingen både til Lillestrøm og [[Strømmen]]. Bygningskommunen innkalte huseierne til møte i 1901, og det ble et overveldende flertall for å legge vannledning fra Åmotdammen. Sagbrukseierne gikk mot vannanlegget fordi de var redde for at de måtte betale store deler av anleggsutgiftene. Bygningskommunen søkte Skedsmo kommune om å få dekket utgiftene til anlegget, men søknaden ble imøtegått med begrunnelsen at bygdefolket i Skedsmo ikke kunne ilegges mer skatt for at innbyggerne i Strømmen og Lillestrøm skulle få rent vann. Bygningskommunen måtte dermed skaffe midler både til anlegget, vannledningen og ekspropriasjonen av grunn, og først i 1907 kunne anleggsarbeidet begynne. Kongsberg sølvverks driftsfond ga igjen lån, denne gangen kr 90 000. Jernbanen sikret seg vann ved å yte kr 30 000 til anlegget og en årlig vannavgift på kr 900. I [[1909]] var anlegget ferdig, og herfra fikk Lillestrøm vann i nærmere 40 år.
Stedets lege, [[Carl August Bjurstedt]], som i en årrekke var formann for bygningskommunen, tok opp vannspørsmålet i bygningskommisjonen. I 1900 ble det bestemt å ta vann fra [[Åmotdammen]] i Rælingen både til Lillestrøm og [[Strømmen]]. Bygningskommunen innkalte huseierne til møte i 1901, og det ble et overveldende flertall for å legge vannledning fra Åmotdammen. Sagbrukseierne gikk mot vannanlegget fordi de var redde for at de måtte betale store deler av anleggsutgiftene. Bygningskommunen søkte Skedsmo kommune om å få dekket utgiftene til anlegget, men søknaden ble imøtegått med begrunnelsen at bygdefolket i Skedsmo ikke kunne ilegges mer skatt for at innbyggerne i Strømmen og Lillestrøm skulle få rent vann. Bygningskommunen måtte dermed skaffe midler både til anlegget, vannledningen og ekspropriasjonen av grunn, og først i 1907 kunne anleggsarbeidet begynne. Kongsberg sølvverks driftsfond ga igjen lån, denne gangen kr 90 000. Jernbanen sikret seg vann ved å yte kr 30 000 til anlegget og en årlig vannavgift på kr 900. I [[1909]] var anlegget ferdig, og herfra fikk Lillestrøm vann i nærmere 40 år.
Linje 162: Linje 162:


===Storbrannen 1906===
===Storbrannen 1906===
{{thumb | Nesgata.jpg  | Nye murhus i Nesgata etter brannen. Fotografi fra 1910}}
{{thumb | Nesgata.jpg  | Nye murhus i Nesgata etter brannen. Fotografi fra 1910.|Akershusbasen.}}
Sankthansdag i [[1906]] begynte det å brenne i et bolighus i Nesgata, og vinden spredte ilden med stor fart. Industrieierne i Sagelva hadde stengt vannkrana til Lillestrøm fordi de trengte vannet i Tårnfallet til egen drift. Dermed måtte brannmannskapene hente vann i bøtter og spann fra Nitelva. Det ble sendt to brannsprøyter med ekstratog fra Kristiania, og fra militærleirene på [[Lahaugmoen]] og Gardermoen ble det sendt soldater for å hjelpe til med brannslukkingen. Brannen varte i sju timer. Over 40 bolighus, tre større arbeiderboliger som tilhørte [[Egeberg Brug (Lillestrøm)|Egeberg Brug]] og to av jernbanens tjenesteboliger brant ned.
Sankthansdag i [[1906]] begynte det å brenne i et bolighus i Nesgata, og vinden spredte ilden med stor fart. Industrieierne i Sagelva hadde stengt vannkrana til Lillestrøm fordi de trengte vannet i Tårnfallet til egen drift. Dermed måtte brannmannskapene hente vann i bøtter og spann fra Nitelva. Det ble sendt to brannsprøyter med ekstratog fra Kristiania, og fra militærleirene på [[Lahaugmoen]] og Gardermoen ble det sendt soldater for å hjelpe til med brannslukkingen. Brannen varte i sju timer. Over 40 bolighus, tre større arbeiderboliger som tilhørte [[Egeberg Brug (Lillestrøm)|Egeberg Brug]] og to av jernbanens tjenesteboliger brant ned.


Linje 253: Linje 253:
Annen industriell virksomhet ble også etablert i Lillestrøm, men i flere tiår framover var det sagbrukene som hadde flest arbeidsplasser.   
Annen industriell virksomhet ble også etablert i Lillestrøm, men i flere tiår framover var det sagbrukene som hadde flest arbeidsplasser.   


{{thumb | Lillestrom vaveri.jpg | Arbeidsstokken ved Lillestrøm Væveri 1901}}.
{{thumb | Lillestrom vaveri.jpg | Arbeidsstokken ved Lillestrøm Væveri 1901.|Akershusbasen.}}


Tabell 5. Annen industriell virksomhet   
Tabell 5. Annen industriell virksomhet   
Linje 300: Linje 300:


==Offentlig og privat virksomhet==
==Offentlig og privat virksomhet==
{{thumb | Skysstasjon.jpg | Solheimsgata med Lillestrøm skysstasjon til venstre omkring 1910}}
{{thumb | Skysstasjon.jpg | Solheimsgata med Lillestrøm skysstasjon til venstre omkring 1910.|Akershusbasen.}}
I 1860-årene drev [[Karen Marthine Thrane|madam Thrane]] restaurant på jernbanestasjonen, og kjøpmann [[Amund Johannesen Hole. Landhandel (Lillestrøm)|Amund Hole]] knyttet en ølstue til butikken i det samme tiåret. I 1870-årene kom [[Johan Selmer. Restaurant (Lillestrøm)|Selmers Spisekro]]. Da Lillestrøm fikk veiforbindelse med omverden i 1880, ble skysstasjonen som lå på [[Skrimstad skysstasjon og gjestgivergård|Skrimstad]] i Skedsmo, flyttet til Lillestrøm. Den fikk navnet [[Kjeldearkiv:Lillestrøm Skydsstation - hotell og kino| Lillestrøm Skydsstation og Gjæstgiveri]], og var det første overnattingsstedet i byen. I [[1891]] overtok [[Lauritz Oftedahl]] skysstasjonen og gjestgiveriet, og omgjorde det til [[Oftedahls Hotell (Lillestrøm)|Oftedahls Hotell]]. I tillegg fantes noen enkle losjihus, og ett av dem var [[Losjihuset Eli i Skrevet (Lillestrøm)|Losjihuset Eli i Skrevet]].
I 1860-årene drev [[Karen Marthine Thrane|madam Thrane]] restaurant på jernbanestasjonen, og kjøpmann [[Amund Johannesen Hole. Landhandel (Lillestrøm)|Amund Hole]] knyttet en ølstue til butikken i det samme tiåret. I 1870-årene kom [[Johan Selmer. Restaurant (Lillestrøm)|Selmers Spisekro]]. Da Lillestrøm fikk veiforbindelse med omverden i 1880, ble skysstasjonen som lå på [[Skrimstad skysstasjon og gjestgivergård|Skrimstad]] i Skedsmo, flyttet til Lillestrøm. Den fikk navnet [[Kjeldearkiv:Lillestrøm Skydsstation - hotell og kino| Lillestrøm Skydsstation og Gjæstgiveri]], og var det første overnattingsstedet i byen. I [[1891]] overtok [[Lauritz Oftedahl]] skysstasjonen og gjestgiveriet, og omgjorde det til [[Oftedahls Hotell (Lillestrøm)|Oftedahls Hotell]]. I tillegg fantes noen enkle losjihus, og ett av dem var [[Losjihuset Eli i Skrevet (Lillestrøm)|Losjihuset Eli i Skrevet]].


Linje 339: Linje 339:


==Skole og utdanning==
==Skole og utdanning==
{{thumb | Lillestrom middelskole.jpg | Elever og lærere ved Lillestrømmens Middelskole 1892}}
{{thumb | Lillestrom middelskole.jpg | Elever og lærere ved Lillestrømmens Middelskole 1892.|Akershusbasen.}}


Den sterke befolkningsveksten tvang fram utbygging av skoler. [[Lillestrøm Brugsskole]] fra 1863 skulle bare ha elever fra sagbruksarbeidernes familier. Den offentlige skolen måtte derfor bygges ut, og i [[1887]] kom [[Kirkegatens skole (Lillestrøm)|Kirkegatens skole]] for elever fra skolekretsen Volla og Torvmosen. Da utbyggingen av Nesa og Furuskogen skjøt fart fra 1880-åra, og området fikk mange barn i skolepliktig alder, kom forslaget opp om å bygge skole her. Nesa-området ble skilt ut som egen skolekrets 1898, og i [[1902]] stod [[Sørum skole (Lillestrøm)|Sørum skole]] ferdig.  
Den sterke befolkningsveksten tvang fram utbygging av skoler. [[Lillestrøm Brugsskole]] fra 1863 skulle bare ha elever fra sagbruksarbeidernes familier. Den offentlige skolen måtte derfor bygges ut, og i [[1887]] kom [[Kirkegatens skole (Lillestrøm)|Kirkegatens skole]] for elever fra skolekretsen Volla og Torvmosen. Da utbyggingen av Nesa og Furuskogen skjøt fart fra 1880-åra, og området fikk mange barn i skolepliktig alder, kom forslaget opp om å bygge skole her. Nesa-området ble skilt ut som egen skolekrets 1898, og i [[1902]] stod [[Sørum skole (Lillestrøm)|Sørum skole]] ferdig.  
Linje 486: Linje 486:


== Kilder og litteratur==
== Kilder og litteratur==
*''Akershus fylke 1914-1960''. Utg. [Akershus fylke]. 1967. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2010091705008}}.
*Folketellingene 1865, 1875, 1891, 1900, 1910.
*Folketellingene 1865, 1875, 1891, 1900, 1910.
*[[Harald Hals|Hals, Harald (1934)]]: ''Lillestrøms historie. I.'' Lillestrøm 1978. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2011082520002}}.
*[[Harald Hals|Hals, Harald (1934)]]: ''Lillestrøms historie. I.'' Lillestrøm 1978. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2011082520002}}.
Linje 491: Linje 493:
*Helle, Knut m. fl. 2006: ''Norsk byhistorie. Urbanisering gjennom 1300 år''. Oslo 2006.
*Helle, Knut m. fl. 2006: ''Norsk byhistorie. Urbanisering gjennom 1300 år''. Oslo 2006.
*[[Haavelmo, Halvor]]: ''Skedsmo. Bygdens historie. Bind I.'' Oslo 1929. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012101106027}}.
*[[Haavelmo, Halvor]]: ''Skedsmo. Bygdens historie. Bind I.'' Oslo 1929. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012101106027}}.
* Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo. Bygdens historie. Bind III''. Oslo 1950-1952. {{bokhylla|NBN:nb-no_digibok_2013050708027}}
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo. Bygdens historie. Bind III''. Oslo 1950-1952. {{bokhylla|NBN:nb-no_digibok_2013050708027}}
*Kiær, A. Th.: ''Akershus amt 1814-1914''. Utg. Steenske boktrykkeri. 1921. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2013050708026}}.
*Lindbæck, Odd m. fl.: ''Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie.'' Utgitt av Lillestrøm historielag og Lillestrømfondet. Lillestrøm 2000.
*Lindbæck, Odd m. fl.: ''Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie.'' Utgitt av Lillestrøm historielag og Lillestrømfondet. Lillestrøm 2000.
*Monsen, Otto: «Romerikspressen gjennom tidene 1824-1970.» I ''Årbok 1977. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus'', s. 42-62.
*Monsen, Otto: «Romerikspressen gjennom tidene 1824-1970.» I ''Årbok 1977. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus'', s. 42-62.
Veiledere, Administratorer, Skribenter
10 543

redigeringer