Maren Bolette Torp: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(under arbeid)
 
(Norges eldste gjennom tidene, 112 år og 61 dager)
Linje 10: Linje 10:
== Til Kristiania ==
== Til Kristiania ==


I likhet med mange bygdeungdommer rundt forrige århundreskifte flytta hun til Kristiania. Der møtte hun meierikjøreren Ole Arnt Torp (1877-1929). De fikk etter hvert åtte barn, og i [[Folketellinga 1910|folketellinga for 1910]] er de registrert på adressa  
I likhet med mange bygdeungdommer rundt forrige århundreskifte flytta hun til Kristiania. Der møtte hun meierikjøreren Ole Arnt Torp (1877-1929). De fikk etter hvert åtte barn, og i [[Folketellinga 1910|folketellinga for 1910]] er de registrert på adressa [[Kierschows gate]] 3.


Mannen døde imidlertid alt i 1929, da tre av ungene fortsatt var ukonfirmerte. Som enslig forsørger måtte hun ha flere jobber på en gang for å holde familien unna fattigkassa. Ifølge adresseboka for 1933 bodde «Enke Maren B. Torp» i Kildals gate 2, i den nåværende [[Omsens gate]] på [[Torshov (strøk)|Torshov]]. 


== 112 år ==
Hun klarte seg sjøl til hun var 95 år, men fikk da hjelp av den eldste dattera, som hadde kommet hjem fra Amerika. Dattera, Agnes Laurense, døde imidlertid i 1987, og Maren Bolette Torp kom da på medisinsk avdeling på [[Aker sykehus]]. Som Norges eldste person pleide hun å få besøk av ordførerne i Fet og Oslo, og [[Albert Nordengen]], Høyre-ordføreren i hovedstaden, brukte i samme slengen å gjøre stas på sitt eldste partimedlem.
Noen dager før sin siste fødselsdag, i desember 1989, fikk hun også besøk av ''[[Aftenposten]]''-journalist Mette Tellander Berg og tegneren [[Ulf Aas]].
{{Sitat|Maren Bolette Torp sitter foran oss. En liten, fragil skikkelse i en stor lenestol. Verdens eldste menneske, ifølge Guinness rekordbok. 112 år førstkommende onsdag. Hun har fyldig, hvitt hår, ansikt som et fint utarbeidet filigranssmykke. På den pene, hvite blusen perlekjede og en grønn nål med hjemstedet Fets kommunevåpen, fløterhaken.}} 
Med litt hjelp av dattera Ingrid fortalte Torp om oppveksten i Fet og tilværelsen som enke i Oslo. Men også om aktuelle saker, som jordskjelvet i Armenia. Hun døde to måneder seinere og ble gravlagt på [[Nordre gravlund (Oslo)|Nordre gravlund]].


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==


*''[[Aftenposten]]'', 17. desember 1988: «Deilig er jorden - Synger verdens eldste».
*''[[Aftenposten]]'', 17. desember 1988: «Deilig er jorden - Synger verdens eldste».
*[http://www.begravdeioslo.no/maler/grav/grave_id/156383 Begravde i Oslo]
*{{folketelling person|pf01036392148222|Maren Bolete Torp|1910|Kristiania kjøpstad}}
*{{folketelling person|pf01036392148222|Maren Bolete Torp|1910|Kristiania kjøpstad}}
 
*{{WP-artikkel|https://no.wikipedia.org/wiki/Maren_Bolette_Torp|Maren Bolette Torp}}
*[http://arkivverket.no/URN:db_read/db/49265/1341/ ''Oslo Adressebok 1933''.]


{{DEFAULTSORT:TORP; MAREN BOLETTE}}
{{DEFAULTSORT:TORP; MAREN BOLETTE}}
Linje 25: Linje 37:
[[Kategori:Dødsfall i 1988]]
[[Kategori:Dødsfall i 1988]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Meierister]]
[[Kategori:Fet kommune]]
[[Kategori:Fet kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
{{Hundreåringer}}
{{Hundreåringer}}

Sideversjonen fra 16. sep. 2015 kl. 12:49

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Maren Bolette Torp (født 21. desember 1876 i Fet, død 20. februar 1989 i Oslo) ble 112 år og 61 dager. Ingen nordmenn har blitt eldre. Torp vokste opp i Fet på Romerike, men bodde mesteparten av sitt lange liv i hovedstaden. Hun var utdanna meierske.

Bakgrunn

Hun vokste opp på bruket Moen i Fet, som datter av Ludvig Kristiansen (1850-1940) og Anne Nilsen (1848-1935). Hun var eldst av åtte søsken og fikk derfor mye ansvar hjemme. Maren Bolette Moen var med i det første kullet som ble konfirmert i den nye Fet kirke. Hun fortalte at hun måtte gå ei mil for å komme til kirka, men at hun fikk sitte på ei trille tilbake til hjemstedet Moen.

I ungdommen stelte hun krøtter og tok seg huspost før hun utdanna seg til meierske ved Fet meieri.

Til Kristiania

I likhet med mange bygdeungdommer rundt forrige århundreskifte flytta hun til Kristiania. Der møtte hun meierikjøreren Ole Arnt Torp (1877-1929). De fikk etter hvert åtte barn, og i folketellinga for 1910 er de registrert på adressa Kierschows gate 3.

Mannen døde imidlertid alt i 1929, da tre av ungene fortsatt var ukonfirmerte. Som enslig forsørger måtte hun ha flere jobber på en gang for å holde familien unna fattigkassa. Ifølge adresseboka for 1933 bodde «Enke Maren B. Torp» i Kildals gate 2, i den nåværende Omsens gateTorshov.

112 år

Hun klarte seg sjøl til hun var 95 år, men fikk da hjelp av den eldste dattera, som hadde kommet hjem fra Amerika. Dattera, Agnes Laurense, døde imidlertid i 1987, og Maren Bolette Torp kom da på medisinsk avdeling på Aker sykehus. Som Norges eldste person pleide hun å få besøk av ordførerne i Fet og Oslo, og Albert Nordengen, Høyre-ordføreren i hovedstaden, brukte i samme slengen å gjøre stas på sitt eldste partimedlem.

Noen dager før sin siste fødselsdag, i desember 1989, fikk hun også besøk av Aftenposten-journalist Mette Tellander Berg og tegneren Ulf Aas.

Maren Bolette Torp sitter foran oss. En liten, fragil skikkelse i en stor lenestol. Verdens eldste menneske, ifølge Guinness rekordbok. 112 år førstkommende onsdag. Hun har fyldig, hvitt hår, ansikt som et fint utarbeidet filigranssmykke. På den pene, hvite blusen perlekjede og en grønn nål med hjemstedet Fets kommunevåpen, fløterhaken.

Med litt hjelp av dattera Ingrid fortalte Torp om oppveksten i Fet og tilværelsen som enke i Oslo. Men også om aktuelle saker, som jordskjelvet i Armenia. Hun døde to måneder seinere og ble gravlagt på Nordre gravlund.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.