Marie Stangjordet

Sideversjon per 11. sep. 2015 kl. 07:56 av Kallrustad (samtale | bidrag) (100 år i 1980)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

(Helene) Marie Stangjordet (født 16. april 1880 i Vestre Toten, død?) bodde i Vestre Toten. Hun ble hele 10.... år gammal.

Hun vokste opp i en stor søskenflokk på garden Stangjordet, som datter av bonde Johannes Nilsen og Olave Nilsdatter. Da hun skulle begynne på skolen, var det slik at ungene skulle kunne lese. I et intervju med John Aage Gjestrum fortalte Marie Stangjordet at «Det var ei gammal dame som hette Pænnle (Pernille) som lærde onger å læsa. Hu bodde på dæ stelle som hetter Dølbakken.».

Etterpå begynte Stangjordet på Nyhagen skole. Da hun kom opp i andre klasse, slo Skoleloven av 1889 inn. «Da vart det forændring. Penn å blekk vart det da. Da vart det noen nye bøker som kom inn da: Nårjeshistorie å natturkunnskap å ei ænna læsabok å.»

I 1894 ble hun konfirmert, og etter det var det slutt på skolegangen. Noen av medelevene begynte riktignok på amtsskolen, men Marie Stangjordet «fækk itto ænna å gjøra enn å stelle kua der je var, så dæ vart kustell, ønnarbe, klæsvask å slikt. De va' itte å tala på å gå på skole.»

Ifølge folketellinga for 1900 bodde hun fortsatt hjemme på Stangjordet, med hus- og fjøsstell som arbeidsoppgaver. Seinere var hun muligens husholderske. I valgmanntallet for Vestre Toten fra 1921 er det oppført ei Helene Marie Stangjordet, husholderske på garden Dølbakken. Fødselsåret er imidlertid oppgitt til 1870 (som er feil, hvis det er snakk om samme Marie Stangjordet).

I forbindelse med 100-årsdagen i 1980 ble hun omtalt av Oppland Arbeiderblad og intervjua av museumsbestyrer John Aage Gjestrum (se ovafor).

Kilder og litteratur


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.