Migrasjon

Sideversjon per 16. jul. 2009 kl. 11:58 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Legger ut begynnelse på artikkel om migrasjon.)

Migrasjon betyr flytting (over landegrenser), og er et ord som dekker både emigrasjon (altså utvandring) og immigrasjon (innvandring).

Mennesker har alltid flyttet på seg, av ulike grunner: klimatiske, demografiske, sosiale og økonomiske grunner så vel som eventyrlyst. Det gir likevel lite mening å bruke begrepet migrasjon før de første mer solide statsdannelsene tok form. Som Knut Kjeldstadli skriver i Norsk innvandringshistories første bind: "Det må finnes en tilstedeværende befolkning som andre vandret inn i, og det må finnes en makt, en form for stat som gjorde krav på et territorium med grenser til omverdenen[1]". Med denne begrunnelsen starter Kjeldstadli og hans medforfattere trebindsverket Norsk innvandringshistorie rundt år 900.

Migrasjon i Norge har dreid seg om høyst ulike fenomener. Kolonisering av fremmede territorier i vikingtiden, ekspertmigrasjon i middelalderen, embedsmannsstatens elitemigrasjon, arbeidsinnvandring i den moderne industrialiserte periode - og flukt i dag. Nomadisk befolkning som samer og romfolks flytting over landegrenser - innad i norden eller tvers over Europa, må kanskje også i enkelte tilfeller inngå i begrepet.

Man kan til tider ha inntrykk av at det dreier seg om så ulike fenomener at det gir lite mening å omtale dem under ett. Likevel finnes det likhetstrekk på det man kanskje kan kalle det menneskelige plan. Å bryte opp og å starte på nytt gir visse erfaringer som kan ha formet både menneskene som migrerte og de samfunn de kom fra og kom til.

Det kan hevdes med en viss rett at lokalhistorisk forskning og litteratur ikke i særlig stor grad har maktet å få med seg migrasjonens påvirkning på Norge og på de enkelte lokalsamfunn. Dette gjelder kanskje i særlig grad det man kan kalle den nyere innvandringen[2], mennesker som har kommet til landet i etterkrigstiden, gjerne fra fjernere strøk.

I følge Statistisk sentrabyrå bodde det ved inngangen til 2009 422 600 innvandrere fra 214 forskjellige land i Norge[3]. En stor andel bor i Oslo og i de andre større byene, men det bor innvandrere i alle landets kommuner. Innvandrere er altså en del av hele landets lokalhistorie.

Historisk har migrasjon hatt svært ulik påvirkning på de forskjellige delene av landet. Ikke alle fylker ble like berørt av utvandringen til Amerika. Bergverkskommunene og de store havnene har hatt en helt spesiell innvandringshistorie. I nord kom (og kommer fremdeles) finner og russere, og historikere i nord-norge har da også i særlig grad klart å inkorporere denne dimensjonen i sine undersøkelser og tekster.

  1. Kjeldstadli 2003:Bind 1:Side 9
  2. Alsvik 2008:1
  3. Statistisk sentrabyrå 2009