Milorgs våpendepot ved Åmotdammen i Østmarka: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kategorier)
(Lagt inn kategori.)
 
(2 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Milorghula ved Åmotdammen.JPG|Milorghula ved Åmotdammen.JPG|Steinar Bunæs}}
[[Bilde:Milorgrute til Åmotdammen.png|thumb|100px|left|Bæreruten fra Kåterudmåsan til Åmotdammen.]]
{{artikkelkoord|59.92147|N|11.02485|E}}
{{artikkelkoord|59.92147|N|11.02485|E}}
'''[[Milorgs våpendepot ved Åmotdammen i Østmarka]]''' var en fjellhule vel 300 meter vestover fra Åmotdammens nordende i [[Østmarka (Oslo og Akershus)|Østmarka]]. Det var [[Milorg|Milorgfolk]] fra [[Strømmen]], [[Lillestrøm]], [[Lørenskog]], og [[Rælingen]] som i [[1945]] fraktet våpen og ammunisjon til dette stedet fra droppsteder i Østmarka.<ref>https://www.skiforeningen.no/marka/nytt/?id=1924</ref>
'''[[Milorgs våpendepot ved Åmotdammen i Østmarka]]''' var en fjellhule vel 300 meter fra nordenden og sørover på [[Åmotdammen]]s vestside i [[Østmarka (Oslo og Akershus)|Østmarka]]. Det var [[Milorg|Milorgfolk]] fra [[Strømmen]], [[Lillestrøm]], [[Lørenskog]], og [[Rælingen]] som i april [[1945]] fraktet våpen og ammunisjon til dette stedet fra droppstedet Kåterudmåsan i Østmarka.<ref>https://www.skiforeningen.no/marka/nytt/?id=1924</ref>
 
I [[2012]] satte foreningen [[Sagelvas Venner]] opp en minneplate for skjulestedet ved Åmotdammen, sammen med en kartplate som viser den 15 km lange ruten som ble fulgt fra Kåterudmåsan. Skjulestedet er lettest å nå ved å følge «Lions-stien» fra Lørenskog skihytte til Åmotdammens vestside, der det er satt opp et skilt med avstikker mot skjulestedet.
 
== Kåterudmåsan ==
Kåterudmåsan var utvalgt som slippsted for Milorg gruppe 121, som omfattet Strømmen, Lørenskog, Lillestrøm og Rælingen. Stedet lå rett innenfor [[Enebakk]]s grense, og var valgt for å unngå tysk luftvernartilleri på [[Kjeller]] og [[Ekeberg]] i Oslo. Slippet kom natten mellom 23. og 24. april 1945, da to britiske fly slapp i alt 27 containere med våpen og utstyr. Alt dette måtte de følgende nettene fraktes på råtten snø gjennom Østmarka til skjulestedet ved Åmotdammen.
 
12. august [[2006]] ble det satt opp et markeringsskilt til minne om aktiviteten her under krigen. Det var de to foreningene Sagelvas Venner og [[Strømmen Vel]] som tok initiativ til markeringen, som også [[Skedsmo kommune]]s kulturetat stilte seg bak. Arbeidet skjedde i samarbeid med Krigsveteranforeningen og Forsvarsmuseets Venner, og inngår i den landsomfattende registreringen av krigshandlinger og motstandsarbeid under [[andre verdenskrig]]. Stedet er registrert i Markadatabasen under [[Skiforeningen]].
 


==Referanser==
==Referanser==
Linje 6: Linje 17:


[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslomarka]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Rælingen kommune]]
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori:Østmarka]]
[[Kategori:Milorg]]
[[Kategori:Milorg]]
[[Kategori:Hjemmefronten]]
{{bm}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 20. des. 2021 kl. 09:48

Milorghula ved Åmotdammen.JPG
Foto: Steinar Bunæs
Bæreruten fra Kåterudmåsan til Åmotdammen.


Koordinater: 59.92147° N 11.02485° Ø


Milorgs våpendepot ved Åmotdammen i Østmarka var en fjellhule vel 300 meter fra nordenden og sørover på Åmotdammens vestside i Østmarka. Det var Milorgfolk fra Strømmen, Lillestrøm, Lørenskog, og Rælingen som i april 1945 fraktet våpen og ammunisjon til dette stedet fra droppstedet Kåterudmåsan i Østmarka.[1]

I 2012 satte foreningen Sagelvas Venner opp en minneplate for skjulestedet ved Åmotdammen, sammen med en kartplate som viser den 15 km lange ruten som ble fulgt fra Kåterudmåsan. Skjulestedet er lettest å nå ved å følge «Lions-stien» fra Lørenskog skihytte til Åmotdammens vestside, der det er satt opp et skilt med avstikker mot skjulestedet.

Kåterudmåsan

Kåterudmåsan var utvalgt som slippsted for Milorg gruppe 121, som omfattet Strømmen, Lørenskog, Lillestrøm og Rælingen. Stedet lå rett innenfor Enebakks grense, og var valgt for å unngå tysk luftvernartilleri på Kjeller og Ekeberg i Oslo. Slippet kom natten mellom 23. og 24. april 1945, da to britiske fly slapp i alt 27 containere med våpen og utstyr. Alt dette måtte de følgende nettene fraktes på råtten snø gjennom Østmarka til skjulestedet ved Åmotdammen.

12. august 2006 ble det satt opp et markeringsskilt til minne om aktiviteten her under krigen. Det var de to foreningene Sagelvas Venner og Strømmen Vel som tok initiativ til markeringen, som også Skedsmo kommunes kulturetat stilte seg bak. Arbeidet skjedde i samarbeid med Krigsveteranforeningen og Forsvarsmuseets Venner, og inngår i den landsomfattende registreringen av krigshandlinger og motstandsarbeid under andre verdenskrig. Stedet er registrert i Markadatabasen under Skiforeningen.


Referanser