Mosjøen Kino: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (→‎Historikk: Pirk.)
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
 
(20 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Mosjøen kino]]''' (''Mosjøen kommunale kino'', ''Mosjøen kommunale kinematograf'' o.l.) ligger i [[Mosjøen]], [[Nordland]]. Bygget befinner seg foran krysset mellom [[C.M. Havigs gate (Mosjøen)|C.M. Havigs gate]] og [[Skjervgata (Mosjøen)|Skjervgata]] og ved siden av [[Sjøsiden (Mosjøen)|Sjøsiden]]. Kinoen er vært kommunal i store deler av sin levetid, men var i begynnelsen privat. Kinoen er en populær kulturinstitusjon i byen.
[[Bilde:Mosjoeen_kino_program.jpg|thumb|400px|Kinoprogram fra trettiårene.]]
[[Bilde:Mosjoeen_Kino.jpg|left|250px|thumb|Inngangen til Mosjøen Kino.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
[[Bilde:Mosjoeen_Kino_og_Kinoplassen.jpg|left|250px|thumb|Mosjøen Kino har adressen Kinoplassen 2.<br><small>Fotograf: ''Zahl''</small>]]
'''[[Mosjøen Kino]]''' ligger på [[Kinoplassen (Mosjøen)|Kinoplassen]] i [[Mosjøen]], vegg i vegg med [[Sjøsiden (Mosjøen)|Sjøsiden]]. Mens kinoen i store deler av sin levetid er vært kommunal, var det private som etablerte den. Kinoen er en populær kulturinstitusjon i byen.
 
==Historikk==
Mosjøen Kinematograf var i begynnelsen eiet og drevet av private. En av eierne var [[Anders Angermo (slakter)|Anders Angermo]]. I tjueårene var kinematografen gått over til Mosjøen bykommune, og den het da Mosjøen Kommunale Kinematograf. Da bykommunen i [[1962]] ble innlemmet i Vefsn kommune, fulgte kinematografen med.
 
Etter [[Den annen verdenskrig]] ble kinoen flyttet inn i en stor brakke som tyskerne hadde hatt. Denne brakken var i bruk frem til dagens bygg ble oppført i [[1980-åra|1980-årene]].
 
Kinoen ble i [[2010]] digitalisert.


==Informasjon==
==Informasjon==
[[Bilde:Mosjoeen_kino_program.jpg|thumb|400px|Folk i byen fikk tidlig glede seg over bilder i bevegelse. Mosjøen kino hadde et rikt utvalg av filmer, både for voksne og barn.]]
Kinoen og bygget som det ligger i, er en del av komplekset [[Mosjøen Kulturhus]].
Mosjøen kino er kommunal og utgjør en betydelig del av den kommunale kultursektor. I kinobygget ligger også [[Mosjøen kulturskole]].
 
''Mosjøen Kino'' tilhører organisasjonsleddet ''Mosjøen Kino'' (org.nr. 974 790 742), som ble stiftet den [[1. desember]] [[1973]]. Organisasjonsleddet eies i sin helhet av Vefsn kommune.<ref>Brønnøysundregistrene. Pr. 2010.</ref> Adressen er Kinoplassen 2.
 
Kinoen har hver tredje eller fjerde uke ''seniorkino'', altså forestillinger som er tilpasset eldre. Filmfremvisningen foregår på dagtid, og ofte bistår [[Mosjøen Sanitetsforening]] med bevertning i form av kaffe og wienerbrød.


===Saler===
Mosjøen kino har to saler:
Mosjøen kino har to saler:


Linje 11: Linje 23:
* Små'n: 55 plasser. Der vises hovedsakelig barnefilmer.
* Små'n: 55 plasser. Der vises hovedsakelig barnefilmer.


===Digitalisering===
==Litteratur==
Mosjøen kino ble i [[2010]] digitalisert.
;Nettsider
* Mosjøen Kino: [http://www.mosjoenkino.no/ipub/pages/om-kinoen.php Om kinoen]
* Mosjøen Kino: [http://www.mosjoenkino.no/ipub/pages/seniorkino.php Seniorkino]
* Mosjøen Kino: [http://www.mosjoenkino.no/ Nyhetsliste: Mosjøen kino digitaliseres!]
* Mosjøen Kulturhus: [http://www.mosjoenkulturhus.no/ipub/pages/om_oss.php Om oss]


==Historikk==
==Fotnoter==
Forløperen til den permanente kinematografen kom i den siste halvdelen av [[1800]]-tallet med omreisende lysbildefremvisere. En av dem var tyskeren Paul Kräusslich, som forøvrig i [[1910]] grunnla en av de første store kinoene i [[Trondheim]], [[Kosmorama Theater]]. Fra begynnelsen av [[1900]]-tallet ble kinematografen permanent. Byfolket ble således tidlig kjent med denne formen for underholdning.
{{reflist}}


Mosjøen kinematograf var i begynnelsen eiet og drevet av private. En av eierne var Per Angermo ([[Angermo (slaktere i Mosjøen)|s.d.]]). Allerede på trettitallet var kinematografen gått over til Mosjøen bykommune, og den het da Mosjøen kommunale kinematograf. Da bykommunen i [[1962]] ble innlemmet i Vefsn kommune, fulgte kinematografen med.
{{DEFAULTSORT:Mosjøen Kino}}
[[Kategori:Kinoer]]


==Kilder==
* Mosjøen kino: [http://www.mosjoenkino.no/ipub/pages/om-kinoen.php Om kinoen.] (Besøkt den 16.11.2010.)
* Mosjøen kino: [http://www.mosjoenkino.no/ Nyhetsliste: Mosjøen kino digitaliseres!] (Besøkt den 16.11.2010.)
[[Kategori:Kinoer]]
[[Kategori:Kultur]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[kategori:Mosjøen]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 1. jun. 2023 kl. 11:14

Kinoprogram fra trettiårene.
Inngangen til Mosjøen Kino.
Fotograf: Zahl
Mosjøen Kino har adressen Kinoplassen 2.
Fotograf: Zahl

Mosjøen Kino ligger på Kinoplassen i Mosjøen, vegg i vegg med Sjøsiden. Mens kinoen i store deler av sin levetid er vært kommunal, var det private som etablerte den. Kinoen er en populær kulturinstitusjon i byen.

Historikk

Mosjøen Kinematograf var i begynnelsen eiet og drevet av private. En av eierne var Anders Angermo. I tjueårene var kinematografen gått over til Mosjøen bykommune, og den het da Mosjøen Kommunale Kinematograf. Da bykommunen i 1962 ble innlemmet i Vefsn kommune, fulgte kinematografen med.

Etter Den annen verdenskrig ble kinoen flyttet inn i en stor brakke som tyskerne hadde hatt. Denne brakken var i bruk frem til dagens bygg ble oppført i 1980-årene.

Kinoen ble i 2010 digitalisert.

Informasjon

Kinoen og bygget som det ligger i, er en del av komplekset Mosjøen Kulturhus.

Mosjøen Kino tilhører organisasjonsleddet Mosjøen Kino (org.nr. 974 790 742), som ble stiftet den 1. desember 1973. Organisasjonsleddet eies i sin helhet av Vefsn kommune.[1] Adressen er Kinoplassen 2.

Kinoen har hver tredje eller fjerde uke seniorkino, altså forestillinger som er tilpasset eldre. Filmfremvisningen foregår på dagtid, og ofte bistår Mosjøen Sanitetsforening med bevertning i form av kaffe og wienerbrød.

Mosjøen kino har to saler:

  • Hovedsalen: 396 plasser. Salen benyttes også til forestillinger og musikkonserter.
  • Små'n: 55 plasser. Der vises hovedsakelig barnefilmer.

Litteratur

Nettsider

Fotnoter

  1. Brønnøysundregistrene. Pr. 2010.