NRK Møre og Romsdal: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
({{bm}})
 
(15 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
'''[[NRK Møre og Romsdal]]''' er [[NRK]]s distriktskontor i [[Møre og Romsdal]] fylke, opprettet i [[1947]]. Hovedkontoret ligger fra sommeren [[1996]] i Parkgata 6 i [[Ålesund]] sentrum. Det finnes lokalkontorer i både [[Kristiansund]] (åpnet i 1976) og [[Molde]] (åpnet i 1978).
'''[[NRK Møre og Romsdal]]''' er [[NRK]]s distriktskontor i [[Møre og Romsdal]] fylke, opprettet i [1947]]. Hovedkontoret ligger i [[Ålesund]] sentrum og det finnes lokalkontorer i både [[Kristiansund]] (åpnet i 1976) og [[Molde]] (åpnet i 1978).


NRK Møre og Romsdal produserer ved siden av den regionale sendeflaten i P1 og NRK 1 også som «Program riks Ålesund» for riksdekkende radio og fjernsyn, blant annet den populære TV-serien ''Der ingen skulle tru nokon kunne bu''.
NRK Møre og Romsdal produserer ved siden av den regionale sendeflaten i P1 og NRK 1 også som «Program riks Ålesund» for riksdekkende radio og fjernsyn, blant annet den populære TV-serien ''Der ingen skulle tru nokon kunne bu''.


== Historie ==
Distriktsredaktør er [[Hallstein Vemøy]].


===== Ålesund Kringkastingselskap =====
== Historie ==
Det var amatørene som drev saken fram. Norsk Radioforbund hadde planer om etablering av lokalsender, men det stedlige initiativet kom i forkjøpet. I Ålesund var telegrafffullmektig [[Jens Moe]] kraften bak med assistanse av radioforhandleren, ingeniør [[Ola Lenes]]. Ålesund Radio befordret initiativet.


Moe initierte stiftelsen av ''Ålesund Radiolag'' i november 1925. Radiolaget nedsatte et arbeidsutvalg for å løse kringkastingssaken. Det besto av kjøpmann Ola Lenes, Jens Moe, kjøpmasnn Sigvald Sæther, lektor Einar Knudsen, tannlege Alf Bruseth, adjunkt Kr. Langlo, redaksjonssekretær Sigurd Woll samt agent Jacob Rørstad.
De kaotiske krigsdøgnene i [[1940]] kom NRK i Ålesund til å spille en helt sentral role, ettersom Vigra kringkaster var den siste frie hovedsenderen i Sør-Norge. 15. april samme år ble senderen bombet i stykker.


Distriktskontoret i [[Ålesund]] ble opprettet i [[1947]].


Ålesund Kringkastingselskap ble etablert i januar [[1927]] etter forarbeid av Moe og overrettssakfører Nikolai Helseth. Aksjekapitalen var på 16.000 kroner, fordelt på 332 aksjer à kr. 50. Til forskjell fra de øvrige i landet var det Telegrafstyret og ikke selskapet som eide senderen. Senderen på 350 W, type Telefunken, ble anvendt helt til [[1935]].
NRK Møre og Romsdal startet egne TV-sendinger [[10. mars]] [[1997]] etter 1 ½ års samarbeid med trøndelagsfylkene om ''Midtnytt''.
 
Konsesjon ble gitt [[17. februar]] [[1927]]. Konsesjonsområdet var Sunnmøre og Romsdal, senere også Nordmøre.
 
Studio og lokaler hadde selskapet i loftsetasjen i [[Kipervikgata]] 9 i [[Ålesund]]. Åpning av den faste programtjenesten skjedde [[11. november]] [[1927]].
 
Programmet var i særlig grad rettet mot fiskerinæringen, og fikk værmeldinger fra Værvarslinga på Vestlandet i Bergen og Jan Mayen radio. Det lokalt, forhåndsoppsatte programmet var heller beskjedent. Faste innslag var gudstjenesten, med den lokale høymessen søndag morgen som ryggraden i lokalprogrammet, ved siden av lokale vær-, skips- og fiskerimeldinger. Ved siden av foredrag og konserter med lokale krefter sendte også Ålesund Kringkastingselskap språkundervisning og barnetimer. Ålesund hadde også en mindre produksjon av sendinger til Oslo med rektor Midsems årvisse bridgekurs som det vesentligste innslag.
 
Ålesund var basert på meget liten senderstasjon, noe som begrenset dens kringkastingsområde og dermed også dens lisensinntekter. Under disse vilkårene ble derfor egenproduksjon av programmer for kostbart, slik at de måtte skaffes gjennom relésendinger utenfra. Dette ble også for dyrt grunnet linjeleien. Som et resultat utviklet Ålesund Kringkastingselskap A/S seg lite.
 
Ola Lenes var styreformann [[1927]]-[[1933]], da selskapet ble innløst av [[NRK]] for kr. 1.000.
 
== Styre i 1927 ==
{| class="wikitable"
! Navn
! Merknad
|-
|Kjøpmann [[Ola Lenes]]
|Formann
|-
|Telegrafbestyrer [[Jens Moe]]
|Død 1928
|-
|Tannlege Alf Bruseth
|
|-
|Kontorsjef Jørgen Ringstad
|
|-
|Rektor A. Midsem
|Kirkedepartementets representant
|}
 
==== NRK Møre og Romsdal ====


== Kilder ==
== Kilder ==
*Dahl, Hans Fredrik: ''Hallo - hallo! Kringkastingen i Norge 1920-1940'', Oslo 1975, s. 151-153, 156 og 162
*[[Hans Fredrik Dahl|Dahl, Hans Fredrik]]: ''Hallo - hallo! Kringkastingen i Norge 1920-1940'', Oslo 1975, s. 151-153, 156 og 162
*''Kringkastingen i Ålesund'' (En historikk ved bestyrer K. Rødstøl, trykt i ''Sunnmøre Arbeiderblad'' 19. februar 1949)
*''Kringkastingen i Ålesund'' (En historikk ved bestyrer K. Rødstøl, trykt i ''Sunnmøre Arbeiderblad'' 19. februar 1949)
*''Kringkasting fra Ålesund'', utarbeidet av Kr. Langlo
*''Kringkasting fra Ålesund'', utarbeidet av Kr. Langlo
{{Wikipedia|no|NRK Møre og Romsdal}}
{{Wikipedia|no|NRK Møre og Romsdal}}
[[Kategori:Møre og Romsdal fylke]]
[[Kategori:NRK]]
[[Kategori:Etableringer i 1947]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 5. mar. 2019 kl. 09:59

NRK Møre og Romsdal er NRKs distriktskontor i Møre og Romsdal fylke, opprettet i 1947. Hovedkontoret ligger fra sommeren 1996 i Parkgata 6 i Ålesund sentrum. Det finnes lokalkontorer i både Kristiansund (åpnet i 1976) og Molde (åpnet i 1978).

NRK Møre og Romsdal produserer ved siden av den regionale sendeflaten i P1 og NRK 1 også som «Program riks Ålesund» for riksdekkende radio og fjernsyn, blant annet den populære TV-serien Der ingen skulle tru nokon kunne bu.

Distriktsredaktør er Hallstein Vemøy.

Historie

De kaotiske krigsdøgnene i 1940 kom NRK i Ålesund til å spille en helt sentral role, ettersom Vigra kringkaster var den siste frie hovedsenderen i Sør-Norge. 15. april samme år ble senderen bombet i stykker.

Distriktskontoret i Ålesund ble opprettet i 1947.

NRK Møre og Romsdal startet egne TV-sendinger 10. mars 1997 etter 1 ½ års samarbeid med trøndelagsfylkene om Midtnytt.

Kilder

  • Dahl, Hans Fredrik: Hallo - hallo! Kringkastingen i Norge 1920-1940, Oslo 1975, s. 151-153, 156 og 162
  • Kringkastingen i Ålesund (En historikk ved bestyrer K. Rødstøl, trykt i Sunnmøre Arbeiderblad 19. februar 1949)
  • Kringkasting fra Ålesund, utarbeidet av Kr. Langlo

Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «NRK Møre og Romsdal» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.