Nordre Follo kommune

I forbindelse med Kommunereformen 2014–2018 er det vedtatt at Oppegård kommune skal slås sammen med Ski med virkning fra 1. januar 2020. Dette ble vedtatt i de respektive kommunestyrene i juni 2016. Det foreligger en avtale mellom de to kommunene som blant annet legger vekt på et godt, likeverdig og variert tjenestetilbud, teknologi, innovasjon og levedyktig samfunnsutvikling.

Nordre Follo kommunes foreslåtte kommunevåpen. Vedtatt av fellesnemnda 5. februar 2019. Må endelig godkjennes av nytt kommunestyre etter valget høsten 2019.
Foto: Oppegård kommune

Politisk og administrativ ledelse skal lokaliseres i Ski, mens Kolbotn og Ski skal utvikles som tvillingbyer. Innbyggerne skal fortsatt finne barnehager, skoler og helse- og omsorgstjenester i sitt nærmiljø. Andre tjenester skal samles for å sikre sterke fagmiljøer, kunnskapsutvikling, stordriftsfordeler, innovasjon og god kvalitet.

Nordre Follo kommune har ambisjon om å være landets beste oppvekstkommune og i front på innovasjon innenfor gode helse- og omsorgstjenester. Bruk av teknologi og nye løsninger skal stå sentralt.

Den nye kommunen skal ha en aktiv og tydelig rolle som samfunnsutvikler ved å samle kommunens ressurser til beste for innbyggerne og næringslivet i regionen. Etablerte byer, tettsteder og bygder skal videreutvikles og kommunen skal jobbe for et kollektivnettverk med god struktur og kort ventetid. Dette skal binde sammen hele kommunen og gi god forbindelse til Oslo.

Fellesnemnda

For å koordinere sammenslåingsprosessen fram til Nordre Follo kommune, ble det i avtalen mellom Oppegård og Ski bestemt å opprette en Fellesnemnd. En foreløpig fellesnemnd fungerte i perioden januar 2017 – juni 2017. Da ble det nedsatt en Fellesnemnd med ti representanter, fem fra Oppegård og fem fra Ski.

Representantene ble valgt på kommunestyremøter i Oppegård og Ski henholdsvis 19. og 21. juni 2017.


Nytt kommunevåpen

5. februar 2019 vedtok Fellesnemnda nytt kommunevåpen for Nordre Follo kommune. Det nye kommunevåpenet er et havreaks. Fargene er sølv på blå bakgrunn.

Om symbolet - Havreaks

Havreaks er valgt som symbol fordi jordbruk og fruktbarhet har vært viktig i begge kommuner fra 1600-tallet. Det gir assosiasjoner til naturen og nærhet til denne, til mat, samhold og raushet. Kornaks kan både billedlig talt og i overført betydning være symbol på å spire og gro for både natur, dyr og mennesker. Det representerer livets eller årets syklus og oppstår på ny. Videre symboliserer det et fruktbart samfunn der mennesker kan vokse og leve. Havreaks representerer et bærekraftig samfunn med trygge og gode vekstmuligheter.

Om fargevalget - Sølv på blå

Blå representerer himmel, vann og hav og sølv representerer fred og det gode. Fargevalget sølv på blå bakgrunn gir god kontrast og synlighet. God synlighet er viktig med tanke på at kommunevåpen har mange bruksområder, blant annet i stort og smått format på skilt, brevhoder og digitalt.

Prosessen

En politisk arbeidsgruppe oppnevnt av Fellesnemnda har ledet arbeidet for å komme frem til tre forslag til kommunevåpen for Nordre Follo kommune. Først ble det utlyst en åpen konkurranse om forslag til nytt kommunevåpen. Nær 1000 forslag kom inn. Juryen, som bestod av arbeidsgruppa, valgte så ut ti finalister til en rådgivende avstemning. I overkant av 3000 innbyggere benyttet seg av muligheten til å stemme på sin favoritt. To alternativer, salamander og havreaks, skilte seg klart ut med til sammen 50 prosent av stemmene. Det var nesten dødt løp mellom disse to. Et tredje alternativ, møllestein, ble valgt ut av juryen og de tre alternativene ble lagt fram for Fellesnemnda.

Fellesnemnda har fattet vedtak om nytt kommunevåpen. Det nye kommunestyret for Nordre Follo fatter endelig vedtak om kommunevåpen for Nordre Follo kommune.


Gatenavn som må endres

I Oppegård og Ski er det flere enn 550 veinavn i bruk i dag (2019). Noen av dem finnes i begge kommuner og fra 01.01.2020 må alle veier ha unike navn. Innbyggerne i Oppegård og Ski kommune ble bedt om å sende inn forslag til nye veinavn. Det har vært stort engasjement. Administrasjonen i Oppegård og Ski kommune har sammen med [Oppegård historielag] og [Ski historielag] gjort en vurdering av navneforslagene som har kommet inn til hver enkelt vei. Basert på dette har de kommet fram til forslag til nye veinavn. Forslagene til nye veinavn ble lagt ut på høring i to måneder, med frist 1. mai 2019. Den videre saksbehandlingen er at forslagene også blir sendt til Stedsnavntjenesten som vil gi sin anbefaling om skrivemåten og kommentar til valg av veinavn. Det tas sikte på at Fellesnemnda fatter rådgivende vedtak om hva som blir de nye veinavnene før sommeren 2019. De endelige veinavnene vedtas av konstituert kommunestyre for Nordre Follo høsten 2019.

Eksisterende veinavn Forslag til navn Kommune Begrunnelse
Balders vei Kneika Oppegård Bratt kneik.
Bjerkeveien Bjerkebakken Oppegård Beholder «Bjerke» i veinavn. Bakke på grunn av terrenget.
Bjerkeveien Modbakken Oppegård Bjerkeveien ble kalt Modbakken fordi familien Mood bodde der. Navnet har også historiske røtter fra den gang Oppegård besto av storgårder med husmannsplasser, blant annet Tudse. Karl Fredrik Mod kjøpte eiendommen Lund under Sætrebråten av MA Lea for kr. 300,- omkring 1896 og bygde hus der. Han giftet seg med Janna Kristine Hansdatter fra Tudse under øvre Sætre i Oppegård. De fikk 10 barn på Lund. (Mellom 1897 og 1899 ble navnet endret til Mood). Familien flyttet inn i 1896. Karl Fredrik Mood kom fra Sverige i 1892 og ble norsk statsborger i 1907. (opplysninger fra innsender)


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!

Kilder

Nordre Follo kommunes hjemmeside i startfasen.

Avstemming om nytt kommunevåpen