Norsk Folkeminnesamling

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. jul. 2015 kl. 15:39 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (lenke, kat. og litt oppdatering)
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk folkeminnesamling ble grunnlagt 1914 som et nasjonalarkiv for norske folkeminner. Samlingen består av folkloristisk materiale fra kommuner over hele landet. De eldre delene av arkivet inneholder hovedsaklig oppskrifter av folkediktning, som eventyr, sagn, ballader og merkedager. Videre finnes det opplysninger om folkelige skikker, trosforestillinger og folkemedisin. En del av dette materialet er lagt ut på Norsk folkeminnelags nettsider.

Samlingene av nyere dato inneholder et stort antall minneoppgaver som er innhentet i forbindelse med ulike minnekonkurranser i etterkrigsårene. I 1964 utlyste Nasjonalforeningen for folkehelsen en landsomfattende konkurranse hvor mennesker født før 1900 ble oppfordret til så skrive om sitt liv. Det kom inn omkring 1400 svar. I samarbeid med Landslaget for lokalhistorie gjennomførte foreningen en lignende konkurranse i 1981 for folk født før 1915. Mer enn 2100 bidrag kom inn denne gangen. I 1996 ble det gjennomført enda en minnekonkurranse, som resulterte i mer enn 1100 bidrag fra personer født før 1930. Norsk folkeminnesamling er også samarbeidspartner i prosjektet Mange stemmer fra levde liv, som samler inn minner fra personer født før 1950.

Bidragene fra de to tidligste konkurransene er registrert kommunevis, og det er laget emneregistranter. Registrantene er konvertert til en database som dekker alle minneoppgavene fra alle fylker i 1964 og 1981. Minneoppgavene fra sju utvalgte fylker, Troms, Nordland, Rogaland, Aust-Agder, Østfold, Buskerud og Oslo, er digitalisert som en del av Dokumentasjonsprosjektet. I tillegg til dette er det også utarbeidet et anonymisert dataregister over minneoppgavenes informanter.

Eksterne lenker