Norsk Staaltaugfabrikk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Norsk Staaltaugfabrikk ble opprettet 2. mars 1917. Fabrikken ble reist på Rønningsletta ved Lilleby i Trondheim. == Ståltaugen == Ståltaugen ble den største rene ståltaugfabrikk i...)
 
(kat)
 
(15 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Norsk Staaltaugfabrikk ble opprettet 2. mars 1917. Fabrikken ble reist på Rønningsletta ved Lilleby i Trondheim.
'''[[Norsk Staaltaugfabrikk|A/S Norsk Staaltaugfabrikk]]''' ble opprettet 2. mars 1917. Fabrikken ble reist på Rønningsletta ved [[Lilleby (Trondheim)|Lilleby]] i [[Trondheim kommune|Trondheim]].
{{thumb|Ståltaugens gamle lokaler.jpeg|Fabrikken sett fra Stjørdalsveien|Ukjent/WikiStrinda}}


== Ståltaugen ==
== Ståltaugen ==
Ståltaugen ble den største rene ståltaugfabrikk i Skandinavia. Disponent var Julianus Holm som ble ansatt i 1924 etter en refinansiering av bedriften. Dette var en refinansiering etter økonomisk vanskelige tider i 1920-årene. En ny refinansiering fant sted i 1929 med friherre Gerhard de Geer fra Sverige som største aksjonær. I 1965 produserte bedriften 109 millioner tonn, og på det meste var det 150 ansatte.
Under [[første verdenskrig]] økte behovet for egenprodusert ståltau betraktelig. I mars 1916 ble det sendt ut innbydelse til aksjetegning. Nokså nøyaktig ett år etter kom fabrikken i gang. Produksjonen av ståltau var basert på ståltråd, som ble importert fra A.B. Garphytte Bruk i Sverige. Leveransen fra Garphytte Bruk sviktet og produksjonen av ståltau klarte ikke å dekke etterspørselen. Resultatet ble at kundene annullerte ordrene. Bedriften manglet etter hvert likvide midler til å komme over den økonomiske krisen. Privatbanken i Trondhjem overtok både fabrikk, ferdige varer og råvarer, og produksjonen ble stoppet.


På grunn av behovet for eget tauverk, ble Norsk Manillaindustri A/S grunnlagt i 1934. Behovet for egen ståltråd til ståltauene meldte seg raskt, og Norsk Ståltrådtrekkeri A/S ble grunnlagt i 1937.
Disponent var [[Julianus Holm]] som ble ansatt i 1924 etter en refinansiering av bedriften. Dette var en refinansiering etter den økonomiske krisen i 1920-årene. En ny refinansiering fant sted i 1929 med friherre Gerhard de Geer fra Sverige som største aksjonær. Ståltaugen ble den største rene ståltaufabrikk i Skandinavia.I 1965 produserte bedriften 109 millioner tonn, og på det meste var det 150 ansatte.
 
Ståltau lages ikke bare av ståltråd, fiberinnlegg trengs også. Det viste seg snart at norske tekstilfabrikker ikke kunne levere det Ståltaugen trengte av slikt fiberinnlegg. For å bli selvhjulpen på dette området, ble [[Norsk Manillaindustri|A/S Norsk Manillaindustri]] dannet høsten 1934. Styret bestemt at fabrikken skulle være så stor at den ikke bare kunne levere det fiberinnlegget Ståltaugen trengte, men også produsere nok til å være en selvstendig bedrift.
 
Etter 1924 hadde Ståltaugen kjøpt ståltråd hos Lesjøfors A/B i Sverige. Men etter hvert som Ståltaugen vokste, fikk Lesjøfors A/B problemer med å levere nok ståltråd. For å bli selvforsynt med ståltråd, ble [[Norsk Ståltrådtrekkeri|A/S Norsk Ståltrådtrekkeri]] dannet i 1937.
 
Bygningene på Rønningsletta ble etter hvert for små og området hadde ikke utvidelsesmuligheter. I 1972 ble det bygd nytt Lade, og bedriften flyttet inn i Haakon VIIs gate 14. Der var den til virksomheten på Lade ble nedlagt i 1989. I 1983 fusjonerte Ståltaugen med ståltauavdelingen ved A/S Elkem i Tønsberg og med det svenske konsernet AB Gunnebos tilsvarende virksomhet i Varberg. Det fusjonerte selskapet fikk navnet Scanrope AS. I 2013 var det en del av det verdensomspennende firma Parker Hannifin Corporation med 61 000 arbeidere i 48 land.
 
== Kilder ==
*Erling Sjong: ''A/S Norsk Staaltaugfabrik 1917 - 1967''.
*[http://www.strindahistorielag.no/wiki/index.php?title=Forside StrindaWiki] 
*[http://lademoenhistorielag.com/Historieglimt%2097%20Fra%20reperbane%20til%20Staltaugen.pdf Lademoen historielag]
[[Kategori:Metallindustri]]
[[Kategori: Trondheim kommune]]
[[Kategori: Etableringer i 1917]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 14. jun. 2023 kl. 11:20

A/S Norsk Staaltaugfabrikk ble opprettet 2. mars 1917. Fabrikken ble reist på Rønningsletta ved Lilleby i Trondheim.

Fabrikken sett fra Stjørdalsveien
Foto: Ukjent/WikiStrinda

Ståltaugen

Under første verdenskrig økte behovet for egenprodusert ståltau betraktelig. I mars 1916 ble det sendt ut innbydelse til aksjetegning. Nokså nøyaktig ett år etter kom fabrikken i gang. Produksjonen av ståltau var basert på ståltråd, som ble importert fra A.B. Garphytte Bruk i Sverige. Leveransen fra Garphytte Bruk sviktet og produksjonen av ståltau klarte ikke å dekke etterspørselen. Resultatet ble at kundene annullerte ordrene. Bedriften manglet etter hvert likvide midler til å komme over den økonomiske krisen. Privatbanken i Trondhjem overtok både fabrikk, ferdige varer og råvarer, og produksjonen ble stoppet.

Disponent var Julianus Holm som ble ansatt i 1924 etter en refinansiering av bedriften. Dette var en refinansiering etter den økonomiske krisen i 1920-årene. En ny refinansiering fant sted i 1929 med friherre Gerhard de Geer fra Sverige som største aksjonær. Ståltaugen ble den største rene ståltaufabrikk i Skandinavia.I 1965 produserte bedriften 109 millioner tonn, og på det meste var det 150 ansatte.

Ståltau lages ikke bare av ståltråd, fiberinnlegg trengs også. Det viste seg snart at norske tekstilfabrikker ikke kunne levere det Ståltaugen trengte av slikt fiberinnlegg. For å bli selvhjulpen på dette området, ble A/S Norsk Manillaindustri dannet høsten 1934. Styret bestemt at fabrikken skulle være så stor at den ikke bare kunne levere det fiberinnlegget Ståltaugen trengte, men også produsere nok til å være en selvstendig bedrift.

Etter 1924 hadde Ståltaugen kjøpt ståltråd hos Lesjøfors A/B i Sverige. Men etter hvert som Ståltaugen vokste, fikk Lesjøfors A/B problemer med å levere nok ståltråd. For å bli selvforsynt med ståltråd, ble A/S Norsk Ståltrådtrekkeri dannet i 1937.

Bygningene på Rønningsletta ble etter hvert for små og området hadde ikke utvidelsesmuligheter. I 1972 ble det bygd nytt Lade, og bedriften flyttet inn i Haakon VIIs gate 14. Der var den til virksomheten på Lade ble nedlagt i 1989. I 1983 fusjonerte Ståltaugen med ståltauavdelingen ved A/S Elkem i Tønsberg og med det svenske konsernet AB Gunnebos tilsvarende virksomhet i Varberg. Det fusjonerte selskapet fikk navnet Scanrope AS. I 2013 var det en del av det verdensomspennende firma Parker Hannifin Corporation med 61 000 arbeidere i 48 land.

Kilder