Nyland (Nordlia): Forskjell mellom sideversjoner

(tilleggsopplysninger)
Linje 30: Linje 30:
Johan Fredrik Bredli fikk skjøte på bruket i 1914, da han kjøpte eiendommen fra Sigvart Nyland. Bredli dreiv som salmaker på [[Gardermoen]] og hadde bare deler av inntektene sine fra jordbruket.  
Johan Fredrik Bredli fikk skjøte på bruket i 1914, da han kjøpte eiendommen fra Sigvart Nyland. Bredli dreiv som salmaker på [[Gardermoen]] og hadde bare deler av inntektene sine fra jordbruket.  


Sønnen Johan Bredli tok over etter faren i 1946, og sjøl om også han var salmaker, var småbruket hovednæringa til familien. I Johan Bredli tid som bruker var det fire kuer i Nyland, og for å utvide driftsgrunnlaget forpakta han også småbruket [[Gropen og Sørli|Gropen]]. Johan Bredli hadde også en del bier, 35 kuber på det meste. Han brukte hest og hesteredskap, men leide etter hvert traktor til en del onnekjøring.
Sønnen Johan Bredli (1904-75) tok over etter faren i 1946, og sjøl om også han var salmaker (og møbelsnekker), var småbruket hovednæringa til familien. I Johan Bredlis tid som bruker var det fire kuer i Nyland, og for å utvide driftsgrunnlaget forpakta han også småbruket [[Gropen og Sørli|Gropen]]. Johan Bredli hadde dessuten en del bier, 35 kuber på det meste. Han brukte hest og hesteredskap, men leide etter hvert traktor til en del onnekjøring.  


Synnøve Bredli tok over bruket etter foreldrene. Hun dreiv for egen regning, men Johannes (Ott) Smestad gjorde onna i mange år. Else Marie Baakind på Dælin og seinere Per Steinar Seierstad på [[Revol]] treska.
På 1950-tallet var Nyland et av småbruka i Nordlia som var med i et treskelag der Sverre Bern i [[Lønnstad (Nordlia)|Lønnstad]] var en av de faste mennene. Dattera Synnøve (født 1946) kan huske at det ble liv i Nyland da den store treskegjengen kom til bruket og skulle trakteres flere ganger om dagen. Mora Marry (1908-89) måtte ordne med frokost, dugurd og middag til karene i tillegg til fjøsstellet morgen og efta. Etter at skurtreskeren kom, var det Arthur Bratlien på [[Kolbjørnrud (Østre Toten)|Kolbjørnrud]] som treska.
 
Synnøve Bredli tok over bruket etter foreldrene. Hun dreiv for egen regning, men Johannes (Ott) Smestad gjorde onna i mange år. Else Marie Baakind på [[Dælin (Kraby-Dælin)|Dælin]] og seinere Per Steinar Seierstad på [[Revol]] treska. På 2000-tallet har jorda vært bortleid og brukes til korndyrking. Beitemarka leies av nabobruket Villberg, som har sau og esler.


== Galleri ==
== Galleri ==
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer