Ole August Sagen: Forskjell mellom sideversjoner

kat
(Ny side: {{under arbeid}} Ole August Sagen f. 29.08.1875 var en pioner innen transportbransjen. Han vokste opp i Sørum, men i 1898 bosatte han seg på småbruket Asakflaen på Asak ved Leirsund....)
 
(kat)
 
(31 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
<onlyinclude>{{thumb|O A Sagen.png|Ole A. Sagen en pioner i transportbransjen.|Arne Sagen.}}
Ole August Sagen f. 29.08.1875 var en pioner innen transportbransjen. Han vokste opp i Sørum, men i 1898 bosatte han seg på småbruket Asakflaen på Asak ved Leirsund. I tillegg til å drive gårdsbruket tok han arbeid ved jernbanen. Han var stasjonsbetjent på Leirsund frem til 1903 da han begynte som konduktør.  
'''[[Ole August Sagen]]''' (født 29. august [[1875]], død [[1973]]) var en pioner i transportbransjen. Han vokste opp i [[Sørum kommune|Sørum]], men i 1898 bosatte han seg på småbruket [[Asakflaen (Skedsmo)|Asakflaen]] [[Østre Asak (Skedsmo)|Østre Asak]] ved [[Leirsund]] i [[Skedsmo]]. I tillegg til å drive gårdsbruket tok han arbeid ved [[jernbane|jernbanen]]. Han var stasjonsbetjent på Leirsund frem til 1903 da han begynte som konduktør.  


Den drifteige mannen forsto snart at det var penger å tjene på transport. Lastebilens tidsalder hadde ennå ikke kommet og varer måtte transporteres  med hest og vogn eller jernbane.
Den driftige mannen forsto snart at det var penger å tjene på transport. Lastebilens tidsalder hadde ennå ikke kommet, og varer måtte transporteres  med hest og vogn eller jernbane. Ved siden av jobben ved jernbanen startet han i [[1916]] det vi i dag vil kalle en liten transportbedrift. Med fire hester drev han såkalt ”kjøring”.  Det vil si at han transporterte varer med hest og vogn eller slede.</onlyinclude>
{{thumb|Høykjøring til byen.png|Sagen kjørte høy til Ringnes bryggeri.|Oslo Bymuseum F 15220.}}
==Høykjøring==
Han inngikk avtale med [[Ringnes bryggeri]] i [[Kristiania]] om transport av høy.  Bryggeriet trengte mye høy til alle sine ”bryggerihester” som brakte øl og annen drikk til restauranter og butikker.  Høyet ble i alt vesentlighet hentet hos bønder i [[Skedsmo]] og kjørt til byen.
==Pudretkjøring==
I begynnelsen av forrige århundre hadde Kristiania kommune et lager med pudret ved [[Lillestrøm]]. Møkka fra alle utedoene i byen ble kjørt med jernbanen og lagret i store binger på et område eid av [[Vestre Sørum (Skedsmo)|Vestre Sørum]] gård. Bønder fra hele [[Romerike]] hentet god gjødsel til sine jorder. Sagen så mulighetene her, og med sine fire hester fraktet han møkk til forskjellige bønder i Skedsmo og [[Gjerdrum]].


Ved siden av jobben ved jernbanen startet han i 1916 det vi i dag vil kalle en liten ”transportbedrift”. Med fire hester drev han såkalt ”kjøring”. Det vil si at han transporterte varer med hest og vogn eller
==Sandkjøring==
slede.
I forbindelse med denne transporten kom han i kontakt med  ledende  personer i kommunen og inngikk avtale om transport av sand for Kristiania kommune. Sanden hentet han i et sandtak på Asak som var eid av [[Fet kommune]]. Sandtaket lå i krysset Branderudveien/Asak kirkevei på det stedet rekkehusene i Fuglesangen i dag er oppført. Veien inn til sandtaket gikk gjennom en [[kulvert]] under Branderudveien.
{{thumb|lasskjører.png|Sand ble kjørt med hest og vogn til Leirsund stasjon. Ukjent tegner.}}
Som jernbanemann så Sagen muligheter ved bruk av jernbanen fra [[Leirsund stasjon]] til Kristiania for transport av sanden.   Behovet for sand i byen var stort, og han ansatte etter hvert 10 mann som kjørte sand med hest og vogn fra Asak til stasjonen.  Disse arbeidet i to skrift, og arbeidet pågikk til langt ut på natten.  Dette var hardt arbeid for all sand måtte lesses både av og på for hånd.  To mann var ansatt kun for å utføre dette arbeid.  Blant de som arbeidet for Sagen, var det fire brødre Engebretsen, [[Henry Nordal & sønn|Henry Nordal]] og Kristian Larsen.


Han inngikk avtale med Ringnes bryggeri i Kristiania om transport av høy.  Bryggeriet trengte mye høy til alle sine ”bryggerihester” som brakte øl og annet drikk til restauranter og butikkerHøyet ble i alt vesentlighet hentet hos bønder i Skedsmo og kjørt til byen.
På stasjonen sto som regel fire tomme vogner oppstilt. For å fylle en jernbanevogn trengtes 12 – 15 hestelass.  Sanden fra dette sandtaket sies å ha vært av meget fin kvalitet og en etterspurt vare som ble brukt til pussandDet hendte at to vogner ble hentet før de resterende var lastet.


I begynnelsen av forrige århundre hadde Kristiania kommune et lager med pudret ved Lillestrøm.  Møkka fra alle utedoene i byen ble kjørt med jernbanen og lagret i store binger på et område eid av Sørum gård. Bønder fra hele Romerike hentet god gjødsel til sine jorder.  Sagen så mulighetene her og med sine 4 hester fraktet han møkk til forskjellige bønder i Skedsmo og Gjerdrum.
Sandtransporten var sesongbetonet. Om vinteren lot det seg ikke gjøre å ta ut sand på grunn av tele og frost i bakken. Mannskap og hester ble om vinteren benyttet til pudretkjøringTransportvirksomheten som Sagen drev, pågikk i 12 år og opphørte således i [[1928]].


I forbindelse med denne transport kom han i kontakt med ledene personer i kommunen og inngikk avtale om transport av sand for Kristiania kommune.   Sanden hentet han i et sandtak på Asak eid av Fet kommune.   Sandtaket lå i krysset Branderudveien/Asak kirkevei på det sted rekkehusene i ”Fuglesangen” i dag er oppført. Veien inn til sandtaket gikk gjennom en kulvert under Branderudveien.
Sagen tjente nok gode penger på sin transportvirksomhet, og han investerte i fast eiendom i Lillestrøm.  På et tidspunkt eide han tre gårder der, blant annet den kjente Fjeldberggården.
==Ulykke==
Som konduktør var Sagen utsatt for en ulykke som skjedde ved [[Sagdalen stoppested]]. Han satt i lokomotivet sammen med lokføreren da kjelen eksploderte. Sagen ble kastet ut av lokomotivet og ble alvorlig skadet. Etter et sykehusopphold som varte i to år, var han igjen tilbake i arbeid, men kunne ikke forsette i sin tidligere jobb. Han fikk etter ulykken arbeide med stillverket på [[Strømmen stasjon]].


Som jernbanemann så Sagen muligheter ved bruk av jernbanen fra Leirsund stasjon til Kristiania for transport av sanden.  Behovet for sand i byen var stort og han ansatte etter hvert 10 mann som kjørte sand med hest og vogn fra Asak til stasjonen.  Disse arbeidet i to skrift, og arbeidet pågikk til langt ut på natten.  Dette var hardt arbeid for all sand måtte lesses både av og på for hånd. To mann var ansatt kun for å utføre dette arbeid.  Blant de som arbeidet for Sagen var det 4 brødre Engebretsen, Henry Nordal og Kristian Larsen.
==Muntlig kilde==
*Arne Sagen, sønn av Ole A. Sagen.


På stasjonen sto som regel fire tomme vogner oppstilt. For å fylle en jernbanevogn trengtes 12 – 15 hestelass.  Sanden fra dette sandtaket sies å ha vært av meget fin kvalitet, og en etterspurt vare som ble brukt til pussand.  Det hendte at to vogner ble hentet før de resterende var lastet. 
{{DEFAULTSORT:Sagen, Ole August}}
 
[[Kategori:Personer]]
Sandtransporten var sesong betonet. Om vinteren lot det seg ikke gjøre å ta ut sand på grunn av tele og frost i bakken. Mannskap og hester ble om vinteren benyttet til pudretkjøring.  Transportvirksomheten som Sagen drev pågikk i 12 år og opphørte således i 1928.
[[Kategori:Jernbanefolk]]
 
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
Sagen tjente nok gode penger på sin transport virksomhet og investerte i fast eiendom i Lillestrøm.  På et tidspunkt eide har tre gårder der blant annet den kjente Fjeldberggården.
[[Kategori:Leirsund]]
 
[[Kategori:Sørum]]
Som konduktør var Sagen utsatt for en ulykke som skjedde ved Sagdalen stoppested.  Han satt i lokomotivet sammen med lokføreren da kjelen eksploderte. Sagen ble kastet ut av lokomotivet og ble alvorlig skadet.  Etter et sykehusopphold som varte i to år var han igjen tilbake i arbeid, men kunne ikke forsette i sin tidligere jobb. Han fikk etter ulykken arbeide med stillverket på Strømmen stasjon.
[[Kategori:Fødsler i 1875]]
[[Kategori:Dødsfall i 1973]]
25 486

redigeringer