Peder Nielsen Leuch (d. 1693)

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Peder Nielsen Leuch (født antatt 1636 i Christiania, død 15. mars 1693 samme sted) var en handelsmann og godseier. Han er en eksponent for hvordan noen enkeltpersoner med en beskjeden bakgrunn kunne svinge seg opp i samfunnets absolutte elite, i hans tilfelle i en kombinasjon av dyktighet i handel og vellykkede ekteskap.

Maleri av Peder Nielsen Leuch, henger på Bogstad gård.
Maleri: ant. Andreas Quant (1681)

Bakgrunn

Familie

Peder Nielsen var sønn av lavettmakerAkershus festning Niels Pedersen (d. 1675). Han fikk Leuch-navnet fra sin andre kone Karen Thomasdatter, som var enke etter handelsmann Conrad Lauritzen Leuch (d. omkr. 1632). Niels Pedersens to sønner Peder og Morten fra hans første ekteskap tok navnet Leuch og førte det videre.

Ekteskap

Etter å ha hatt stor framgang i handel inngikk Peder Leuch fordelsaktige ekteskap med kvinner som var døtre og enker etter rike menn. Slike formuende enker hadde en større selvstendighet og status enn andre kvinner, også i valg av ektefelle, og trengte ikke nødvendigvis å gifte seg igjen, verken av økonomiske eller sosiale grunner.

10. mai 1663 med ble han gift med den ti år eldre Anna Mortensdatter, som var enke etter kjøpmann på Bragernes, Peder Madssen Kinck (1628–1659) og datter av kjøpmann og rådmann Morten Lauritzen.

Etter at hans første hustru døde i 1684, giftet han seg 17. september 1689 med Alhed Johansdatter Krefting (1653–1729) enke etter rådmann Hans Pedersen Buck og datter av jernverkseier Johan Krefting (1618–1674) og Anna Felber (1634–1701). Etter Leuchs døde ble hun gift for tredje gang, med kjøpmann på Bragernes, Peder Sørensen Moss (ca. 1640–1713).

Virke

Peder Nielsen Leuch begynte arbeidslivet som skreddersvenn, og reiste rundt på bygdene sammen med en annen skreddersvenn, den senere kjøpmann og rådmann Peder Pederssøn Müller (d. 1714), som kramkarer og solgte varer i smått. Denne handelen var i strid med byprivilegiene, men gav den en god fortjeneste. De måtte skraffe seg hester for å få fraktet den økende varemengden, og etter noen år kunne de sl¨seg ned i Christiania som handelsborgere. I denne virksomheten eksporterte Leuch trelast og importerte korn, salt, tobakk og jern.

Han oppsøkte fortsatt bøndene i deres hjemtrakter på det indre Østlandet, 1670 hadde han for eksempel boder på Grundsetmarkedet i Elverum.

Han må ha tjent godt, for da hans svigerfar Morten Lauritzen døde i 1665, kunne han kjøpe ut hans hustrus ugifte søster Marthe som var hovedarving til Bogstadgodset med tilhørende gårder og Nordmarksgodset. Dette la grunnlaget for et av de store trelasthusene i Christiania i århundret som fulgte. Ifølge en registrering fra 1687 var Leuch Christianias femte største sageier, og var i tillegg medreder i fire skip.

Kilder