Petter Fauchald

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familiegravstedet på Hoff kirkegard.
Foto: Trond Nygård (2013)

Petter Fauchald (født 30. mars 1930 i Østre Toten, død 4. januar 2013 samme sted) var fotballspiller. Han fikk to A-landskamper for Norge høsten 1954, etter at han tidligere hadde spilt for B-landslaget. Fauchald var en målfarlig og rask ytreløper på Kapp IFs gode 50-tallslag, som også fikk ett år i Hovedserien (1958/59). Petter Fauchald er nevnt i Dag Solstads Roman 1987, der Lillehammer-avisa Dagningens journalist refererer fra en kamp mellom Fremad og Kapp.

Han vokste opp på garden Faukalbakken, like ved Kapps hjemmebane Faukalplassen, som sønn av Gunnar (1899-1977) og Sofie Fauchald f. Eng (1903-94). Petter Fauchald ble gift med Astrid Mikkelborg (f. 1933), og de fikk i 1962 dattera Solveig. Familien bygde seg hus like ved Faukalbakken.

Landslagsdebuten

31. oktober 1954 debuterte Petter Fauchald for det norske A-landslaget mot Danmark, i Idrætsparken i København. I forkant av kampen skreiv Aftenposten om «Debutanten fra Kapp»:

Lagets eneste debutant blir altså Petter Fauchald på ytre venstre. Til tross for at Kapp-spilleren har vært lansert som sterk aspirant til A-laget i flere aviser, kom uttagningen som litt av en overraskelse på Fauchald selv, forteller et av Kapps styremedlemmer som vi hadde kontakt med i telefonen igår. Men, naturligvis syntes han det var morsomt, og han håpet bare han ikke kom til å svikte den tillid som er vist ham.

Fauchald er ikke det man kaller unggutt som fotballspiller. Han er 26 år gammel og har spilt på Kapps A-lag siden frigjøringen i 1945. Fauchald har også forsøkt seg med hell som center og ytre høyre og på den siste plassen har han spilt fire kamper i år. Han er ikke plaget av svake nerver og hans beste våpen er styrken, hurtigheten og skuddferdigheten. I høstens seriekamper har han scoret 8 mål, og han topper scoringstabellen i sin avdeling sammen med klubbkameraten Karl Sandvold og Knut Sandengen, Vestfossen. Som kjent svarte han for begge Norges mål i B-landskampen mot Sverige. La oss håpe at han ikke viser seg fra den beskjedne side i København heller.

Norge vant kampen 1-0, men Fauchald kom ikke på scoringslista. Det gjorde han heller ikke mot Irland i Dublin den 8. november samme året, da Norge tapte 1-2.

Kilder og litteratur