Rælingen kommune

Rælingen kommune ligger på Romerike i Viken fylke, før 1. januar 2020 i Akershus. Kommunen grenser i sør mot Enebakk, i vest mot Lørenskog og Østmarka og i nord og øst mot Lillestrøm. Innsjøen Øyeren ligger i øst og regnes for å være en av innsjøene i Norge med flest fiskesorter.

Rælingen
0228 Ralingen komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3027
Fylke Viken
Kommunesenter Fjerdingby
Areal 71.68  km²
Areal land 57.97  km²
Areal vann 13.71  km²
Folketall 17 874 (2018)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Rælingen kirke ligger ved bygdetunet i Fjerdingby.
Foto: Siri Johannessen

Inntil 1929 var Rælingen en del av Fet kommune. Kommunens administrasjonssenter er Fjerdingby. Rælingen rådhus er i samme bygning som Rælingen videregående skole i Fjerdingby og ble bygget i 1989. Blystadlia er et av de mest befolkede områdene i Rælingen.

Kommunevåpenet i Rælingen er en gul høygaffel på grønn bunn og ble tegnet av Harald Hallstensen i 1981. Høygaffelen har tre tenner, og de symboliserer de tre elvene Glomma, Nitelva og Leira som renner ut i Øyeren, mens høygaffelen i seg selv symboliserer landbruk og slåtteland.

Rælingen ligger per 2021 under Øst politidistrikt, Romerike og Glåmdal tingrett og Eidsivating lagmannsrett. I Den norske kirkes organisasjon ligger kommunens to sokn - Rælingen sokn og Øvre Rælingen sokn - under Nedre Romerike prosti i Borg bispedømme. Området tilhørte tidligere Nedre Romerike fogderi.

Eksterne lenker