Reisen til julestjernen (1976): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''''Reisen til julestjernen (film 1976)''''' fra 1976 regnes som den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat. Den er basert på Sverre Brandts teaterstykke ''Reisen t...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''''[[Reisen til julestjernen (film 1976)|Reisen til julestjernen]]''''' fra 1976 regnes som den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat. Den er basert på [[Sverre Brandt]]s teaterstykke ''[[Reisen til julestjernen (1924)|Reisen til julestjernen]] fra 1924, og ble regissert av [[Ola Solum]]. [[NRK]] viser filmen på [[julaften]] hvert år, og for mange har det blitt en fast tradisjon å se den – ofte litt til og fra mens julematen blir klar.
'''''[[Reisen til julestjernen (1976)|Reisen til julestjernen]]''''' fra 1976 regnes som den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat. Den er basert på [[Sverre Brandt]]s teaterstykke ''[[Reisen til julestjernen (1924)|Reisen til julestjernen]] fra 1924, og ble regissert av [[Ola Solum]]. [[NRK]] viser filmen på [[julaften]] hvert år, og for mange har det blitt en fast tradisjon å se den – ofte litt til og fra mens julematen blir klar.


Filmen hadde premiere på [[Klingenberg kino]] i Oslo 3. desember 1976. Prinsesse [[Märtha Louise]], som da var fem år gammel, var æresgjest i kinosalen. Det ble laget 75 eksemplarer av filmen, bortimot ti ganger så mange som det var vanlig å lage.  
Filmen hadde premiere på [[Klingenberg kino]] i Oslo 3. desember 1976. Prinsesse [[Märtha Louise]], som da var fem år gammel, var æresgjest i kinosalen. Det ble laget 75 eksemplarer av filmen, bortimot ti ganger så mange som det var vanlig å lage.  

Sideversjonen fra 24. jan. 2019 kl. 09:52

Reisen til julestjernen fra 1976 regnes som den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat. Den er basert på Sverre Brandts teaterstykke Reisen til julestjernen fra 1924, og ble regissert av Ola Solum. NRK viser filmen på julaften hvert år, og for mange har det blitt en fast tradisjon å se den – ofte litt til og fra mens julematen blir klar.

Filmen hadde premiere på Klingenberg kino i Oslo 3. desember 1976. Prinsesse Märtha Louise, som da var fem år gammel, var æresgjest i kinosalen. Det ble laget 75 eksemplarer av filmen, bortimot ti ganger så mange som det var vanlig å lage.

Reisen til julestjernen ble relansert med nye lydeffekter, oppfriskede farger, nye for- og ettertekster, nye digitale bildeeffekter og ny lydmiks i forbindelse med 25-årsjubileet i 2001. Den ble gitt ut på DVD i 2009. I 2012 kom også en nyinnspilling med regi av Nils Gaup. Mens NRK1 viser filmen fra 1976 på julaften, viser barnekanalen NRK Super versjonen fra 2012.

Innspilling

Filmen ble spilt inn vinteren 1976. Store deler av filmen ble spilt inn på Akershus slott og festning og Norsk Folkemuseum i Oslo, mens utendørsscener ble tatt opp ved SavalenTynset, på Røros, Norefjell og Nannestad.

Fordi vinteren 1976 var spesielt snøfattig, holdt man på å måtte innstille prosjektet. Det lyktes allikevel, ved at det ble kjørt inn mange billass med snø til Akershus festning, og at utendørsscener ble tatt opp på kaldere og mer snørike steder enn Oslo. Budsjettet var på hele tre millioner kroner, hvilket gjorde dette til en av de dyreste norske filmene som var produsert inntil da.

Kostymene til filmen var det tekstilkunster og kostymedesigner Kari Elfstedt som hadde ansvaret for.

Egil Monn-Iversen skrev flere musikkstykker til gilmen, blant annet «Sonjas sang til julestjernen» med tekst av Axel Helgeland.

I rollene

Hanne Krogh, som var nitten år gammel i 1976, hadde sin debut i hovedrollen som Sonja.

Litteratur og kilder