Klingenberg kino
Klingenberg kino, Olav Vs gate 4 i Oslo, oppført i 1938, arkitekter Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, på de bakre deler deler av tomten etter den tidligere Cirkusbygningen som var en del av Christiania Tivoli. De framre delene er idag del av Olav Vs gate og dennes nr. 6 på den andre siden av gata for kinoen.
Tomten ble frigitt etter saneringen og omreguleringen av Pipervika som følge av oppføringen av Oslo rådhus og kinoen fikk navn etter strøket Klingenberg.
Bruk
Åpningen var 6. oktober 1938 med premiere på den norske filmen Ungen, dramatisert og med regi av Rasmus Breistein, basert på Oskar Braaten skuespill fra 1911. Filmen hadde Eva Sletto og Harald Heide Steen i hovedrollene.
Kinoen siden åpningen vært en av filmens fremste premieresteder og storstue i Oslo med kongelig premierebesøk flere ganger.
Den har også blitt brukt til faglige kongresser, streikemøter og andre større folkemøter, blant annet av politiske partier. Særlig under krigen da Nasjonal Samling en rekke møter og arrangementer her, med taler av blant andre Vidkun Quisling. Kinoen ble også brukt til verving av frontkjempere.
Pensjonistuniversitetet i Oslo har siden 1998 holdt sine torsdagsforedrag på Klingenberg kino.
Bygningen
Eksteriør
Kinoen er en del av en større forretnings- og kontorbygning i åtte etasjer, opprinnelig syv hvor den øverste var mer tilbaketrukket fra fasaden. På 1980-tallet ble det bygget på ytterligere en tilbaketrukket etasje og hjørnetårn som også er tilbaketrukket.
Bygningen er en hjørnebygning mot Olav Vs gate og Klingenberggata og har fasader mot begge gater. Kinoen har sitt inngangsparti mot hjørnet i første etasje, hvor det for øvrig er butikker og serveringssteder, mens det er kontorer i de øvrige etasjene.
Kinoen har de samme kjennetegn som andre kinoer fra mellomkrigstiden, bygget i funksjonalisme, som lysende neonbokstaver, baldakiner og lysreklamer.
Eksteriørmessig ble den største forandringen for kinoen gjort i 1966, da den bølgeformede baldakinen ble fullstendig forandret og fikk rektangulær form.
Interiør
Selve kinosalen ligger i den indre gården og bygningen går gjennom kvartalet og omfatter Fridtjof Nansens plass 3, hvor det er publikumsutgang for kinoen. Vestibylen har et særpreget interiør med et karakteristisk funkisuttrykk. I vestibylen har Freia har hatt kiosksalg siden åpningen i 1938, men denne har i årenes løp skiftet utseende og framtoning flere ganger.
Kinoen består hovedsalen med 766 sitteplasser og tre mindre saler med henholdsvis 98, 76 og 75 sitteplasser. Hovedsalen hadde opprinnelige 1215 sitteplasser, men dette er blitt redusert for å øke avstanden mellom seteradene og publikumskomforten. Den store hovedsalen har et interiør med skråttstilte vegger og bølgende, akustisk takhimling viser den myke organiske funksjonalismen som kom utover i 1930-årene.
De mindre salene ble etablert i 1972, 1975 og 1980, og i forbindelse med en større renovering av hele underetasjen i 1989 fikk de dagens innredning.
I 2017 ble underetasjen av kinoen pusset opp i samarbeid med Byantikvaren, og salene fikk nye stoler, nytt gulv med farge som likner på originalfargen, alle vegger ble malt, og det ble installert nytt teknisk utstyr.
Fredning
Kinoen ble fredet av Riksantikvaren 31. mars 1995 i henhold til Kulturminnelovens § 15 for å bevare kinoens opprinnelige arkitektur. Fredningen kom etter en omfattende oppussing etter retningslinjer fra Riksantikvaren.
Vedtaket omfatter Klingenberg kinos publikumsarealer: inngangspartiet med baldakinen, forhallen, vestibylen med sjokoladekiosken, trapperom og hovedsalen.
Galleri
- Utsikt fra Oslo rådhus med bygningen som huser selve salen midt i kvartalet.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1974).
- Salen sett fra en av inngangene.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1965).
- Inngangspartiet og foajéen, billettluker på hver side og Freiakiosken midt imot.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1952).
- Publikumsfoajéen/vestibylen.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1965).
Kilder
- Klingenberg kino, Oslo byleksikon
- Solbakken, Tove: «Om funksjonalismens kinematografer», i Byminner nr.4-2012, s.48-63
- Klingenberg kino på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no