Rolf Hansen (1901–1986): Forskjell mellom sideversjoner

HBR, standard Digitalarkiv-lenker, {{bm}}
mIngen redigeringsforklaring
(HBR, standard Digitalarkiv-lenker, {{bm}})
 
(37 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Larvik, Bekkegata 01.jpg|Bekkegata 1 – Rolf «Matta» Hansens barndomshjem|Roy Olsen (2011)}}  
{{thumb|Larvik, Rolf Matta-1.jpg|Rolf «Matta» med båten Petrel i Lågen sommeren 1975.|Roy Olsen|1975}}
'''[[Rolf Hansen (1901–1986)|Rolf «Matta» Hansen]]''' (født [[12. april]] [[1901]] i [[Larvik]], død [[22. januar]] [[1986]] samme sted) var maskinist, isbader, hjelmdykker, bryter og bypersonlighet. Foreldrene var ''maskinist'' Hans Martin Hansen (1865–1931) og ''hustru'' Kristine, f. Johnsen (1864–). Faren var født i Larvik, og moren var født i [[Ulefoss]]. Adressen var ved fødselen [[Bekkegata]] 1 på [[Langestrand (Larvik)|Langestrand]]. Ifølge [[folketellingen 1910|folketellingene 1910]] og [[folketellingen 1920|1920]] bodde Hansen på samme adresse. I sistnevnte var hans stilling angitt som ''læregut''.
{{thumb|Larvik, Bekkegata 01.jpg|Bekkegata 1 – Rolf «Matta» Hansens barndomshjem.|Roy Olsen|2011}}  
'''[[Rolf Hansen (1901–1986)|Rolf «Matta» Hansen]]''' (født [[12. april]] [[1901]] i [[Larvik]], død [[22. januar]] [[1986]] samme sted) var maskinist, isbader, hjelmdykker, bryter og bypersonlighet. Foreldrene var ''maskinist'' Hans Martin Hansen og ''hustru'' Kristine, f. Johnsen. Faren var født i Larvik, og moren var født [[Ulefoss]]. Adressen var ved fødselen [[Bekkegata]] 1 på [[Langestrand (Larvik)|Langestrand]]. Ifølge [[folketellingen 1910|folketellingene 1910]] og [[folketellingen 1920|1920]] bodde Hansen på samme adresse. I sistnevnte var hans stilling angitt som ''læregut''.


Rolf Hansen giftet seg 30. mai 1936 med Liv Johansen fra Larvik.
Faren Hans Martin Hansen ble enkemann og Rolf Hansen var én av åtte søsken. Hansens eldste søster, Maren Christine, ble mor til alle da hun var 14 år.  


Hansen tok maskinisteksamen i 1932. Han hadde 29 sesonger i hvalfangst bak seg. I et intervju med ''Varden'' i utgaven av 19. juni 1979 fortalte Hansen at han hadde fast arbeid som altmuligmann i Jern og Metallomsetningen i Larvik, og i et intervju med ''Østlands-Posten'' i utgaven av 13. april 1981, fortalte Hansen at han for tiden var vikar ved renovasjonen på Larvik sykehus.
Rolf Hansen giftet seg 30. mai 1936 med Liv Johansen (1913–1984) fra Larvik. Ekteskapet ble senere oppløst. Sammen fikk de sønnen Kjell (1937–2009), som også var sjømann.


Fra 1962 gjorde en gammel buss tjeneste som hans bolig. I 1972 byttet Hansen buss og fikk et bedre sted å bo.  
Journalist Ottar Berg i ukebladet ''Hjemmet'' skrev i 1979 at Hansen måtte være Norges tøffeste kar.


I 1974 bygde han en liten lugar i lekteren «Petrel», som lå ved Lågabredden nedenfor [[Tjøllingveien#Gloppe_bru|Gloppe bru]], og flyttet dit. «Petrel» het opprinnelig «Kip» og ble bygd ved Porsgrunn mekaniske Verksted. Den var blitt brukt som Treschows slepebåt i [[Numedalslågen|Lågen]]. Hansen kjøpte den for NOK 3.500.
Han tok maskinisteksamen i 1932. Hansen var 300 måneder til sjøs og hadde 29 sesonger i hvalfangst bak seg som dykker og reparatør. I et intervju med ''[[Varden (avis)|Varden]]'' i utgaven av 19. juni 1979 fortalte Hansen at han den gang hadde fast arbeid som altmuligmann i Jern og Metallomsetningen i Larvik, og i et intervju med ''[[Østlands-Posten]]'' i utgaven av 13. april 1981, fortalte Hansen at han for tiden var vikar ved renovasjonen på Larvik sykehus.
 
Fra 1962 gjorde en gammel bybuss tjeneste som hans bolig. I 1972 kjøpte Hansen en større buss for NOK 4.000, som egnet seg bedre å bo i.
 
Ifølge det ovennevnte intervjuet i ''Varden'' kjøpte han i 1973 en gammel lekter, som lå fortøyd nedenfor Gloppe bru, for NOK 1.000, og gjorde den om til husbåt. Den hadde i mange år blitt brukt til transport av tremasse fra Union Bruk i Skien og var opprinnelig et vrak
 
I 1974 bygde Hansen en liten lugar i «Petrel», som lå ved Lågabredden nedenfor [[Tjøllingveien#Gloppe_bru|Gloppe bru]]. «Petrel» het opprinnelig «Kipp» og ble bygd ved Porsgrunn mekaniske Verksted. Den var blitt brukt som Treschows slepebåt i [[Numedalslågen|Lågen]]. Hansen kjøpte den for NOK 3.500.
    
    
«Petrel» var oppkalt etter hvalbåten med samme navn, som hadde sunket i Cumberland Bay, bukta utenfor [[Grytviken]] på øya [[Sør-Georgia]] i det sørlige [[Atlanterhavet]]. Eierne, som mente at båten kunne reddes, innhentet et anbud fra et bergingsfirma i Buenos Aires i Argentina. Journalist [[Svend Einar Hansen]] skrev i spalten ''Byrunden'' i ''[[Østlands-Posten]]'' 29. januar 2014 at prisen var i det stiveste laget og at noen tipset om Rolf «Matta» i Larvik. Han sa ja til oppdraget, visstnok til halve prisen av hva argentinerne hadde forlangt. Hansen reiste til Sør-Georgia og steg ned i det iskalde vannet for å berge hvalbåten.
«Petrel» var oppkalt etter hvalbåten med samme navn, som på grunn av for mye snø om bord hadde sunket i Cumberland Bay, bukta utenfor [[Grytviken]] på øya [[Sør-Georgia]] i det sørlige [[Atlanterhavet]] i juni 1947. Det argentinske rederiet Compañia Argentina de Pesca S. A., som eide båten, mente at den kunne reddes og innhentet et anbud fra et bergingsfirma i Buenos Aires. Journalist [[Svend Einar Hansen]] skrev i spalten ''Byrunden'' i ''Østlands-Posten'' 29. januar 2014 at prisen var i det stiveste laget og at noen tipset om Rolf «Matta» i Larvik. Han sa ja til oppdraget, visstnok til halve prisen av hva argentinerne hadde forlangt. Hansen reiste til Sør-Georgia og steg ned i det iskalde vannet for å berge hvalbåten.


Han kjøpte i 1973 en gammel lekter, som lå fortøyd nedenfor Gloppe bru, for NOK 1.000. Den hadde i mange år blitt brukt til transport av tremasse fra [[Union Bruk]] i [[Skien]] og var et vrak.
Han var sprek i høy alder. Hansen drev med regelmessig mosjon og tok hver morgen armbøyninger på dekket.  
 
Hansen var sprek i høy alder. Hansen drev med regelmessig mosjon og tok hver morgen armbøyninger på dekket.  


Han var fra høsten 1981 bosatt på Langestrand eldresenter.
Han var fra høsten 1981 bosatt på Langestrand eldresenter.
Linje 22: Linje 27:


== Oppvisninger ==
== Oppvisninger ==
En vinter holdt Hansen og kameratflokken oppvisning på brygga der fergeterminalen senere lå. Han opptrådte, mens kameratene holdt isflakene unna. De laget en treramme på vannet med en diameter på cirka én meter. Gjennom den rammen stupte Hansen fra ti meters høyde. Dessuten svømte han 50 meter under isflakene. Det var 2000 personer til stede som hver betalte 50 øre. Inntekten gikk til beboerne i [[Dronningens gate 3 (Larvik)|fattighuset]] i [[Dronningens gate (Larvik)|Dronningens gate]].
Hansen og kameratflokken holdt 5. januar 1920 oppvisning på brygga der fergeterminalen senere lå. Han opptrådte, mens kameratene holdt isflakene unna. De laget en treramme på vannet med en diameter på cirka én meter. Hansen stupte fra ti meters høyde gjennom den rammen. Dessuten svømte han 50 meter under isflakene. Det var 2000 personer til stede som hver betalte 50 øre. Inntekten gikk til beboerne i [[Dronningens gate 3 (Larvik)|fattighuset]] i [[Dronningens gate (Larvik)|Dronningens gate]].


Hansen hadde også et isbadershow ved brygga i Larvik. Han fortalte i et intervju med ''Østlands-Posten'' i utgaven av 15. juni 1974 at grunnen til dette var de sosiale kårene som hersket i byen den gangen. Inntektene av «showet», arrangert blant isflakene innerst i [[Larviksfjorden]], ble brukt til å rette opp en dårlig økonomisk situasjon som mange hadde. Forestillingen var delt inn i tre øvelser.
Hansen hadde også et isbadershow ved brygga i Larvik. Han fortalte i et intervju med ''Østlands-Posten'' i utgaven av 15. juni 1974 at grunnen til dette var de sosiale kårene som hersket i byen den gangen. Inntektene av «showet», arrangert blant isflakene innerst i [[Larviksfjorden]], ble brukt til å rette opp en dårlig økonomisk situasjon som mange hadde. Forestillingen var delt inn i tre øvelser.


I den første øvelsen lot Hansen seg binde på hender og føtter for så å bli spikret inne i en trekasse. På signal fra ham ble kassen slengt ut i isvannet, men nummeret var delvis juks. Knuten på tauet, som bandt hendene, var alltid løs, slik at den var lett å få opp. Kassen hadde dobbelt bunn. Den nederste seksjonen var fylt med jernbolter, noe som gjorde at kassen ikke tørnet over. I tillegg til dette var den utstyrt med tverrstenger av metall. Dermed fikk plankene motstand da Hansen begynte å hamre løs på dem fra innsiden.
Trolig inspirert av den ungarsk-amerikanske utbryterartisten Harry Houdini (1874–1926) lot Hansen i den første øvelsen seg binde på hender og føtter for så å bli spikret inne i en trekasse. På signal fra ham ble kassen slengt ut i isvannet, men nummeret var delvis juks. Knuten på tauet, som bandt hendene, var alltid løs, slik at den var lett å få opp. Kassen hadde dobbelt bunn. Den nederste seksjonen var fylt med jernbolter, noe som gjorde at kassen ikke tørnet over. I tillegg til dette var den utstyrt med tverrstenger av metall. Dermed fikk plankene motstand da Hansen begynte å hamre løs på dem fra innsiden.


Den neste øvelsen var også juks. Han dykket ned under brygga og lot som om han fanget en levende fisk bare med hendene. Den var imidlertid blitt plassert der på forhånd.
Den neste øvelsen var også juks. Han dykket ned under brygga og lot som om han fanget en levende fisk bare med hendene. Den var imidlertid blitt plassert der på forhånd.
Linje 33: Linje 38:


== Barnas venn ==
== Barnas venn ==
Hansen var barnas kamerat. Jentene syntes det var moro å lage mat for ham, mens guttene likte å være med ham om bord i «Kipp». De likte også å høre Hansen fortelle om gamle dager, om alt det rare han hadde opplevd og om planene han hadde med «Kipp». Han tenkte seg en langtur med den og besøke steder hvor han hadde vært som sjømann. Meningen var at Hansen skulle ha reist sommeren 1972, men fikk problemer med helsen.
Hansen var barnas kamerat. Jentene syntes det var moro å lage mat for ham, mens guttene likte å være med ham om bord i «Kipp». Det var ofte guttene som håndsveivde kompressoren til dykkerdrakta, da Hansen tok opp synketømmer i Lågen. De likte også å høre Hansen fortelle om gamle dager, om alt det rare han hadde opplevd og om planene han hadde med «Kipp». Han tenkte seg en langtur med den og besøke steder hvor han hadde vært som sjømann. Meningen var at Hansen skulle ha reist sommeren 1972, men fikk problemer med helsen. At han planla en jordomseiling, avfeide han som tomt folkeprat. Hansens sengetøy og klær ble vasket av moren til ett av barna.
 
Sengetøyet og klærne hans ble vasket av moren til ett av barna.


== Kilder ==
== Kilder ==
*{{kilde www |url=https://www.digitalarkivet.no/view/387/pc00000003619574 |url=https://www.digitalarkivet.no/view/387/pc00000003619574 |tittel=Person: Rolf Hansen |verk=Døde 1951–2014 |utgiver=Arkivverket}}
*Barnebarnet Mette Enger Hansen og svigerdatteren Else Hansen
*{{kilde www |url=https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036490011436 |tittel=Person: 007 Rolf Hansen |verk=Folketelling 1910 for 0707 Larvik kjøpstad |utgiver=Arkivverket}}
*{{folketelling|pf01036490011436|Rolf Hansen|Larvik kjøpstad|1910}}
*{{kilde www |url=https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01073804000905 |tittel=Person: 003 Rolf Hansen |verk=Folketelling 1920 for 0707 Larvik kjøpstad |utgiver=Arkivverket}}
*{{folketelling|pf01073804000905|Rolf Hansen|Larvik kjøpstad|1920}}
*{{hbr1-1|pc00000003619574|Rolf Hansen}}
*{{kilde www |url=https://www.nb.no/items/e7a4e7cfd0f3cac4497084676c8755df?page=3&searchText=%22Rolf%20Matta%22 |tittel=''På siden av samfunnet, men barna er glad i ham'' |etternavn=Carlsen |fornavn=Yngvar |utgiver=''Vestfold Fremtid'' |utgivelsesdato=7. oktober 1972}}
*{{kilde www |url=https://www.nb.no/items/e7a4e7cfd0f3cac4497084676c8755df?page=3&searchText=%22Rolf%20Matta%22 |tittel=''På siden av samfunnet, men barna er glad i ham'' |etternavn=Carlsen |fornavn=Yngvar |utgiver=''Vestfold Fremtid'' |utgivelsesdato=7. oktober 1972}}
*Hatlo, Stig (2018): ''Den gang skrubbsår var ufarlig'' (avsnittet ''Rolf Matta — en annerledes mann'')


{{DEFAULTSORT:Rolf Hansen (1901–1986)}}
{{DEFAULTSORT:Rolf Hansen (1901–1986)}}
Linje 50: Linje 55:
[[Kategori:Fødsler i 1901]]
[[Kategori:Fødsler i 1901]]
[[Kategori:Dødsfall i 1986]]
[[Kategori:Dødsfall i 1986]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer