Sarpefossen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 18. jun. 2014 kl. 08:37 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Sarpfossen lindahl 2.jpg|Sarpefossen med Sarpefossen bru.|Axel Lindahl}} '''Sarpefossen''' er en foss i Glomma. Den ligger i Sarpsborg, og var helt sentral i utviklin...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sarpefossen med Sarpefossen bru.
Foto: Axel Lindahl

Sarpefossen er en foss i Glomma. Den ligger i Sarpsborg, og var helt sentral i utviklinga av Sarpsborg som industriby. Med en gjennomsnittlig vannføring på 577 m³ regnes den som Europas største foss. Fallet er på 23 meter.

Navnet var opprinnelig Sarpr, og det er kombinasjonen av dette navnet og bynavnet Borg som har gitt navnet Sarpsborg. Borg ble grunnlag av Olav Haraldsson i 1016. Det gikk å seile langskip opp til fossen, men man kom seg ikke videre med de store skipene.

I 1312 ga Håkon V Magnusson godset Borregård til svigersønnen Havtore Jonsson. Fossen var en del av eiendommen, og Havtore ble pålagt å anlegge ei mølle der. Det er mulgi at det lå ei kvern i fossen allerede fra Olav den helliges tid, men det er første på 1300-tallet at det er sikkert dokumentert at vannkrafta ble brukt. På 1400-tallet ble Sarpsborg en stadig viktigere havn, med utføring av tømmer og andre varer. Det var handel både med Nederland og Hansaforbundet.

I februar 1702 raste hovedbygningen på Borregård ut i fossen. Godseier Jens Werenskiold, kona, sønnen og hovmesteren klarte å komme seg i sikkerhet, men 14 mennesker og 200 dyr omkom.

Det er i dag tre kraftverk i fossen: Sarp kraftverk (80 MW), Hafslund kraftverk (31 MW) og [[Borregaard kraftverk) (31 MW).

Kilder

Koordinater: 59.27629° N 11.13138° Ø