Saxo Grammaticus

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 5. okt. 2021 kl. 08:23 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Saxo Grammaticus var en dansk historieskriver som var virksom på slutten av 1100- og begynnelsen av 1200-tallet. Hans verk Gesta Danorum, «Danenes bedrifter», var ferdig 1200–1220, og er sammen med sagalitteraturen en viktig kilde til tidlig nordisk historie.

Det antas at Saxo var i tjeneste hos erkebiskop Absalon av Lund da han skrev sitt storverk. Gesta Danorum forteller danenes historie fra den mytiske urkongen Dan fram til Saxos egen tid, med avslutning i 1185. På grunn av de mange skjæringspunktene i dansk og norsk historie i løpet av denne perioden er den også en kilde til Norges historie. Han hadde kjennskap til hendelser som lå svært nær i tid, idet han blant annet omtaler Sverre Sigurdsson og borgerkrigene. Saxo var av adelsætt, og fokuserer mye på hirdmenn og krighandlinger. Absalon hylles i panegyriske vendinger.

Den eldste bevarte versjonen av verket er Christiern Pedersens utgave fra 1514. Nasjonalbiblioteket har et eksemplar av denne, og har lagt ut digital verjon på Nettbiblioteket. Gesta er bygd opp av seksten bøker, hvorav de ni første er sagnhistorie mens de seks siste omtaler nærere fortid. I likhet med sagaforfatterne gjengir Saxo gamle vers, slik at han også blir en kilde til gammelnordisk litteratur og verseformer. Bøkene er skrevet på latin, og språket har et klart klassisk preg som viser at han kjente antikkens historikere og poeter.

Kilder