Senjens Tidende: Forskjell mellom sideversjoner

m
Mer om Senjens Folkeblad og redaktør Eidem
m (Mer om Senjens Folkeblad og redaktør Eidem)
Linje 55: Linje 55:


== Ny avis ==
== Ny avis ==
Søndag 1. juli 1888 kom et nytt tilskudd på avismarkedet på strandstedet Harstadsjøen, som nå hadde knapt 900 innbyggere. '''''[[Senjens Folkeblad]]''''' kunngjorde å skulle komme ut med to aviser i uka; søndag og torsdag. Prisen ble angitt til 1 krone og 50 øre for et halvår - inkludert porto. Disse momenter er nødvendig å anføre for å forstå den klemme redaktør Klinge etter hvert var kommet i. At Senjens Tidende, respektiove Tromsø Amtstidende var 30 øre dyrere per halvår, og dertil kun kom med ett nummer i uka, må ha virket temmelig destabiliserende på Klinge. Men ser vi i dypet på ny-avisa, ser vi at redaktør Klinges store allierte nå benyttet seg av ''Senjens Folkeblad'' til å annonsere i. Allerede i Folkebladets nr. 1 annonserer Rikard Kaarbø  for salg «Et Notbruk. 1. Stengenot, 2 Laasnøtter, 1 Orkastnot» var tilsags for «Godtkjøb».
Søndag 1. juli 1888 kom et nytt tilskudd på avismarkedet på strandstedet Harstadsjøen, som nå hadde knapt 900 innbyggere. '''''[[Senjens Folkeblad]]''''' kunngjorde å skulle komme ut med to aviser i uka; søndag og torsdag. Prisen ble angitt til 1 krone og 50 øre for et halvår - inkludert porto. Disse momenter er nødvendig å anføre for å forstå den klemme redaktør Klinge etter hvert var kommet i. At Senjens Tidende, respektiove Tromsø Amtstidende var 30 øre dyrere per halvår, og dertil kun kom med ett nummer i uka, må ha virket temmelig destabiliserende på Klinge. Men ser vi i dypet på ny-avisa, ser vi at redaktør Klinges tidligere allierte nå benyttet seg av ''Senjens Folkeblad'' til å annonsere i. Allerede i Folkebladets nr. 1 annonserer Rikard Kaarbø  for salg «Et Notbruk. 1. Stengenot, 2 Laasnøtter, 1 Orkastnot» var tilsags for «Godtkjøb». Redaktør Klinge, som altså nå hadde skiftet navn på avisa til Tromsø Amtstidende, kalte nyskapningen «Storkarenes avis». Den nye avisas redaktør ble skolebestyrer (for [[Trondenes privatskole]])  T. Eidem, som virker å være identisk med folkeskolelærer og seinere borgermester i [[Tromsø]]; [[Thomas Eidem]].
 
Ny-avisas redaktør var hr. T. Eidem.


== Kilder ==
== Kilder ==
*[[Høeg, Tom Arbo]]: ''Norske aviser 1763- 1969'', Oslo 1973
*[[Høeg, Tom Arbo]]: ''Norske aviser 1763- 1969'', Oslo 1973
*[[Lysaker, Trygve]]: ''Trondenes bygdebok: Trondenes sogns historie'', 1958.
*[[Pettersen, Magnar]]: ''Harstad fra strandsted til by 1870 - 1904''. Hovedoppgave i historie, [[Universitetet i Bergen]] høsten 1978.
*[[Pettersen, Magnar]]: ''Harstad fra strandsted til by 1870 - 1904''. Hovedoppgave i historie, [[Universitetet i Bergen]] høsten 1978.
*''Senjens Tidende'' 1887 - 1888.
*''Senjens Tidende'' 1887 - 1888.
Skribenter
52 110

redigeringer