Simers & Co.

Simers & Co., egentlig Simers & Co Spritfabrikk & Destillation var en brennevinsfabrikk som er særlig kjent for akevitt-produktet Simers Taffel.

Simers Taffel
Foto: Pål Giørtz (2019).

Bedriften ble etablert i 1857 (noen kilder sier 1851) i Revierstredet 4 (hjørnebygningen mot Kirkegata og Bankplassen) i Christiania av handelsborgeren Einar Simers fra Fredrikstad. Simers spesialiserte seg tidlig på å foredle brennevin av varierende kvalitet levert fra jordbruksbrenneriene, og han anskaffet det første rektifikasjonsapparatet for fremstilling av rektifisert «fuselfritt» brennevin i Norge. Den spriten som jordbruksbrenneriene produserte var av meget varierende kvalitet, og mange av brenneriene brukte Simers for å få renset sin egen sprit.

Bedriften fikk i 1883 H.M. Kongens sølvmedalje for sine sprit og mineralvannsprodukter ved Industri- og KunstutdstillingenTullinløkka i Christiania.

Bedriften eide etter hvert en del gårder i området, og bygget i 1895 bygården Simersgården, Grev Wedels plass 4 som utleiegård, ark. Herman Major Backer. Bygningen er oppført i pusset tegl i fire etasjer samt høy loftsetasje, og stiluttrykket er nybarokk med hollandsk nyrenessanse. Fra 1906 ble det etablert maleratelier i gården, og den ble ombygget til kontorer i 1916.

Bedriften ble utløst av Vinmonopolet i 1925 i forbindelse med at dette ble opprettet. Produksjonen av Simers Taffel er imidlertid videreført i henhold til den gamle oppskriften og produksjonen flyttet til Atlungstad brenneri. Fra 2012 produseres akevitten ved Arcus' nye anlegg på HaganGjelleråsen. Produktet har vunnet flere priser og blir også eksportert.

I forbindelse med markeringen av 1000-årsjubileet for Oslos grunnleggelse i 2000 ble akevit-merket Simers Oslo Aquavit lansert, basert på en gammel reseptur fra Simers & Co Spritfabrikk & Destillasjon.

Kilder


Koordinater: 59.90831° N 10.74230° Ø