Simon Moe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Simon Moe var ordfører i Harstad 1910 og en sentral person i etableringen av Harstad Elektrisitetsverk.

Simon Andreas Moe, født 10. juni 1870 i Bamble, var maskiningeniør og Harstads ordfører i 1910, innvalgt i bystyret på Borgerpartiets liste. Han var sønn av Gunder Jacobsen Moe og var ugift.

Moe var ifølge folketellingen 1900 bosatt i Trondheim dette året, og i 1903 etablerte han seg i Harstad som frittstående ingeniør i skipsteknikk. Året etter ble han ansatt som lokal "Besigtigelsesmand" for Det norske Veritas." og hadde oppdrag fra bl.a. Veritas og Tromsø Amts Dampskibsselskab (senere TFDS).

Simon Moe var varaordfører under Carl Dahl. Da Dahl måtte tre tilbake ved utgangen av 1909 (trolig på grunn av overtakelse av ny stilling), rykket han opp da det gjensto bare ett år av valgperioden.

Moe var medlem av flere komiteer som arbeidet med å forberede større saker som ble gjennomført i hans tid i Harstad. Han hadde en særlig sentral oppgave som fagperson i elektrisitetskomiteen da Harstad kommune i 1909 skulle anlegge elektrisitetsverk med utgangspunkt i Nedre fall i Gausvikelva. Det ble startet et eget selskap til formålet – Harstad Elektrisitetsverk - og Simon Moe ble med i det første styret sammen med to andre ingeniører (som også ble ordførere i byen), Th. Smith Sunde og Nicolai Saxegaard, med sistnevnte som styreformann. Resultatet av dette arbeidet var at strømmen ble tilkoblet i Harstad 19. september 1910.

Moe hadde som nevnt konsulentoppdrag for Tromsø Amts Dampskibsselskab (senere TFDS) i Tromsø siden 1904. Da selskapets kontorsjef (også kalt forretningsfører) J. Fougner døde i 1910, ble Moe fra 1. mai dette året ansatt som forretningsfører. I 1912 rykket han opp som selskapets administrerende direktør. Denne jobben hadde han til 1917, da han skiftet stilling og reiste fra landsdelen.

Simon Moe ble kjent i Tromsø for i 1910 å ha bygd et hus i Jonas Lies gate 2 som ble betegnet som "en av de største villaene i byen" og kalte den for "Moestuen". Dette huset solgte han i 1917.


Kilder

  • Folketellingen 1900.
  • Kirkebok for Bamble.
  • Svendsen, Oddvar: Et felles gode – Kraft og samfunn i Troms gjennom hundre år. Tromsø 1998.
  • Lokalhistorisk institutt ved Tromsø museum
  • Harstad Tidende 13. april 1905 og 1. april 1909.
  • Haalogaland 17. august 1910
  • Reseach av Knut Saue 2009.