Skobyen Halden: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»
(Ny side: '''Skobyen Halden''' var et begrep som uttrykte skoindustriens sterke stilling i østfoldbyen fram til 1950-tallet. I slutten av 50-åra jobba det rundt 750 personer i minst 14 skofabri…)
 
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
Tagger: Mobilredigering Mobilwebredigering
 
(19 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Skobyen Halden]]''' var et begrep som uttrykte skoindustriens sterke stilling i østfoldbyen fram til 1950-tallet. I slutten av 50-åra jobba det rundt 750 personer i minst 14 skofabrikker i [[Halden]]. Disse bedriftene sto for 20 % av all skoproduksjon i Norge. Bransjen var den nest største industrigreina i byen, etter treforedlinga med giganten [[Saugbrugsforeningen]].  
<onlyinclude>{{thumb høyre|Sko Halden.jpg|Et par herresko i størrelse 7. På læret under er det prega inn «Dacapo Prima handsydd
L. Røed Halden».|Digitalt Museum/Sunnfjord Museum}}
'''[[Skobyen Halden]]''' var et begrep som uttrykte skoindustriens sterke stilling i østfoldbyen fram til 1950-tallet. I slutten av 50-åra jobba det rundt 750 personer i minst 14 skofabrikker i [[Halden]]. Disse bedriftene sto for 20 % av all skoproduksjon i Norge. Bransjen var den nest største industrigreina i byen, etter treforedlinga med giganten [[Saugbrugsforeningen]]. </onlyinclude>


Midt på 1950-tallet forsvant de tre første fabrikkene, inkludert den store [[Halden Skotøifabrik]]. Mellom 1965 og 1975 ble de fleste andre skoprodusentene borte. Midt på 70-tallet var det igjen bare to-tre fabrikker. En viktig årsak til nedleggelsene var det europeiske frihandelssystemet, bl.a. EFTA. Lavkostlandet Portugal konkurrerte ut mange norske sko- og teko-bedrifter. Flere av skofabrikkene hadde også gammeldags teknologi, dårlig ledelse og organisasjonsform. Mange av bedriftene var familieeide, og dette var en viktig grunn til at et forsøk på produksjons- og markedsføringssamarbeid ikke lyktes. 
== Starten ==


En viktig årsak til at Halden ble skoby, var innvandring fra den svenske byen [[Örebro]]. Den grensenærebyen Halden hadde på slutten av 1800-tallet stor tilflytting herfra, hvor tidlig industrialisering av skoproduksjon gjorde at mange skomakere ble uten arbeid. De søkte derfor ut, og tok samtidig med seg kunnskaper om de nye produksjonsmetodene. [[Halden Skotøifabrik|Haldens Skotøifabrikk]] ble f.eks. etablert av den svenske skomakeren Johannes Carlsson i samarbeid med haldenseren Ole Dahl (1892).</onlyinclude> Industrialiseringa kom imidlertid ikke som en markert overgang fra håndverk til industri, men som en langsom og gradvis mekanisering av skotøyhåndverket. Det var de store skomakerverkstedene som først tok i bruk maskiner i produksjonen. J. T. Halvorsen dreiv det største verkstedet i Halden med 40-50 svenner i arbeid, og han var samtidig blant de teknologiske pionerene.


== Liste over skofabrikker (ikke komplett, bare føy til!)==
== Avviklinga ==


*Halden Skotøifabrik
Midt på 1950-tallet forsvant de tre første fabrikkene, inkludert den store Halden Skotøifabrik. Mellom 1965 og 1975 ble de fleste andre skoprodusentene borte. Midt på 70-tallet var det igjen bare to-tre fabrikker. En viktig årsak til nedleggelsene var det europeiske frihandelssystemet, bl.a. [[EFTA]]. Lavkostlandet [[Portugal]] konkurrerte ut mange norske sko- og teko-bedrifter. Flere av skofabrikkene hadde også gammeldags teknologi og organisasjonsform. Mange av bedriftene var familieeide, noe som kunne gjøre det vanskelig å få til produksjons- og markedsføringssamarbeid.
*[[J. T. Halvorsen]]
*[[Wildaria Skofabrikk]], nedlagt 1971


== Liste over skofabrikker ==
{{thumb|Halden, Oversikt, Østfold - Riksantikvaren-T009 01 0244.jpg |[[J.T. Halvorsens Skofabrik]] til høyre|T.V. Kylander }}
{{thumb|Wildaria skofabrikk stand på Halden Kan 1953.jpg|Stand fra Wildaria Skofabrikk på utstillingen [[«Halden Kan»]] i Oslo i 1953.|Faksimile fra «Haldenforeningen i Oslo 1949-1959» (1959).}}
*Alfred Johannesens & Søn Skofabrik
*August Johannessen Skofabrik
*C. Jacobsens Skofabrikk A/S
*Casko Skofabrikk A/S
*Dahlins Skofabrikk
*A/S Festningen Skofabrikk
*Fredrikshalds Skotøifabrik A/S
*Fredrikshalds Skofabrik "Sparta" A/S
*Gelenkfabrikken A/S
*A/S Haldens Skotøifabrik: etablert 1892, nedlagt 1955 (1956?).
*A/S Haldens Skotøiindustri
*Hansen & Børresen A/S
*John G. Carlssons A/S Skotøifabrik
*[[J.T. Halvorsens Skofabrik]], etablert 1878, nedlagt 1970. 
*Julsrud & Gustavsens Skofabrik
*L. Røed Skofabrik A/S
*Nechanor Hanssen
*Nordstjernen Skofabrik A/S
*A/S Skofabriken Fredriksten
*Skofabriken Kurant A/S
*A/S Skofabrikken Ago
*A/S Skofabrikken Dovre
*Skofabrikken Norden
*Skofabrikken Tico A/S
*S. Mathisens Skofabrikk As
*Suveren Skofabrikk
*Velda Skofabrikk
*Wendel Skoindustrier
*Wildaria Skofabrikk Halden A/S: etablert 1953, nedlagt 1971 (1973?).
*Østfold Skofabrik A/S


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==


*Svendsen, Åsmund: "I rustne spor mot en ny dag? Avindustrialiseringen i Østfold og på Østlandet etter 1960", i ''Arbeiderhistorie 2006'', s. 14-15.
*[http://www.museumsnett.no/hhs/spinderiet/sko/index.html Halden historiske samlingers nettsted] (død lenke, pr. august 2019).
*[http://www.museumsnett.no/hhs/spinderiet/sko/it/fabrikkliste.html Halden historiske samlingers nettsted, liste over skofabrikker] (død lenke, pr. august 2019).
*Svendsen, Åsmund: «I rustne spor mot en ny dag? Avindustrialiseringen i Østfold og på Østlandet etter 1960», i ''Arbeiderhistorie 2006'', s. 14-15.
*''Haldenforeningen i Oslo 1949-1959''. 1959. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2016101748002}}.


[[Kategori:Skoindustri]]
[[Kategori:Skoproduksjon]]
 
[[Kategori:Industri og handverk]]
[[Kategori:Halden kommune]]
[[Kategori:Halden kommune]]
{{bm}}{{ikke koord}}
{{F1}}
25 486

redigeringer

Navigasjonsmeny