Solveig Utvåg: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(7 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Solveig Utvåg|Solveig Magdalene Utvåg]]''' (født [[20. juni]] [[1931]] i [[Tromsø]], død [[12. juni]] [[2007]] i [[Harstad]]) var gift med hotelleier [[Erling Utvåg]] som døde i 1986. Ved hans død ble Solveig sittende med ansvaret for et stort forretningsforetak. Det skjøttet hun på en måte som gjorde at hun i mange år var Harstads største skattyter. I [[1999]] ble hun tildelt [[Harstad bys fortjenstmedalje]].
<onlyinclude>'''[[Solveig Utvåg|Solveig Magdalene Utvåg]]''', hotellgründer, (født [[20. juni]] [[1931]] i [[Tromsø]], død [[12. juni]] [[2007]] i [[Harstad]]) var gift med [[Erling Utvåg]] som døde i 1986. Ved hans død ble Solveig sittende med ansvaret for et stort forretningsforetak. Det skjøttet hun på en måte som gjorde at hun i mange år var Harstads største skattyter. I [[1999]] ble hun tildelt [[Harstad bys fortjenstmedalje]].
</onlyinclude>
</onlyinclude>
Helt fra ekteparet Utvåg kom til Harstad og overtok konkursboet etter [[Restaurant Viking]] i [[1957]], var Solveig med som regnskapsfører. Bakgrunn for dette hadde hun fra Moldenes Handelsskole i Tromsø. Samtidig tok hun del i arbeidet i restauranten på kveldstid. Den personlige arbeidsinnsatsen til ekteparet og et godt konsept ga suksessfulle resultater som førte til stadig utvikling. Restaurantdriften ble etter hvert til bygging av hotell, utvidelse av dette og oppkjøp av andre hoteller, slik at det ble en hotellkjede av det – [[Nordic-Hotellene AS]]. Innsatsen kvalifiserer ekteparet Utvåg til å bli nevnt som et av de mest økonomisk vellykkede forretningsektepar i Harstad gjennom tidene.
Helt fra ekteparet Utvåg kom til Harstad i [[1957]], og overtok konkursboet etter [[Restaurant Viking]] i Odd Fellow-bygget, var Solveig aktivt med som regnskapsfører. Bakgrunn for slikt arbeid hadde hun fra Moldenes Handelsskole i Tromsø og som kontorist ved Tromsø Fargehandel. Samtidig som hun var husmor med etter hvert fire barn tok hun del i arbeidet i restauranten på kveldstid. Den personlige arbeidsinnsatsen til ekteparet og et godt konsept ga suksessfulle resultater som førte til stadig utvikling. Restaurantdriften ble etter hvert til bygging av hotell, utvidelse av dette og oppkjøp av andre hoteller, slik at det ble en hotellkjede av det – [[Nordic-Hotellene AS]]. Innsatsen kvalifiserer ekteparet Utvåg til å bli nevnt som et av de mest økonomisk vellykkede forretningsektepar i Harstad gjennom tidene.


;I 1999 var Solveig Utvåg styreleder i følgende selskaper:
;I 1999 var Solveig Utvåg styreleder i følgende selskaper:
Linje 11: Linje 11:
Historien om Nordic-Hotellene AS og gründerne Erling og Solveig Utvåg handler om en forretningssuksess som fortjener plass i Harstads historie. Det er eventyret om et ektepar som ville starte egen bedrift og som hadde formet sine klare retningslinjer for hvordan de ville arbeide for å lykkes.
Historien om Nordic-Hotellene AS og gründerne Erling og Solveig Utvåg handler om en forretningssuksess som fortjener plass i Harstads historie. Det er eventyret om et ektepar som ville starte egen bedrift og som hadde formet sine klare retningslinjer for hvordan de ville arbeide for å lykkes.


Det hele startet med at de traff hverandre som elever på Moldenes Handelsskole i Tromsø. Som så mange fagarbeidere ville Erling utnytte sin kokkeutdannelse, hotellfagskole og restauranterfaring til å starte for seg selv. Sjansen bød seg da Restaurant Viking i Fjordgata i Harstad gikk konkurs og var til salgs i 1957. Ekteparet solgte sitt nye hus i Tromsø og flyttet til Harstad. Her fikk de bruk for hele sin kompetanse – han som daglig leder og hun som regnskapsfører. Samtidig tok de tidvis del i alle bedriftens funksjoner etter behov. Det ble suksess. Restaurantdrift ble utvidet til hotelldrift, og dette ble til slutt til en kjede bestående av hoteller og restauranter i Harstad, Tromsø, [[Bodø]] og [[Finnsnes]]. I 1999 besto kjeden av fire hoteller, 22 bevertningssteder, reisebyrådrift, eiendomsvirksomhet og eierinteresser i flere selskaper. Konsernet hadde da en en omsetning på ca. 200 millioner og sysselsatte 350 årsverk.
Det hele startet med at de traff hverandre som elever på Moldenes Handelsskole i Tromsø. Som så mange fagarbeidere ville Erling utnytte sin kokkeutdannelse, hotellfagskole og restauranterfaring til å starte for seg selv. Sjansen bød seg da Restaurant Viking i Fjordgata i Harstad gikk konkurs og var til salgs i 1957. Ekteparet solgte sitt nye hus i Tromsø og flyttet til Harstad. Her fikk de bruk for hele sin kompetanse – han som daglig leder og hun som regnskapsfører. Samtidig tok de tidvis del i alle bedriftens funksjoner etter behov. Det ble suksess. Restaurantdrift ble utvidet til hotelldrift, og dette ble til slutt til en kjede bestående av hoteller og restauranter i [[Harstad]], Tromsø, [[Bodø]] og [[Finnsnes]]. I 1999 besto kjeden av fire hoteller, 22 bevertningssteder, reisebyrådrift, eiendomsvirksomhet og eierinteresser i flere selskaper. Konsernet hadde da en en omsetning på ca. 200 millioner og sysselsatte 350 årsverk.


== Kilde ==
== Kilde ==
*Harstad kommunes arkiv.
*Harstad kommunes arkiv.
*Vanebo, Odd H.: ''Nordic' jubileumsskrift 1983''.


{{DEFAULTSORT:Utvåg, Solveig}}
{{DEFAULTSORT:Utvåg, Solveig}}
[[Kategori:Handelsmenn fra Troms]]
[[Kategori:Handelsfolk]]
[[Kategori:Personer fra Harstad kommune]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Tromsø kommune]]
[[Kategori:Hotelleiere]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad bys fortjenstmedalje]]
[[Kategori:Harstad bys fortjenstmedalje]]
[[Kategori:Fødsler i 1931]]
[[Kategori:Fødsler i 1931]]
[[Kategori:Dødsfall i 2007]]
[[Kategori:Dødsfall i 2007]]
[[Kategori:Regnskapsførere]]
{{bm}}{{kvinner i lokalhistoria}}