Stein skole: Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
(lenker, red. og fjerning av spiremal)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:
==Eventyrskolen==
==Eventyrskolen==
[[Fil:Stein skole IMG 3006.jpg|miniatyr|Skilt malt med sitat fra "storskolen", klasserommet der elevene gikk fra 4-7.klasse. Foto: Karin Valen-Sendstad|alt=]]
[[Fil:Stein skole IMG 3006.jpg|miniatyr|Skilt malt med sitat fra "storskolen", klasserommet der elevene gikk fra 4-7.klasse. Foto: Karin Valen-Sendstad|alt=]]
Lærer [[Erling Elverhøy (1901–1989)|Erling Elverhøy]] og forfatter [[Ingeborg Refling Hagen]] kom til å sette store spor etter seg. Det var deres fortjeneste, sammen med malerinnen Birgit Abrahamsen, at skolen fikk sin unike utsmykning på 1930-tallet. En utsmykning som ennå i dag fremstår frisk og uskadet. I følge [[Ola Valen-Sendstad (f. 1946)|Ola Valen Sendstad]], som var elev ved skolen fra 1953 til 1960, hadde elvene hadde stor respekt og beundring for skolen sin, og hærverk forekom ikke. Skolen var tuftet på ideer om formidling av stor dikterkunst til barn og unge, som en viktig forutsetning for åndens vekst og utvikling. Høytlesning fra Illiaden og Odysseen var nok ikke daglig pensum på andre skoler. Elevene lærte å fremføre og deklamere dikt og skuespill. "Når vi kom på andre skoler, synes vi at de var stygge. Vi trodde at alle skoler skulle se ut som vår" (sitat Ola Valen-Sendstad, 2022).     
Lærer [[Erling Elverhøy (1901–1989)|Erling Elverhøy]] og forfatter [[Ingeborg Refling Hagen]] kom til å sette store spor etter seg. Det var deres fortjeneste, sammen med malerinnen Birgit Abrahamsen, at skolen fikk sin unike utsmykning på 1930-tallet. En utsmykning som ennå i dag fremstår frisk og uskadet. I følge [[Ola Valen-Sendstad (f. 1946)|Ola Valen Sendstad]], som var elev ved skolen fra 1953 til 1960, hadde elvene hadde stor respekt og beundring for skolen sin, og hærverk forekom ikke. Skolen var tuftet på ideer om formidling av stor dikterkunst til barn og unge, som en viktig forutsetning for åndens vekst og utvikling. Høytlesning fra Illiaden og Odysseen var nok ikke daglig pensum på andre skoler. Elevene lærte å fremføre og deklamere dikt og skuespill.     


Henrik Wergeland-sitatet, "Boghyllen er den stige hvorved du bliver din overmands lige", stod  sentralt i skolens ideologi om at alle skal ha muligheten til kunnskap og fremgang uansett opphav og utgangspunkt. Jf. også det rosa skiltet til høyre.  
"Når vi kom på andre skoler, synes vi at de var stygge. Vi trodde at alle skoler skulle se ut som vår" (sitat Ola Valen-Sendstad, 2022).   
 
Henrik Wergeland-sitatet "Boghyllen er den stige hvorved du bliver din overmands lige", stod  sentralt i skolens ideologi om at alle skal muligheten til kunnskap og fremgang uansett opphav og utgangspunkt. Jfr også det rosa skiltet til høyre.  


==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==