Styrbjørn (slepebåt 1910)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. apr. 2020 kl. 16:25 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Styrbjørn
Styrbjørn i Bjørvika 2014 01.JPG
Egennavn: Styrbjørn
Båttype Slepebåt
Lengde 94 fot
Bruttotonnasje 167
Byggeår 1910
Framdriftsmidler: Dampmotor
Motortype Compoundmaskin, 550 ind. hk.
Kommune Oslo kommune
Nåværende eier: Norsk Veteranskibsklub


D/S «Styrbjørn» er en slepebåt fra 1910. Den ble bygd ved Göteborgs Nya Verksted for Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund. Båten kom snart etter til Narvik, hvor hun var i drift på havna helt til 1963. Med forsterka baug og kjøl kunne «Styrbjørn» også brukes som isbryter om nødvendig. På byggetidspunktet var «Styrbjørn» en av de kraftigste slepebåtene i Skandinavia.

Under slaget om Narvik ble «Styrbjørn» skadd og sank ved brygga i Narvik. Skadene var ikke verre enn at det var mulig å heve og reparere slepebåten. I 1950 ble det gjennomført en større ombygging i Gøteborg. I 1963 hadde derimot tida løpt fra båten, som ble solgt til Høvding Skipsopphugging i Sandnessjøen. Navnet ble endra til «Atlet». I 1965 ble båten lagt i opplag, og forfallet satte inn. Tilstanden var ikke god da Norsk Veteranskibsklub kjøpte henne i 1979. Klubben satte i gang med restaurering, med 1950-ombygginga som utgangspunkt. I 2005 var båten igjen operativ.

«Styrbjørn» har en compoundmaskin med 550 indikerte hestekrefter. Dette høres ikke ut som mye, men den leverer et enormt kraftig dreiemoment som gjorde båten i stand til å buksere tunge malmbåter gjennom mer enn et halvt århundre. Maskinen og kjelen, en kullfyrt røykrørskjele med to fyrganger, er begge originale fra 1910. Kun deler av ytterkledningen med røykgangen er skifta ut. Rørsystemet mellom kjele og motor er skifta ut i den grad det var nødvendig, men den opprinnelige kledningen er intakt.

Galleri

Kilder

  • Brosjyre fra Norsk Veteranskibsklub