Sundstedet Fetsund: Forskjell mellom sideversjoner

Redigering, endring
(Ny side: <onlyinclude>Med '''Sundstedet Fetsund''' menes sundet mellom gården Østersund på østsida av Glomma og strandflata på vestsida av elva. Ferjetrafikken o…)
 
(Redigering, endring)
 
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>Med '''[[Sundstedet Fetsund]]''' menes sundet mellom gården [[Østersund (Fet)|Østersund]] på østsida av [[Glomma]] og strandflata på vestsida av elva. Ferjetrafikken over elva knyttet veien fra Hølands-bygdene og en av hovedveiene fra Sverige til Kristiania. På østsida av Glomma lå ferjestedet like sør for [[Fetsundbrua]]s bruende, og på vestsida på elvebredden like nedenfor [[Fetsund stasjon]]. Reiste en vestover til Kristiania, måtte en også fraktes over [[Nitelva]] fra [[Tuen (Fet)|Tuen]] og over til [[Rælingen]] der neste sundsted lå: [[Sundstedet Vestersund]]. Ferjetrafikken tok slutt da Fetsund stasjon og den 480 meter lange brua over elva sto ferdig med jernbane og gang- og kjørevei i 1862.  
<onlyinclude>'''[[Sundstedet Fetsund]]''' lå på gården [[Østersund (Fet)|Østersund]] i [[Fet]]. Gården lå på østsida av [[Glomma]], og sundstedet lå like ved Fetsundbruas østende. På flåter og i robåter fraktet sundmannen varer, dyr og mennesker til vestsida av elva der [[Fetsund]] ligger. Ferjestedet er nevnt i en skriftlig kilde i 1594, men det kom trolig i drift i [[middelalderen]].
 
Opprinnelig var Fetsund navnet på sundet mellom Østersund og strandflata på vestsida av Glomma. Navnet ble senere tatt i bruk på stedet der jernbanestasjon ble lagt.</onlyinclude>
Ferjetrafikken over elva knyttet veien fra Hølands-bygdene og en av hovedveiene fra Sverige til Kristiania. Reiste en vestover til Kristiania, måtte en også fraktes over [[Nitelva]] fra [[Tuen (Fet)|Tuen]] og over til [[Rælingen]] der neste sundsted lå: [[Sundstedet Vestersund]]. Ferjetrafikken tok slutt da [[Fetsund stasjon]] og den 480 meter lange brua over elva sto ferdig med jernbane og gang- og kjørevei i 1862.</onlyinclude>
 
Opprinnelig var Fetsund navnet på sundet mellom Østersund og strandflata på vestsida av Glomma. Navnet ble senere tatt i bruk på denne strandflata der jernbanestasjonen ble lagt.</onlyinclude>
På 1600-tallet fikk Norge offentlig veiadministrasjon, og nye veier ble planlagt og bygd. Den økte ferdselen på veiene på 1700-tallet kom som en følge av dette og av utviklingen i næringslivet. En styrking av ferdselsårene på elver og vassdrag skjedde også, blant annet Fetsund sundsted.
På 1600-tallet fikk Norge offentlig veiadministrasjon, og nye veier ble planlagt og bygd. Den økte ferdselen på veiene på 1700-tallet kom som en følge av dette og av utviklingen i næringslivet. En styrking av ferdselsårene på elver og vassdrag skjedde også, blant annet Fetsund sundsted.


==Skriftlige kilder==
==Skriftlige kilder==
Sundstedet er første gang nevnt i en skriftlig kilde i 1594. Der fortelles det om Oslo-biskop [[Jens Nilssøn]]s overfart på en av sine mange embetsreiser. I en kilde fra 1614 blir Østersund første gang nevnt som sundgård. Fra tidlig på 1600-tallet og til ferjedriften ble lagt ned i 1862 finnes det flere skriftlige kilder. Blant annet får en vite at sundmenn fraktet folk, husdyr og varer over Glomma flere hundre år før 1500-tallet.  
I den skriftlig kilden fra 1594 fortelles det om Oslo-biskop [[Jens Nilssøn]]s overfart på en av sine mange embetsreiser. I en kilde fra 1614 blir Østersund første gang nevnt som sundgård. Fra tidlig på 1600-tallet og til ferjedriften ble lagt ned i 1862 finnes det flere skriftlige kilder. Blant annet får en vite at sundmenn fraktet folk, husdyr og varer over Glomma flere hundre år før 1500-tallet.  


==Sundgård og sundmann==
==Sundgård og sundmann==
Veiledere, Administratorer, Skribenter
10 543

redigeringer