Tømmerrenne: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{thumb|Tømmerrenne Femunden-Feragen.jpg|Tømmerrenne bygget av treverk ved lille Langtjern på fløtningskanalen Femunden-Feragen.|Henrik Jacob Ielstrup/Norsk Skogmuseum|1905}}...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:
Tømmerrenner kunne være laget av treverk, metall eller mur.
Tømmerrenner kunne være laget av treverk, metall eller mur.


Enkelte steder kunne tømmerrenner være i form av akvedukter eller tunneler. Dette kunne være enten for å forkorte strekningen, eller for å bidra til transport av tømmeret mellom forskjellige vassdrag. En av Norges best bevarte tømmerfløtningstunneler er {{formatnum:3170}} meter lang, og finnes mellom [[Vestvannet]] og [[Visterflo]] i [[Sarpsborg kommune]]. Denne ble stod ferdig 18. september 1908, og etter en del prøvedrift kom tunnelen i ordinær drift i løpet av 1909. I høysesongen sørget rundt 90 mann for at omkring {{formatnum:300000}} tømmerstokker pr. uke passerte gjennom tunnelen. Den gikk ut av drift da tømmerfløtingen på Glomma opphørte i 1985.
Enkelte steder kunne tømmerrenner være i form av akvedukter eller tunneler. Dette kunne være enten for å forkorte strekningen, eller for å bidra til transport av tømmeret mellom forskjellige vassdrag. En av Norges best bevarte tømmerfløtningstunneler er {{formatnum:3170}} meter lang, og finnes mellom [[Vestvannet]] og [[Visterflo]] i [[Sarpsborg kommune]]. Denne ble stod ferdig 18. september 1908, og etter en del prøvedrift kom tunnelen i ordinær drift i løpet av 1909. I høysesongen sørget rundt 90 mann for at omkring {{formatnum:300000}} tømmerstokker pr. uke passerte gjennom tunnelen. Den gikk ut av drift da tømmerfløtingen på Glomma opphørte i 1985 og leder i dag drikkevann til [[Fredrikstad]].
 
,
[[Fløtningskanalen Femunden-Feragen]] har fire tømmerrenner, og i 2010 ble tømmerrennene en del av [[Verdensarven|verdensarvstedet]] [[Røros|Røros bergstad og Circumferensen]].  
[[Fløtningskanalen Femunden-Feragen]] har fire tømmerrenner, og i 2010 ble tømmerrennene en del av [[Verdensarven|verdensarvstedet]] [[Røros|Røros bergstad og Circumferensen]].  


Linje 14: Linje 14:
==Kilder ==
==Kilder ==
* [https://web.archive.org/web/20150402161341/http://www.turtips.net/documents/tf8mmertunnelen.html Tømmertunnelen mellom Vestvannet og Visterflo, med bilder]
* [https://web.archive.org/web/20150402161341/http://www.turtips.net/documents/tf8mmertunnelen.html Tømmertunnelen mellom Vestvannet og Visterflo, med bilder]
* [http://www.graenslandet.se/no/vannet-ger-liv/toemmerrenna Tømmerrenna - en verdensarv], på prosjektet Grenselandet
* [http://www.graenslandet.se/nb/vatten-ger-liv/tommerrenna Tømmerrenna - en verdensarv], på prosjektet Grenselandet
* [http://www.nasjonalparkstyre.no/Femundsmarka/Verneomrade/Langtjonna/ Langtjønna landskapsvernområde], Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia
* [https://www.f-b.no/arkiv/unik-tunnel/s/2-2.952-1.2179651 Unik tunnel], ''[[Fredrikstad Blad]]'', 3. juni 2006





Sideversjonen fra 4. des. 2018 kl. 21:13

Tømmerrenne bygget av treverk ved lille Langtjern på fløtningskanalen Femunden-Feragen.
Foto: Henrik Jacob Ielstrup/Norsk Skogmuseum (1905).

Tømmerrenne (også kalt fløterrenne) er en anlagt innretning i form av en vannførende kanal eller renne som er bygget for å bedre eller muliggjøre tømmerfløting forbi elv- og bekkestrekninger med dårlige fløtningsforhold.

Slike forhold var gjerne vanskelige stryk og fosser, men det kunne også være grunne elvepartier eller krokete vannløp. Det var heller ikke uvanlig å la den siste delen av fløtningsstrekningen gå i tømmerrenne rett inn på sagbrukets område.

Tømmerrenner kunne være laget av treverk, metall eller mur.

Enkelte steder kunne tømmerrenner være i form av akvedukter eller tunneler. Dette kunne være enten for å forkorte strekningen, eller for å bidra til transport av tømmeret mellom forskjellige vassdrag. En av Norges best bevarte tømmerfløtningstunneler er 3 170 meter lang, og finnes mellom Vestvannet og Visterflo i Sarpsborg kommune. Denne ble stod ferdig 18. september 1908, og etter en del prøvedrift kom tunnelen i ordinær drift i løpet av 1909. I høysesongen sørget rundt 90 mann for at omkring 300 000 tømmerstokker pr. uke passerte gjennom tunnelen. Den gikk ut av drift da tømmerfløtingen på Glomma opphørte i 1985 og leder i dag drikkevann til Fredrikstad. , Fløtningskanalen Femunden-Feragen har fire tømmerrenner, og i 2010 ble tømmerrennene en del av verdensarvstedet Røros bergstad og Circumferensen.

Idag fløtes ikke lenger tømmer langs vannveiene, og mange tømmerrenner er i forfall, men er også populære som turmål i friluftslivet.

Kilder