Trondenes: Forskjell mellom sideversjoner

1 376 byte lagt til ,  17. aug. 2012
Forbedring/redigering av egen tekst
mIngen redigeringsforklaring
(Forbedring/redigering av egen tekst)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Trondenes kirke 29.8.06..jpg|Trondenes kirke. Foto: Gunnar Reppen 2006.}}
{{thumb høyre|Trondenes kirke 29.8.06..jpg|Trondenes kirke. Foto: Gunnar Reppen 2006.}}
{{thumb høyre|S-Troms museum.jpg|Museet på Trondenes. Foto: Gunnar Reppen.}}
{{thumb høyre|S-Troms museum.jpg|Museet på Trondenes. Foto: Gunnar Reppen.}}
<onlyinclude>'''[[Trondenes]]''', som før 1964 var navnet på en egen kommune, er en bydel i [[Harstad]] med dype historiske røtter. [[Trondenes kirke]] som ble påbegynt ca. [[1190]] er verdens nordligste steinkirke fra [[middelalderen]]. Den står på et av [[Hålogaland]]s tidligste og viktigste kirkesteder og er fortsatt i bruk som soknekirke.
<onlyinclude>
'''Trondenes''' er en bydel i [[Harstad]] like nord for byens sentrum. Men navnet Trondenes kan føres langt tilbake i tid og har til ulike tider betegnet både et senter og vidstrakte distrikter i regionen.


Trondenes sentrale militærstrategiske posisjon understrekes av at [[Trondenes fort]], anlagt i [[1943]] av den tyske okkupasjonsmakten, ble bestykket med hele fire av verdens største, landbaserte kanoner. En av disse, [[Adolfkanonen]], er restaurert og godt besøkt av turister.
'''Trondenes og Bjarkøy''' var viktige politiske sentra fra slutten av vikingtiden og gjennom middelalderen. Området var i sin tid et av landsdelens tettest befolkede. Begge steder var høvdingseter i vikingtiden og er knyttet til historisk kjente personer som [[Asbjørn Selsbane]] og [[Tore Hund]].
</onlyinclude>
Trondenes er også stedet for [[Sør-Troms museum]].


[[Trondenes kommune]] var fra [[1838]] en egen kommune i [[Troms]] fylke. Stortinget vedtok [[9. juni]] [[1903]] at [[Harstad]] skulle være egen bykommune fra [[1. januar]] [[1904]]. I [[1926]] ble også [[Sandtorg kommune ]] og [[Skånland kommune]] utskilt fra Trondenes kommune. I [[1964]] gikk Trondenes kommune og Sandtorg kommune inn i Harstad kommune.
Da dampskipene opprettet rutetrafikk langs kysten, ble Trondenes fast anløpssted. I [[1844]] ble anløpsstedet flyttet til [[Harstadhamn]], og fra [[1848]] ble [[Harstadsjøen]] ekspedisjonssted. Dette var første steg mot utviklingen av Harstad som by.


Trondenes er også et [[prestegjeld]] i Trondenes prosti i [[Nord-Hålogaland bispedømme]].  
== Trondenes kommune ==
Trondenes har vært en egen kommune i [[Troms]] fra [[1838]] til [[1964]]. Den omfattet hele dagens [[Harstad kommune]] pluss deler av [[Rolløya]]. I [[1904]] ble de nærliggende tettstedene Harstadsjøen og Harstadhamn utskilt som egen bykommune med et areal på bare 0,64 kvadratkilometer og fikk navnet Harstad kommune. I [[1926]] ble den søndre delen av Trondenes kommune utskilt med to nye kommuner – [[Skånland kommune]] og [[Sandtorg kommune]]. I [[1964]] ble kommunene Sandtorg og Trondenes innlemmet i Harstad kommune.


Trondenes prestegjeld omfatter i tillegg til Trondenes sokn også [[Grytøy]] sokn og [[Bjarkøy]] og [[Sandsøy]] sokn. (Mer om soknekirker under Trondenes i egen artikkel om [[Trondenes kirke]]).  
== Valgdistriktet Trondenes ==
Trondenes var i sin tid navnet på et valgdistrikt i [[Troms fylke|Tromsø Amt]] og omfattet hele [[Sør-Troms]], slik at det i Stortingets dokumenter fortsatt står at stortingsrepresentantene i dette distriktet kom fra Trondenes.


Trondenes [[prosti]] omfatter følgende prestegjeld i tillegg til Trondenes: Sandtorg, Harstad, [[Ibestad]], Skånland, [[Kvæfjord]] og [[Gratangen]].
== Trondenshalvøya ==
er den nordligste delen av Trondenes og domineres av et stort, militært område som har gått under navnene [[Harstad Festning]] og [[Trondenes Fort]]. Festningen ble anlagt av den tyske okkupasjonsmakten i [[1943]] og ble bestykket med hele fire av verdens største, landbaserte kanoner. En av disse, Adolfkanonen, er restaurert og godt besøkt av turister.


[[Bjarkøy]] og Trondenes var viktige politiske sentra fra slutten av vikingtiden og gjennom middelalderen. Området var i sin tid et av landsdelens tettest befolkede.  
== Kirkested ==
[[Trondenes kirke]] betegnes som verdens nordligste steinkirke fra middelalderen. Byggingen ble påbegynt ca. [[1190]]. Kirka står på et av Hålogalands tidligste og viktigste kirkesteder og plasseringen gjør den til et iøynefallende landemerke ved innseilingen til Harstad. Og den er synlig fra de fleste høydedrag i et stort område. Den er fortsatt i bruk som soknekirke.


[[Dampskip]] i rute langs kysten anløp fra starten Sandtorg og Trondenes. I [[1844]] ble Trondenes erstattet av [[Harstadhamn]] og fra [[1848]] [[Harstadsjøen]]. Dette var første steg mot utviklingen av Harstad som by.
'''Trondenes prosti''' er en del av [[Nord-Hålogaland bispedømme]] og omfatter følgende prestegjeld i tillegg til Trondenes: [[Sandtorg]], Harstad, Ibestad, Skånland, Kvæfjord og Gratangen.


'''Trondenes prestegjeld''' omfatter i tillegg til Trondenes sokn også Grytøy sokn og Bjarkøy/Sandsøy sokn. (Mer om soknekirker under Trondenes i egen artikkel om [[Trondenes kirke]]).
== Museum ==
Trondenes er stedet for [[Sør-Troms museum]]. I området finner man også et godt bevart kulturlandskap med gardshaug, gravrøyser fra steinalderen og nausttufter fra vikingtiden. Botanisk sett er Trondenes en liten oase med flere sjeldne vekster.
== Stien langs havet ==
I nyere tid er det prosjektert en gangsti langs havet som er ment å strekke seg fra Harstad sentrum til Trondenes kirke. Dette kan ses på som et symbol på betydningen av Trondenes som rekreasjonssted for folk i Harstad.


==Skrivemåter==
==Skrivemåter==
Trondenes har hatt en rekke forskjellige skrivemåter gjennom tidene. Disse er blant de viktigste og kan være nyttige for den som skal søke informasjon om Trondenes i gamle [[database]]r:
Trondenes har hatt en rekke forskjellige skrivemåter gjennom tidene. Disse er blant de viktigste og kan være nyttige for den som skal søke informasjon om Trondenes i gamle [[database]]r:
* ''Trondenes''
* ''Trondenes''
Skribenter
15 705

redigeringer