Ullensaker kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ullensaker kirke
Akershus, Ullensaker kirke IMG 1210.JPG
Foto: Siri Johannessen (2017).
Sted: Ved Kløfta
Byggeår: 1958
Kirkegård: Ullensaker kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Borg
Prosti: Øvre Romerike
Prestegjeld: Ullensaker
Fellesråd: Ullensaker
Sokn: Ullensaker
Materiale: Betong
Prekestol: 1649
Døpefont: 1100-tallet
Altertavle: 1633, av Johan Reinholt
Orgel: Av J. H. Jørgensen Orgelfabrik
Sitteplasser: 650

Ullensaker kirke, også kjent som Romeriksdomen, er ei langkirke i betong fra 1958. Den er soknekirke for Ullensaker sokn, og var tidligere hovedkirke for Ullensaker prestegjeld. Kirka har adresse til Kjerkevegen, som den også har gitt navn til.

Dette er den fjerde kirka på samme sted, og den erstatta det vi kan kalle Ullensaker gamle kirke, ei tømmerkirke fra 1768 som brant ned etter et lynnedslag i 1952. Kirken ble vigsla av biskop Johannes Smemo den 12. oktober 1958, med blant annet kong Olav V til stede. Den ble tegna av Arnstein Arneberg, og Per Solemslie var utførende arkitekt.

Kirka har flere ting som er bevart fra middelalderen: Døpefonten fra 1100-tallet, en smijernsring på hoveddøra og ei kirkeklokke. Altertavla er av Johan Reinholt, og er datert 1633. Prekestolen er antagelig malt av Kjeld Stub i 1644, da han var sokneprest til Ullensaker. Kirka er også dekorert med fresker av Alf Rolfsen.

Tidligere kirker

Den første kirka på stedet omtales som Ullensaker steinkirke. Svært lite er kjent om den, ut over at den ble ødelagt ved jordfall på 1400-tallet. Nøyaktig hva som menes med dette er noe uklart, men Øvre Romerike er et område som har mye kvikkleire, så det kan dreie seg om et kvikkleireskred, men det kan også ha vært undergraving som følge av flom.. Det som er spesielt med den er at man antar at ei sterinkirke var den første på stedet. Det er svært vanlig med ei trekirke som erstattes av ei steinkirke. Det kan være tilfellet her også, for sporene av ei enda eldre kirke kan ha blitt utsletta da steinkirka ble bygd. Men det kan også hende at man fikk rett til å bygge i stein, noe som ikke er helt utenkelig i ei rik jordbruksbygd.

Ullensaker stavkirke ble oppført på 1400-tallet, etter at steinkirka ble ødelagt. Den ble utvida til korskirke omkring 1650 og revet 1768.

Ullensaker gamle kirke ble som nevnt oppført 1768 og brant 1952.

Litteratur og kilder

Se også