Várdobáiki samisk senter: Forskjell mellom sideversjoner

Under arbeid!!!
(Under arbeid!!!)
(Under arbeid!!!)
Linje 48: Linje 48:


== Posjekt om '''Museum''' ==
== Posjekt om '''Museum''' ==
*'''Samisk ytringsfrihet og samfunnsengasjement'''
Målet med prosjektet er å dokumentere, synliggjøre og ta vare på den nære samiske kulturpolitiske historien i Sør‐Troms og
Nordre Nordland, for å skape en større forståelse og innsikt i bakgrunnen for dagens samiske samfunn.
Prosjektet vil gjennomføres i Várdobáiki samiske museums ansvarsområde i den samiske regionen i Sør-Troms/Nordre Nordland; fra Ballangen kommune i sør til Sørreisa kommune i nord. Dette omfatter også Lofoten og Vesterålen. Museet er en avdeling under Várdobáiki samisk senter, og tilhører nordsamisk språkområde med både markesamisk, reindriftssamisk og sjøsamisk kultur. Museet har ansvar for samisk museumsvirksomhet i Nordre Nordland og Sør-Troms, og samarbeider regionalt med samiske gårdstun/lokalsamlinger for å fremme samisk historie og kultur.
*''Gjennomføring''
Prosjektet vil gjennomføres av Vardobaiki museum. Faglige samarbeidsparter er Samisk Arkiv og Senter for samiske studier ved Universitetet i Tromsø. De 23 deltakende samiske foreninger/virksomheter/organisasjoner har vært:
Bálák/Ballangen sameforening, Bjerkvik og omegn Sameforening, Boazovázzi, Dielddanuorguovllu Nuorak (DGN), Fjell skilag, Harstad & omegn sameforening, Hinnøy SFF, Hålogaland samiske forening, Iinna ja biras Sámi Searvi, Inga Sámi Siida, Isogaisa festival, Kystsamene, Loabagaiddie Siida, Márkomeannu, Ofoten samiske forening, Samenes Folkeforbund, Sandmark bygdeutviklingsselskap, Sáráhkká Sámemanak, Skaniid girjie, Stuornjárgga Sámi Duodje, Stuornjárgga sámenuorak, Troms Reindriftsamers Fylkeslag, Vesterålen og Omegn Sameforening.
De enkelte deltakerne har stor selvbestemmelse med henryn til omfang og hvilken historie som skal fortelles. De ulike organisasjoners og virksomheters arkiv gjennomgås og viktige hendelser løftes fram. Også sentrale tillitsvalgte og andre ressurspersoner planlegges intervjuet slik at deres forståelse og kunnskap bevares. Prosjektleder er museumsleder [[Marit Myrvoll]], og i tillegg er det opprettet ei prosjektgruppe ved Vardobaiki samisk senter, som vil følge opp prosjektarbeid og framdrift.
Vardobaiki samisk senter, i tillegg til museet, vil og være en sentral arena i prosjektgjennomføringen. Nødvendig utstyr til skanning, kopiering og bearbeiding av materiale vil lokaliseres hit, og vil bli stilt til rådighet for deltakerne.
Formidlingen av prosjektets resultater vil skje på flere måter. Museet anser denne type dokumentasjon som særlig egnet til formidling gjennom digitale utstillinger. Videre er det gjennomført to seminar-rekker i 2017 og 2018, hvor ulike deler av det innsamlede materialet ble offentlig presentert. Det er et mål at både deltakende aktører og intervjuede ressurspersoner skal kunne bidra.
*'''Kulturminneregistrering'''
Det finnes svært mange samiske kulturminner i regionen, og det er viktig å dokumentere dem for ettertiden. Registrering av kulturminner er tidkrevende sesongarbeid. Várdobáiki museum har gjennomført kurs i registrering for interesserte for å få tilgang på flere registratorer. Det er likevel vanskelig å få nok ressurser til å gjennomføre arbeidet. Museet har over tid dokumentert mange kulturminner med GPS koordinater og annen informasjon om kulturminnet, men det er likevel mange områder hvor det ikke er foretatt registreringer. Noen av registreringene er kommet inn i databasen [[https://www.riksantikvaren.no/Veiledning/Data-og-tjenester/Askeladden]], mens andre er klargjort for innlegging. Museet har også dokumentert flytteveien fra svenskegrensen til [[Hinnøy]]. Registrering av kulturminner finansieres av egne prosjektmidler fra Sametinget.
== Prosjekt om '''Helse''' ==




Skribenter
52 110

redigeringer