Vaterland (Oslo)

Sideversjon per 28. mar. 2012 kl. 07:23 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (mal)

Vaterland er navnet på strøkene mellom Jernbanetorget, Storgata, Brugata og Akerselva i Oslo, man kan med andre ord kanskje si at det er den sørvestligste delen av det som i 2011 gjerne blir omtalt som Grønland.

Kart over Vaterland fra 1900 (tilhører Oslo byarkiv)

Opprinnelig var Vaterland en forstad til Christiania, der tømmer ble skipet ut. Fram til 1700-tallet var mesteparten av området fjord (vannlinja lå høyere opp enn den gjør i dag) eller sump - vasstrukket land, eller Waterland på nederlandsk. Siden området lå utafor bygrensa, og utafor murtvangen, kunne arbeidsfolk bygge husene sine av tre her.

Den fattigslige bebyggelsen ble brent på stattholder Nils Trolles befaling i 1658[1]. Men det tok ikke lang tid før husene ble erstattet av nye - bondehandelsgårder, småbedrifter, bordeller og annet.

Rundt år 1900 var laddevinshandelen på Vaterland berykta, og mange av Vaterlands gårdeiere organiserte seg om å ikke leie ut lokaler til laddevinskneiper, noe som skal ha vart til så sent som 1951.[2] Området ble fullstendig sanert tidlig på 1960-tallet, og nå er det bare enkeltbygninger i Brugata som står igjen og kan minne om eldre tiders Vaterland.


Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.


Fotnoter

  1. Røsjø
  2. Røsoch, Henry. På vandring i Christiania. Oslo 1951. s. 250.

Kilder