Grønland (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartet fra 1861 viser at Grønland fortsatt hadde store, åpne områder.
I 1900 hadde bebyggelsen blitt mye tettere. Tøyenbekken hadde i 1877 blitt overbygd, og var i 1900 ei gate.
Grønland kirke ble innviet i 1869.

Grønland er et strøk i Bydel Gamle Oslo. Det grenser til Vaterland, Akerselva, Enerhaugen og Gamlebyen. Hovedgata Grønland går gjennom området. Det er usikkert hva som er opphavet til navnet, men det kan vise til gressletter ved vannet. Grønland ligger nemlig i den gamle strandsonen øst for Akerselvas utløp. Etterhvert som Bjørvika har blitt fylt ut har sjøen kommet stadig lenger unna.

Etter bybrannen i Oslo 1624 ble byen flyttet til vestsiden av Bjørvika og gitt navnet Christiania. Men det vokste også opp ny bebyggelse der byen hadde ligget før storbrannen, og dette området beholdt navnet Oslo og ble en forstad. Gatene Grønland og Grønlandsleiret var fra 1654, da Vaterlands bru ble bygget, veien mellom Christiania og Oslo.

Kart over Grønland sokn i 1911.

I 1859 ble Grønland innlemmet i Christiania. Noen få år senere ble Grønland kirke, en skole og en brannstasjon bygget nær Botsfengselet.

Grønlands torg var opprinnelig et kvegtorg. Det ble grunnlagt i 1860, og ble kalt «Kutørjet». I 1970-åra ble det tatt i bruk som bussterminal, og torget ble brukt til dette inntil den nye bussterminalen i Galleri Oslo åpnet i 1989. Samme år begynte utbygging av boliger og butikksenter på torget.

I 1860 ble Grønland menighet opprettet som et sokn i Den norske kirke. Menigheten omfattet i startet også Gamlebyen, som ble utskilt som egen menighet i 1880. De to er nå slått sammen til Gamlebyen og Grønland menighet. Grønland kirke ble innvia i 1896. I senere år har det også blitt opprettet flere muslimske menigheter på Grønland.

De to mest dominerende bygningene på Grønland er Botsfengselet fra 1840-åra og Politihuset fra 1978.

Grønland er et av områdene i Oslo med høyest andel innbyggere med innvandrerbakgrunn, og det er ikke minst et av de områdene hvor dette er mest synlig i gatebildet. Man finner flere moskéer, innvandrerbutikker, spisesteder med mat fra nær sagt alle verdens hjørner og i 2006 åpnet Grønland basar, et kjøpesenter som primært er rettet mot innvandrerbefolkningen.

Litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.91257° N 10.76368° Ø