Vikna kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vikna kommune
1750 Vikna komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5050
Fylke Trøndelag
Kommunesenter Rørvik
Areal i  km²(2020) 318,66 km²
Folketall 2020 4578 (2018)
Grunnlagt 1838
Opphørte 2020
Nå del av Nærøysund kommune
Målform Nøytral

Vikna kommune er en tidligere kommune i Namdalen i Trøndelag fylke. Øykommunen omfatta de tre store øyene Indre Vikna, Mellom Vikna og Ytre Vikna samt opp mot 6000 mindre øyer og holmer. Administrasjonssenteret var Rørvik, som ligger på Indre Vikna. Fordi det er så mange øyer, hadde kommunen en kystlinje på hele 2460 km. 1. januar 2020 gikk Vikna inn i nye Nærøysund kommune.

Farvannet ved Vikna har mange utfordringer for skipsfarten. Det er store fyr på Gjæslingan og Nordøyan. Sanct Svithun-forliset i 1962, der 41 mennesker omkom, skjedde nær Nordøyan.

Fiske har tradisjonelt vært viktigste næringsvei i kommunen, ofte kombinert med noe jordbruk. I senere tid har fisket gått en del tilbake, mens jorbruket har utvikla seg til å bli en selvstendig næring for flere. Fisket er allikevel så omfattende at Vikna har noen av landets største fiskemottak. Fiskeoppdrett er en vekstnæring som bidrar til å opprettholde fiskemottakene. A industri finnes det ikke større bedrifter, og det som finnes er retta inn mot fisket i form av næringsmiddel- og verkstedsindustri. Telenor har etablert seg i kommunen med kontorer for selskapets mobiltelefoniavdeling, og dette har blitt en av Viknas største arbeidsplasser.

Asbjørn Sunde var født i Rørvik i Vikna.

Kilder