Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted

Sideversjon per 3. sep. 2013 kl. 09:07 av Cnyborg (samtale | bidrag) (koordinater)

Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted ble etablert i 1873 på vestbredden av Akerselva i Oslo. Støperiet ble bygd på den gamle tomta til Bagaas Brug, og har adresse Maridalsveien 17. Firmaet hadde navn er etter den romerske smedguden Vulkan.

Vulkan Jernstøberi fotografert fra Stolmakergata i 1951.
Foto: Norsk Teknisk Museum

Firmaet eier og direktør gjennom mange år var ingeniør Axel Ingvald Spone Amundsen. Han ble bestyrer og medeier i 1884 og eneeier i 1897, og leda firmaet fram til sin død i 1939. Etter hans tid ble firmaet et aksjeselskap. I den første tida fokuserte støperiet på produksjon av brannsikre pengeskap og støpegods, og etterhvert også på dampkjeler og dampmaskiner. Under Amundsens ledelse begynte støperiet å produsere bruelementer og varme- og ventilasjonsanlegg. I 1886 ble de første bruene levert til Norges statsbaner og Statens veivesen. Flere hundre bruer og industrielle stålkonstruksjoner ble produsert av Vulkan.

I 1968 ble jernstøperiet lagt ned. Firmaet flytta til Furuset, der det etterhvert ble slått sammen med Intervison og firma Ingeniør Christen Smith til Vulkan Smith, med base i Bærum.

Etter nedleggelsen av støperiet drev Vulkan blant annet som eiendomsfirma. Produksjonslokalene ble leid ut til forskjellige bedrifter, inntil de ble kjøpt av staten. Det var planer om å flytte Riksteatret, Riksutstillingene og Rikskonsertene dit, men dette ble det ikke noe av. Den nordligste bygningen ble i 1996 åpna som Vulkan flerbrukshall etter ommbygging til idretts- og flerbrukshall. I 2003 ble det åpna en kontordel i bygningen. Basketballklubben Centrum Tigers har sin hjemmebane i hallen. Det gamle Stålblåseriet, Møllerveien 2, hble i 2007 åpna som Dansens hus. Maskinverkstedet ble samtidig tatt i bruk som scenebygning, mens det i Strykehjernet er kontoret for personalet ved Dansens hus. Mathallen åpna i 2010-åra i Broverkstedet.

Kilder

Koordinater: 59.922271° N 10.751758° Ø