«Gneisenau»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kanontårnet fra «Gneisenau» på Austrått fort i Ørland
«Gneisenau» fotografert i 1939/40
Foto: Deutsches Bundesarchiv

«Gneisenau» var en tysk slagkrysser, oppkalt etter den prøyssiske feltmarskalken August Wilhelm von Gneisenau. Kjølen ble strukket i februar 1934 og «Gneisenau» ble satt i tjeneste i mai 1938. Den hadde et mannskap på mellom 1669–1902 mann, derav 56 offiserer.

Slagskipene i Scharnhorstklassen var de første skipene i den tyske marinen som kunne bygges i henhold til den tysk-britiske flåteoverenskomsten. Våpenutrustningen valgte man å begrense av politiske grunner. Begge panserskipene fikk 28 cm kanoner.

Sammen med «Scharnhorst» deltok «Gneisenau» i angrepet på Norge i 1940, og de returnerte til Tyskland 11-12. april hvor «Gneisnau» ble reparert etter å ha blitt påført skader etter en trefning med den engelske slagkrysseren «Renown» 9. april. I juni 1940 var begge fartøyene tilbake i nordnorske farvann hvor de den 8. juni senket det britiske hangarskipet HMS «Glorious» som hadde evakuert allierte flystyrker fra Bardufoss flystasjon da den allierte ekspedisjonsstyrken trakk seg ut fra Narvik/Harstad-området. Den norske kongen, kronprinsen og regjeringen passerte dette slaget litt lengre ut til havs, uoppdaget ombord i krysseren «Devonshire».

«Gneisenau» opererte i andre verdenskrig mye ved norskekysten. I februar 1942 ble skipet angrepet av britiske fly ved havn i Kiel, og skadene ble så omfattende at skipet ble tatt ut av operativ tjeneste. Våpen og utstyr ble fjernet og skroget ble omgjort til blokkskip. Hovedskytset på «Gneisenau» – ni 28 cm kanoner, fordelt på tre trippeltårn – ble fordelt til forskjellige befestningsanlegg. Det fremste tårnet (Anton) ble stykket opp og de tre kanonene ble plassert blant annet ved havnebyen Hoek van Holland ved innseilingen til Rotterdam sør i Nederland. Det midterste tårnet (Bruno) ble montert på Fjell festning utenfor Bergen, mens det bakerste (Caecar) ble montert på Austrått fort i Ørland. Etter krigen tok Kystartilleriet over anlegget på Austrått som var operativt fram til 1977. Anlegget er idag museum som er åpent om sommeren.

«Gneisenau» ble sprengt den 27. mars 1945 ved Gotenhafen i Øst-Preussen (Gdynia i Polen). Den røde armé nærmet seg byen og skipet ble brukt til å stenge havnen. I perioden 1947 til 1951 ble «Gneisenau» hugget opp til skrapmetall.

Litteratur

  • Gerhard Koop/Klaus-Peter Schmolke: Die Schlachtschiffe der Scharnhorst-Klasse. Bernard & Graefe Verlag, Bonn 1991, ISBN 3-7637-5892-5

Eksterne lenker