Kiel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnesmerke på stedet hvor Kieltraktaten ble signert i 1814. Bygningen ble ødelagt av bombing i 1944.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011).
Ved kaia der Kielferga legger til i Kiel finner man denne steinen til trøst for de med hjemlengsel.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011).

Kiel er en by i Tyskland med flere historiske forbindelser til Norge. Kanskje mest kjent – med unntak av Kielferga som gjør den til et viktig reisemål for mange – er Kieltraktaten, som førte til at Norge ble løsrevet fra Danmark og gikk inn i unionen med Sverige i 1814.

Byen, som har omkring en kvart million innbyggere, ligger i delstaten Schleswig-Holstein. Dette var dansk-kontrollert område helt til 1864, men selve Kiel var lenge en del av det tyske riket, og eneste sted underlagt Sachsen som berørte Østersjøen. Kiel fikk byprivilegier fra Lübeck i 1242, og ble medlem av hansaforbundet i 1283. Dette medførte handel med Norge, og spesielt med Bergen. I 1518 ble Kiel utestengt fra hansaen. I 1773 ble byen underlagt dansk kontroll. Svenskene inntok byen i 1813, men klarte ikke å beholde kontrollen. Gjennom Kieltraktaten ble den danske kongens styringsrett over hertugdømmet Holstein, med Kiel, videreført.

Utover på 1800-tallet ble Kiel stadig sterkere knytta til tyske interesser, og i 1848 ble området forsøkt løsrevet fra dansk styre i første slesvigske krig. Det lyktes ikke, men under andre slesvigske krig i 1864 ble byen erobra, og Danmark mista hertugdømmene. Den ble lagt til Preussen i 1866, og i 1867 ble den marinehavn for Det nordtyske forbund. Da Kaiser-Wilhelm-kanalen åpna i 1895 ble den hovedhavn for den tyske flåten.

I 1918 brøt det ut opprør blant matrosene i Kiel, noe som bidro sterkt til at første verdenskrig tok slutt og at novemberrevolusjonen brøt ut. Byen fortsatte å være en sentral marinehavn, og under andre verdenskrig la tyske skip på vei til Norge ofte ut fra Kiel. Minst tre nordmenn ble dømt til døden i Kiel, og en av dem, Harald Ivan Svendsen fra Steinorganisasjonen, ble henretta der. Fordi den tyske marinen hadde så store ressurser samla i byen ble den utsatt for omfattende allierte bombeangrep, og omkring åtti prosent av byen ble ødelagt. Mange flyktninger kom dit fra andre steder ved Østersjøen, på flukt fra Den røde armé. Etter krigens slutt lå Kiel i den britiske okkupasjonssonen, og nærmest hele byen fungerte en tid som flyktningleir. I tillegg til de som allerede var der ble mange tvangsarbeidere fra Polen og Baltikum sendt til Kiel av britene i påvente av hjemsending.

Color Line seiler daglig mellom Oslo og Kiel, en tur som tar 19½ time og som gjerne markedsføres som et «minicruise».

Deutsch-Norwegisches Studienzentrum i Kiel er et samarbeid mellom tyske og norske utdanningsinsitusjoner.

Litteratur og kilder


Koordinater: 54.32233° N 10.13298° Ø