Østfoldflora
Østfoldflora er et prosjekt i regi av Østfold Botaniske Forening (ØBF). Målet er å kartlegge floraen, dvs. karplantene, hvor grunnlagsdata genereres ved å samle materialet til offentlige samlinger, mest til Naturhistorisk museum, Oslo (NHM), og rapportere observasjoner i tjenesten Artsobservasjoner. Målet er å besøke samtlige 4680 kvadratkilometerruter i Østfold inkl. Rømskog. De aller fleste er presentert på innsynsløsningene GBIF (Global Biodiversity Information Facility - Det globale artskartet) og Artskart ved Artsdatabanken. Vi har data om karplantene i Østfold fra 1807 og frem til i dag på GBIF/Artskart, pr. 1.1.2023 ca. 764 000 funn.
Jan Ingar Båtvik i ØBF har lenge ønsket om en Østfoldflora i bokform. I hhv. 1987 og 1992 skrev han rapporten "Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold", publisert i Fylkesmannen i Østfold sin rapportserie. Dette basert på egenhendig nedskrevne etikettdata i museumssamlinger samt omfattende gjennomgang av litteratur.
En mer systematisk innsamling av karplanter startet ØBF med ca. 1998 etter at Reidar Elven ved NHM høsten 1997 anbefalte foreningen om å samle så mange arter som mulig i hver kommune. Dette anbefalte han foreningen i forbindelse med planen om å skrive en Østfoldflora.
En systematisk kartlegging av floraen i Østfold inklusive observasjonsdata startet ØBF med etter initiativ av Gunnar Engan i 2004. Da arrangerte ØBF foreningens første florakartleggingssamling hvor vi kartla et utvalg 1x1 km-ruter, med farge-ØK fra NIJIO (nå NIBIO). Siden 2004 har ØBF årlig arrangert florakartleggingssamlinger med 13-27 deltagere.
I 2007 etablerer Artsdatabanken tjenesten første, lite brukervennlige utgave av Artskart (innsynsløsning). I 2008 etablerer Artsdatabanken tjenesten Artsobservasjoner hvor interesserte kan opprette en bruker og rapportere funn av planter og dyr.
Fra ca. 2016 har Odd Stabbetorp lastet ned data fra GBIF ca. 2-3 ganger årlig for å presentere alternative kart over arter og ruter med artsantall. Disse kart, spesielt 5x5 km-rutekartene som igjen er delt i 1x1 km-ruter, er grunnlagsdata for videre systematiske kartlegging av floraen i Østfold. Fra ca. 2018? har disse kart, grafer og nøkkeltall blitt presentert på nettsiden Østfoldbotanikk, se eksterne lenker.
Først var planen i ØBF å lage en nettutgave av Østfoldfloraen på egne hjemmeside/egen nettside. I 2021 ble Lokalhistorisk Institutt spurt om det var mulig å lage en Østfoldflora på deres nettsider Lokalhistoriewiki. De svarte ja og i begynnelsen av 2022 bestemte ØBF seg for å satse på Lokalhistoriewiki som nettsted for Østfoldfloraen.
På dette grunnlag vil ØBF forsøke å skape en lokalhistorieartikkel, "art" i Østfold" av samtlige karplanter som er funnet gjennom tidene i Østfold med utbredelse, økologi, oppdagelseshistorikk, bestandsutvikling, forvaltningsstatus, med kart og foto.
I tillegg så forsøker vi også å bruke noe av litteraturen som har presentert karplantefunn gjennom tidene i omtale av hver enkelt art hvor Nettbiblioteket er en viktig kilde. Blant de viktige kildene er mesteparten av tidsskriftene, Landskapsvern, Natur i Østfold, Natur i Østfold supplement og Østfold-Natur tilgjengelig på Nettbiblioteket.
I Østfold er det pr. 1.1.2023 kjent ca. 2175 arter, underarter og hybrider av karplanter som finnes dokumentert i en offentlig samling. I tillegg er ca. 75 arter kun rapportert uten videre dokumentasjon.
Pr. august 2023 skriver følgende personer fra ØBF artikler følgende plantefamilier:
- Bård Haugsrud: Maurefamilien, erteblomstfamilien, rosefamilien, linfamilien, rubladfamilien, soleiefamilien, orkidèfamilien
- Nils Skaarer: Fiolfamilien og perikumfamilien
- Marita Nøvik: Lyngfamilien
- Bjørn Petter Løfall: Karsporeplantene, burot, gran, osp, tungrasene, damkarse, rød skogfrue
- Odd Stabbetorp: Leppeblomstfamilien?
Eksterne lenker
- Østfoldbotanikk. Nettside med kart, graf og nøkkeltall om karplanter i Østfold. Startet ca. 2017 og oppdateres jevnlig av Odd Stabbetorp.
- Østfold Botaniske Forening
- Karplanter på Wikipedia.
- Artsdatabanken - Kunnskapsbank for Norges naturmangfold.
- Artsobservasjoner - en tjeneste hvor man kan rapportere biologiske arter.
- GBIF - Global Biodiversity Information Facility (Det globale artskart).
- Artskart - Artsdatabankens søk- og innsynsløsning om arter i Norge.