Østre Toten barnehjem for jenter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østre Toten barnehjem for jenter.
Foto: Totens bygdebok II (1937)

Østre Toten barnehjem for jenter ble oppretta i 1893. Blant grunnleggerne var Ragna Rognebye, pastor Markus Bie og kona, distriktslege Andreas Aabel, Helene Wang, Hans Tømmerhoel, Klara Bie og Thekla Raabe.

Det første lokalet var Ebeneser, det seinere Balke menighetshus. I 1897 ble eiendommen Fredsvoll ved Tømmerhol kjøpt, og barnehjemmet flytta dit. Her holdt det fortsatt til på 1930-tallet.

Tallet på barn økte fra 3 i oppstartsåret til 12-14 rundt århundreskiftet. I folketellinga for 1900 ble det registrert 13 jenter her. Driftsutgiftene ble hovedsakelig dekka ved frivillige bidrag, som til dels kom inn gjennom basarer og ofring i kirkene. Forsorgsvesenet og vergerådet i Østre Toten hadde også sine barn på hjemmet, og betalte for disse. Forsorgsvesenet dekka dessuten noe av underskuddet.

Bestyrerinne rundt 1900 var Petrine Olsen (født 1856 på Biri). Ifølge 1910-folketellinga var det Borghild Disen (født 1873 i Kristiania) som hadde stillinga.

På 1930-tallet besto styret av Johan Bjerke (formann), sokneprest Hole, doktor Schjønsby, Nils Staff, Fia Fodstad (kasserer), Maren Rognerud, Mary Rustad og Nora Foss (på Jørenset).

Eiendommen Fredsvoll ble i 1957 solgt til familien Glemmestad, som hadde blitt husløse etter en brann. Det ble samtidig tatt opp til vurdering å oppløse og avvikle barnehjemmet «da barnehjemmets eiendom er solgt og barnehjemmet har vært ute av drift i flere år», og at det ble ansett som nærmest umulig med privat drift. Styret ble enige om å ikke legge ned umiddelbart, men å sette av 100 000 kr til et fond som kunne brukes til barnehjem senere. Siden det var lenge siden forrige generalforsamling, ble det også besluttet å kalle inn til en ny.

Kilder og litteratur