Øyfred Fuglevik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Øyfred Fuglevik på 1920-tallet.

Øyfred Fuglevik (Fred Fuglevik i USA) (født 26. mars 1900 på Fuglevik i Halse og Harkmark kommune, død 25. august 1964 i Øvrebø) var en sjømann som i en periode i 1930-årene arbeidet som industri-, gruve- og jernbanearbeider i USA. Han ble etter hvert en respektert fagforeningsleder/-aktivist tilknyttet Industry Workers of the World (IWW).

Utvist fra USA

I august 1931 var han en av lederne under en streik i forbindelse med byggingen av Hooverdammen på grensen mellom Nevada og Arizona. Misnøye med hasardiøse arbeidsforhold ved demningen førte til streik blant bygningsarbeiderne da ledelsen avslo kravet om å dele ut kaldt og rent drikkevann til arbeiderne. På denne årstiden var det dagtemperaturer på over 45 grader. Arbeidsgiverne svarte med å sende inn folk bevæpnet med skytevåpen og klubber, og Øyfred Fuglevik var en av lederne i IWW som ble angrepet med våpen.[1] Resultatet var at alle arbeiderne, som på det tidspunktet var ca. 1 200, fikk sparken. Fuglevik ble senere utvist fra USA for sin angivelige ulovlige, kommunistiske virksomhet.

Aktivitet i Norge

Øyfred Fuglevik kom tilbake til Norge under siste verdenskrig etter flere år som sjømann i utenriksfart. Han fikk seg jobb på Falconbridge Fabrikker i Kristiansand. Senere jobbet han som dykker på Kristiansand Mekaniske Verksted og som dykker og anleggsarbeider under byggingen av Tonstad kraftverk i Sirdal. Han fortsatte som aktivt medlem av Norges Kommunistiske Parti på Sørlandet etter sin hjemkomst og helt fram til sin død. Innsynsutvalget (opprettet etter Lund-kommisjonens rapport) har bekreftet at Øyfred Fuglevik ble løpende registrert i Overvåkingspolitiets arkiv helt fra 8. mai 1945 til han døde 25. august 1964.

Familie

Øyfred Fuglevik var sønn av læreren og lokalhistorikeren Lauritz Fuglevik. Han giftet seg i 1947 med Anna Torhild, født Moi. Sammen fikk de sønnene Leif Fuglevik (født 1948) og Tor Aslak Fuglevik (født 1950).

Kilder

Referanser

  1. Michael Hiltzik:Colossus. The Turbulent, Thrilling Saga of the Building of Hoover Dam.2010 ISBN 978-1-4165-3217-0 side 242