A. H. Andersson & Co. Metalvarefabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeiderne utenfor bedriften i Normannsgata 47 hvor den holdt til her fra 1882 til nedleggelsen i 1989. Bildet er tatt før de fire om- og påbygginger i årene 1907 til 1940.
Foto: Per P. Herdenberg/Oslo Museum (rundt 1900).
Fabrikkbygningen mot Elverumgata.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

A. H. Andersson & Co. Metalvarefabrik i Kristiania ble startet i 1875 av svensken August Helmer Andersson fra Uddevalla, etter at han fem år tidligere hadde kommet til den norske hovedstaden og arbeidet noen år som metalldreier i C. Bluncks Armaturfabrikk.

Bedriften produserte armaturer for vann, damp, gass og tilsvarende, og ble etter hvert en ledende armaturfabrikk med nesten 200 ansatte.

Han startet sin egen bedrift i Slots-Gade like om hjørnet for sin tidligere arbeidsgiver, og flyttet denne i 1882 til fabrikkbygningen fra 1875 i Normannsgaden 47 på Kampen hvor pipefabrikant Eriksen tidligere hadde holdt til. Denne fabrikkbygningen gikk gjennom omfattende på- og ombygginger i fire etapper i perioden 1907 til 1940.

I 1897 etablerte Andersson også metallvarefabrikk ved Ljung ved Gøteborg.

Den opprinnelige produksjonsprosessen var svært omstendlig og med håndkraft. Til grunn lå håndspikkede tremodeller, ujevn form- og støpesand og råmaterialet besto av utsortert skrap legert med sink. Godset ble hugget og børstet, deretter dreiet og boret med maskiner drevet av hånd- eller fotkraft. Endelige produkter som ventiler eller tappekraner måtte tilslutt testes i prøvekar for å se om de holdt mål.

Produktkatalogen fra 1927 hadde 78 illustrerte sider, med presentasjon av blant annet fjøskraner, klosettspyler, servantspringkraner, smørekopper og talerørmunnstykker.

Bedriften hadde en stabil og solid arbeidsstokk fra Kampen, Vålerenga og Tøyen. I 1989 gjorde konkurranseforholdene at den måtte gå inn, men et agentur som bedriften hadde hatt i mange år for italienske Cimberio, ledende i Europa i produksjon av kuleventiler drives videre av bedriften CIM Norge A/S.

Kilder


Koordinater: 59.91184° N 10.78299° Ø