Abraham Hesselberg (1817–1895)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Abraham Hesselberg fotografert ca. 1885.
Foto: Carl Christian Wischmann/Oslo Museum.

Abraham Hesselberg (født 19. mars 1817 i Tønsberg, død 18. januar 1895) var opprinnelig skipsfører, men etablerte seg som forretningsmann i Kristiania på 1850-tallet. Sammen med blant andre Mads Ellef Langaard etablerte Hesselberg Frydenlunds bryggeri i 1859.

Familie

Abraham Hesselberg var gift med Amalie, født 1823.

Liv og virke

Abraham Hesselbergs far døde tidlig, og moren ble enke med fire barn. Han reiste tidlig til sjøs, ble etter hvert skipsfører, men drev forretninger ved siden av. I 1840-årene drev han fraktgodsrute til Newcastle med skonnerten «Arendal»., hvor han selv også var skipper.

I 1851 etablerte han seg i Christiania med firmaet A. Hesselberg, og flyttet etter kort tid inn i gården i Rådhusgata 12. I 1860 tok Hesselberg sin bror, Eilert Hesselberg i firmaet, som da fikk navnet A. Hesselberg & Co. Firmaet drev handel innen engros og agentur i innen blant annet maleoljer, sement, kjemikalier, jern og metaller. Abraham Hesselberg trakk seg tilbake fra den daglige driftet i 1873.

I 1859 gikk Hesselberg og forretningsmennene Justus Heinrich Schwensen og Knud Knudsen sammen med vennen Mads Ellef Langaard (1815–1891), og stiftet Frydenlunds bryggeri. Hesselberg beholdt sin aksjepost og styrepost i Frydenlunds bryggeri livet ut.

Hesselberg var også med på å etablere Follum Træsliberi i 1873, også her sammen med blant andre Mads Langaard. Hesselberg var også en av de første aksjonærene i Nylands verksted.

Ved folketellingen for Christiania i 1865 er Hesselberg oppført som Kjøbmand med adresse Kirkegata 6. Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er han oppført som grosserer på samme adresse, som er spesifisert som 6b.

Ettermæle

Abraham Hesselberg er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I jubileumsboken som ble utgitt ved Frydenslunds bryggeris 100-årsjubileum i 1959, skrev Erling Petersen blant annet om Abraham Hesselberg:

Når Abraham Hesselberg kom med blant stifterne av Frydenlunds Bryggeri, skyldes det nok hans langvarige vennskap med Mads Langaard. De to menns løpebane hadde også atskillige likheter. … De to unge menn blev allerede i sin skippertid meget gode venner. Merkelig nok oppgav de også begge sjøen omtrent på samme tid for å gå helt over i handelsvirksomhet. … Det gjelder også for Hesselberg at han la det økonomiske grunnlaget for sin senere deltakelse i Frydenlund efter at han hadde forlatt skipperyrket.

Abraham Hesselberg er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Tittelen Grosserer er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

Eksterne lenker