Aktive Kvinner i Bjerke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette er logoen til den frivillige organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke. Navnet til organisasjonen er midt i sirkelen av mennesker fra ulike bakgrunner representert av fire ulike farger. Disse fargene er gul, grønn, rød og blå hvis du følger personene med fargene i sirkelen med klokken.
Dette er logoen til den frivillige organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke.

Aktive Kvinner i Bjerke er en frivillig multikulturell organisasjon som har hovedfokus på helsefremmende trening for innvandrerkvinner. Organisasjonen ble dannet i 2016 med tilhørighet til Bydel Bjerke i Oslo, men har siden oppstart hatt deltakere og medlemmer fra både bydelen og nærliggende områder. Styremedlemmene jobber aktivt med å tilby lavterskeltilbud for trening og aktiviteter som fremmer helse og sosialt miljø for innvandrerkvinner og deres familier. Dette arbeidet er ledet av hovedtrener og styreleder Sathiaruby Sivaganesh, som har fått flere priser for hennes driv og motivasjon til frivillighetsarbeidet i Bydel Bjerke og hennes arbeid for innvandrerkvinner siden 2005. Hovedmålet for organisasjonen er «å hjelpe innvandrerkvinner med helseforebyggende tiltak og aktiviteter uten at de føler hindring eller tvang til å delta». Organisasjonen har også tilbud som involverer både innvandrerkvinner og deres familier slik at alle blir motivert og engasjert til å være med på aktiviteter og treninger som gir helsegevinst.  

Både hovedmål og hovedfokus ble utredet for å ha god synergi med hverandre slik at alle har god forståelse for hva organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke ønsker å bidra med for lokalsamfunnet. Organisasjonen vil ha stort fokus på å tilby både lavterskeltilbud som trening, skogsturer og seminarer, og arrangering av større begivenheter og opplevelser som sosialt arrangementer og dagsturer til steder som Eidsvoll, Kolsåstoppen, Verdens Ende og Fetsund. Aktive Kvinner i Bjerke har ofte samlinger som skaper en åpen og inklusiv arena for å gjøre det enkelt for innvandrerkvinner å uttrykke sine meninger og behov. Dette gir organisasjonen muligheten til å fortsette med gode tilbud og muligheter for helseforebyggende trening og opplevelser passelig for deres ønsker og hverdager slik at innvandrerkvinner opplever ingen hindring eller motstand i deres deltakelse for å skap bedre helse for deres kropp og sjel.

Bakgrunn og oppstart

Sathiaruby Sivaganesh vant 2 sølvmedalje og 1 bronsemedalje under Oslo Open 2019. Hun står foran det norske flagget med medaljene på snor rundt halsen som også er i fargene til det norske flagget.
Sathiaruby Sivaganesh vant 2 sølvmedalje og 1 bronsemedalje under Oslo Open 2019. Det var mange utøvere fra Norge og andre land som England som deltok i turneringen, så dette er en bragd Sathiaruby er meget stolt av.

Det store frivillighetsengasjementet som den multikulturelle organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke fremmer i Bydel Bjerke startet med Sathiaruby Sivaganesh og hennes driv for frivillighetsarbeid. Hennes motivasjon bak dette arbeidet kom fra hennes sterke ønske om å gi noe tilbake til lokalsamfunnet i tillegg til å motivere andre med hennes bakgrunn til å bidra til samfunnsutviklingen. Dette gjaldt spesielt innvandrerkvinner, som ikke hadde gode tilbud og muligheter til å oppleve nærmiljøet som følge av lite bekjent med Bydel Bjerke og Oslomarka, forpliktelser til familie og andre faktorer som gjorde det vanskelig for disse kvinnene til å begi seg ut på slike opplevelser selv. Gjennom sitt arbeid har hun god kontakt med ressurser i Bydel Bjerke og Oslo Kommune som også jobber aktivt med tilbud for opplevelser og aktiviteter for lokalsamfunnet[1]. Dette inkluderer sykkelinstruktør i samarbeid med Bydel Bjerke og lokallaget for Syklistenes Landsforening, og ambassadør i lokalsatsningen «Bjerkesirkelen». Fra og med 2005 tok hun et valg med å tilby trening og aktiviteter i større skala for å imøtekomme utfordringene innvandrerkvinner opplevde i deres hverdag som hindret deres ønsker for å være med på helseforebyggende trening, og i 2016 valgte hun å danne organisasjonen «Aktive Kvinner i Bjerke» med første trening i et hobbyrom på Linderudveien 5. I dag kan organisasjonen vise dens tilbud av mange ulike typer aktiviteter i med fokus på helseforebyggende tiltak, hvor hovedtiltak er treninger, turer, foredrag og seminar.

Sathiaruby Sivaganesh på vegne av Aktive Kvinner i Bjerke med Håvard Pedersen fra Lillomarkas Venner og ordfører Marianne Borgen under utgivelse av boken med tittel «Leve Lillomarka» og undertittel «Lillomarkas Venner gjennom 50 år» under 50års jubileum til Lillomarkas Venner. De smiler og er glade for hva Lillomarkas Venner representer og har klart å utføre for Lillomarka i 50 år.
Sathiaruby Sivaganesh på vegne av Aktive Kvinner i Bjerke med Håvard Pedersen fra Lillomarkas Venner og ordfører Marianne Borgen under utgivelse av boken med tittel «Leve Lillomarka» og undertittel «Lillomarkas Venner gjennom 50 år» under 50års jubileum til Lillomarkas Venner.

Det skal også bemerkes at Aktive kvinner i Bjerke er meget aktiv på å tilby trening, turer og opplevelser som involverer Oslomarka[2]. Sathiaruby er godt kjent med Oslomarka og mulighetene for opplevelser denne marka kan gi besøkende og har sammen med styret valgt at Aktive Kvinner i Bjerke skal fremme Oslomarka som en viktig opplevelse og kjennskap ved siden av ordinære treningstilbud. Dette gjelder spesielt Lillomarka siden hennes familie har skapt mange minner i Lillomarka[3][4]. Hun har sammen med hennes sønn (Prashanth Sivaganesh) og ektemann (Sivaganesh Vadivelu) derfor stor kjærlighet til denne delen av Oslomarka, som er en hovedårsak til hvorfor mange av skogsturene arrangert av Sathiaruby via Aktive Kvinner i Bjerke er i Lillomarka. I boken med tittel «Leve Lillomarka» og undertittel «Lillomarkas Venner gjennom 50 år» (utgitt i 2019 av Lillomarkas Venner), utdyper hun hennes tilknytning til Lillomarka med at naturen i sin prakt har bidratt mye til familiens motivasjon til skapelse av minner og ha familietid via trening ved at Lillomarka tilbyr både jevnt og ujevnt terreng i ulike høyder og føre[5][6][7]. I tillegg er mange av rutene hennes familie kjenner til i dag fra turer hvor familien har både med og uten vilje gått seg bort i skogen og dermed skapt opplevelse og minner som har stor betydning for Sathiaruby. I tillegg liker hun å bruke Lillomarka som et eksempel på et sted for meditasjon og finne ro i sin sjel ved å vise til hennes sønn og hvordan han vier tid til turer i Lillomarka for å klarne tankene sine og ta en pause fra hans ellers travle hverdag. Sathiaruby har også vunnet priser for hennes arbeid via Aktive Kvinner i Bjerke, som Ildsjelpris (2016) og Oslo Frivillighetspris (2020)[8][9][10][11][12]. I tillegg var hun med på folkefesten ved Isdammen sammen med andre ildsjeler og kronprinsparet i 2016, og i 2022 var hun en del av gjestebudet på Skaugum etter invitasjon av kronprinsparet for å ta en del av feiringen av Frivillighetens år 2022[13][14][15][16][17]. I tidligere nevnt bok utgitt av Lillomarkas Venner kan du som leser få mer informasjon om hennes perspektiver på frivillighet og personlige motivasjoner og ønsker som fundament i hennes arbeid i organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke.

Tilbud og tiltak

I dag har Aktive Kvinner i Bjerke et stort aktivitetstilbud. Dette kommer fra utviklingen organisasjonen har opplevd ved at styret har lagt inn et stort arbeid for å imøtekomme ønsker og interesser av innvandrerkvinner gjennom årene slik at disse kvinnene får gjennom Aktive Kvinner i Bjerke strukturert tilbud og dermed godt rammeverk for aktivisering i deres hverdag[18]. De kan selv velge hva slags aktiviteter de ønsker å delta, og det er som oftest kort avstand mellom deres hjem og aktivitetsplass. Generelt forklart inkluderer innetreninger øvelser hentet fra ulike type treningsformer som aerobic, kamsport og styrketrening. Utetreninger er en blanding av skogsturer i Lillomarka og Nordmarka, samt turer i asfaltjungelen som spenner seg fra Linderud og Veitvet til Årvoll og Tonsenhagen. Per i dag er innetreninger avholdt hovedsakelig på Startblokka og utetreninger i Lillomarka[19]. Når det er sagt, har det forekommet unntak som treningsturer til Liastua (Stovner), Holmenkollen, Linderudkollen og Mariholt. Aktive Kvinner i Bjerke tar også del i løp som Folkeløp på Linderud arrangert av Bydel Bjerke da dette er en fin måte for deltakerne med konkurranseinstinkt til å teste ut sine ferdigheter med andre likesinnede utøvere. Det skal også påpekes at organisasjonen også tilrettelegger for opplevelser som blåbærplukking og «bli kjent med Lillomarka» turer slik at det er minst ett tilbud for alle treningssjeler. Et av slike opplevelser er lokalhistorien gjenfortalt av Håvard Pedersen fra Lillomarkas venner mens man er på tur i Lillomarka.

Som en del av Groruddalssatsningen, tilbød Bydel Bjerke sykkelkurs med Syklistenes Landsforening og sykkelinstruktører fra Aktive Kvinner i Bjerke på Linderud skole. Det er flere personer som sykler i alle kanter på grusbanen til Linderud skole, som du kan finne ved SFO og barnetrinnet på Linderud skole.
Som en del av Groruddalssatsningen, tilbød Bydel Bjerke sykkelkurs med Syklistenes Landsforening og sykkelinstruktører fra Aktive Kvinner i Bjerke på Linderud skole.

I regi med kampsportklubben Oslo Stickfighting Club (tidligere kjent som Doce Pares Norway) har Aktive Kvinner i Bjerke avholdt kurs i selvforsvar og sammenheng mellom disiplin og meditering. Styret i Aktive kvinner i Bjerke har en høy prioritering i arbeidet om å gi jenter og kvinner fra ulike etnisiteter de nødvendige kunnskapene og erfaringene de trenger for å kunne beskytte seg selv, og Oslo Stickfighting Club har også et slikt fokus for lokalområdene i Stovner og omegn. Det anses imperativt at det tilbys veiledning og støtte slik jenter og kvinner føler seg trygge i dagens samfunn. Samarbeidet mellom Bydel Bjerke og organisasjonen har skapt prosjekter som har tilrettelagt arenaer for erfaringsdeling, trening og kompetanseheving, deriblant Naboløp arrangert av Bydel Bjerke med Aktive Kvinner i Bjerke som en av støtteorganisasjonene og sykkelkurs for innvandrerkvinner arrangert av Bydel Bjerke med sykkelinstruktører fra Aktive Kvinner i Bjerke og sykler utlånt av Syklistforening i 2018 og 2019[20]. Det skal også nevnes at visse arbeid kan ikke utføres uten finansiell støtte, og Bydel Bjerke har vært en viktig støttespiller med midler til ulike prosjekter som Aktive Kvinner i Bjerke har utredet og utført både lokalt i Bydel Bjerke. Stønader fra Bydel Bjerke har blant annet brukt i arrangering av seminarer og kurs for samtlige innvandrerbakgrunner da Aktive Kvinner i Bjerke mener det er viktig at budskap og innhold i deres seminarer og kurs skal være allmenntilgjengelig for befolkningsgruppene i Oslo. I tillegg har Aktive Kvinner i Bjerke samarbeidet med IMDi med prosjekter rettet mot innvandrergrupper både under og etter pandemien. Fagpersoner fra ulike fagfelt som har holdt foredrag og seminarer i emner som helse, ernæring, vold og seksuelt overgrep både i og utenfor hjemmet kommer blant annet fra Universitetet i Oslo og andre utdanning- og forskningsinstitusjoner, samt Norsk-Tamilsk Helseorganisasjon (NTHO) og andre ressurssterke organisasjoner og støttesentre. Det må også nevnes at det blir også avholdt treninger i lokalene på Rommen til organisasjonen Tamilsk Ressurs- og Veiledningssenter (TRVS). TRVS er kort fortalt ikke bare et sted av læring og kompetanseheving, men også et felles samlingspunkt for den tamilske befolkningen i Oslo og omegn. Dermed er det lettere for innvandrerkvinner fra denne befolkningsgruppen å trene mens deres barn får læring og minner fra tamilske lærde ressurser.

Det er også stort fokus på det sosiale aspektet. Aktive Kvinner i Bjerke arrangerer blant annet samlinger etter hver skogstur. Disse samlingene er åpen for alle i og med at arrangerte skogsturer er åpne for alle innvandrerkvinner og deres familier. Det er i disse samlingene medlemmene av organisasjonen får muligheten til å også dele mat fra deres egne etnisitetsbakgrunner. I tillegg arrangeres det samlinger for medlemmer av organisasjonen som sommeravslutninger, jubileumsbegivenheter og julebord. Dette tilrettelegger for deling av treningserfaring fra opplevelse i Lillomarka, og Aktive Kvinner i Bjerke kan dermed skilte med å ha et mangfold av bakgrunner som bidrar til lærdom og forståelse, som videre danner et nettverk av sterke ressurser på tvers av etnisiteter for å skape et større samhold mellom ulike grupper i lokalsamfunnet gjennom våre deltakere på skogsturene. Det må nevnes at ekskursjonene arrangert av organisasjonen også bidrar til dette samholdet og er et tiltak meget ettertraktet blant medlemmene av Aktive Kvinner i Bjerke. Dette samholdet hjelper godt til i den aktive lokalsatsningen Aktive Kvinner i Bjerke gjør i Bydel Bjerke. Disse ekskursjonene inkluderer blant båttur i Oslofjorden og turer til Eidsvoll, Kolsåstoppen, Verdens Ende og Fetsund. Det blir også avholdt erfaringsturer («bli kjent» turer) i Bydel Bjerke, samt i Oslo og omegn.

Arena for sosialisering og motivasjon

Aktive Kvinner i Bjerke på tur med Håvard Pedersen fra Lillomarkas Venner. Håvard tok seg tid til å vise mange kjerneområder av Lillomarka med historien til vår vakre skog. Alle står rundt Håvard når han forteller om historien til Lillomarka blant trærne til den vakre skogen.
Aktive Kvinner i Bjerke på tur med Håvard Pedersen fra Lillomarkas Venner. Håvard tok seg tid til å vise mange kjerneområder av Lillomarka med historien til vår vakre skog.

Organisasjonens medlemmer og deltakere fra arrangementer og aktiviteter blir kontinuerlig fulgt opp for å få deres syn på Aktive Kvinner i Bjerke og organisasjonens arrangementer og aktiviteter. En gjengående positiv faktor er det sosiale aspektet som blir fremhevet og tilrettelagt via treningsmulighetene. Et annet faktor er treningsstandarden og hvordan det arbeides for å opprettholde godt utvalg av treningsøvelser og -teknikker som bidrar til god trening. Organisasjonen tilbyr en åpen arena for transparent kommunikasjon og informasjonsdeling på et nivå ofte ikke tilgjengelig på denne skalaen. Fokus på kvinner i tilbudene og tiltakene til Aktive kvinner i Bjerke tilrettelegger også sikkerhet og trygghet for kvinner som har opplevd smerte, ukomfortable opplevelser og lignende ubehag i deres tidligere treningsmiljøer. Det sosiale aspektet inkluderer også samlinger, som skaper samtaler og omgjengelig miljø mellom individer som i deres tidligere vanlige hverdagsrutiner ikke ville møtt på hverandre. Motivasjon er også en stor pådriver for både samhold og treningsfokuset samtlige kvinner har når de deltar på arrangementer og aktiviteter planlagt og utført av Aktive Kvinner i Bjerke. Organisasjonen er mest kjent for tilbudene for aerobic og utetreninger i Lillomarka, men også for ekskursjoner som skaper opplevelser og minner som deltakende kvinner ikke vil glemme. I tillegg har Aktive Kvinner i Bjerke valgt å ha en aktiv dialog om hvilke steder kvinnene ønsker å besøke for så at styret undersøker hvordan organisasjonen kan imøtekomme deres ønsker for tur- og/eller reisemål. Samholdet spiller også en stor rolle i deres anbefalinger om at flere bør bli med på treningene og turene avholdt av organisasjonen. Det settes også pris på at treneren har muligheten til å holde samtaler og gjennomgang på språkene engelsk eller norsk, men kan lett skifte over til å enten holde samtaler eller finne informasjon tilgjengelig på deltakernes og medlemmenes morsmål hvis det skulle være aktuelt. Dette var meget positivt under stressende og uforutsigbare tider i deres liv. Slike situasjoner var for noen kvinner den normale hverdagen under pandemien (2020-2022), så kvinnene setter meget stor pris på at Sathiaruby Sivaganesh og Aktive Kvinner i Bjerke var tilgjengelig og behjelpelig under pandemien. Sathiaruby følger personlig opp alle kvinner som er med på organisasjonens treninger og turer slik at alle kvinners engasjement og tilhørighet blir hørt og møtt av Aktive Kvinner i Bjerke. Disse kvinnene er aldri uten støtte eller veiledning fra denne organisasjon som har tilhørighet til Bydel Bjerke. Organisasjonen har tatt læring fra opplevelser og erfaringer fra trening og turer før pandemien og trening og turer under pandemien til å styrke sitt arbeid for å gi bedre tilbud og utføre gode tiltak for kommende framtid. Det settes også pris på at Aktive Kvinner i Bjerke har god og kontinuerlig kommunikasjon med samarbeidspartnere som ønsker både organisasjonen og deres kvinner alt godt. 

Galleri

Kilder og litteratur

 1. Myhre, Martine: Tettpakket på Linderud-folkets møteplass i Akers Avis Groruddalen
 2. Thorsnæs, Geir; Tvedt, Knut Are: Oslomarka i Store norske leksikon
 3. Lillomarka i Lokalhistoriewiki.no
 4. Tvedt, Knut Are: Lillomarka i Store norske leksikon
 5. Lillomarkas venner
 6. Informasjon om boken "Lillomarkas Venner" med undertittel "Lillomarkas Venner gjennom 50 år"
 7. Videre informasjon om boken "Lillomarkas Venner" med undertittel "Lillomarkas Venner gjennom 50 år"
 8. Kristiansen, Morten Minothi; Kulturetaten Oslo Kommune: Vinner Frivillighetsprisen 2020 - Aktive Kvinner i Bjerke på YouTube
 9. Kulturetaten Oslo Kommune: Utdeling vinner Oslo kommunes frivillighetspris 2020 på YouTube
 10. Myhre, Martine: Fredagsprat: Sathiaruby «Ruby» Sivaganesh – Helsa må på plass for å mestre hverdagen i Akers Avis Groruddalen
 11. Sørli, Emma Sofie Langseth: Frivillighetspris til Aktive Kvinner i Bjerke i Journalen ved Oslo Metropolitan University
 12. Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet: «Aktive Kvinner i Bjerke» ved Ruby Sivaganesh vant Oslo kommunes frivillighetspris for 2020 i Aktuelle Saker
 13. NTB: Stunt og historier rundt bålet for Kronprinsparet i Verdens Gang
 14. Kongehuset.no: Der øst møter vest i Oslo i Den Norske Kongehus
 15. Kongehuset.no: Gjestebud for å feire frivilligheten i Den Norske Kongehus
 16. Solum, Stian L: Gjestebudet på Skaugum (Frivillighetens år 2022) på Imago/TT
 17. Solum, Stian L: Gjestebudet på Skaugum (Frivillighetens år 2022) på Imago/TT
 18. Bydel Bjerke: Stedsanalyse Linderud, Sletteløkka og Veitvet på Bjerkeanalysen.no
 19. Sivaganesh, Sathiaruby: Aktive Kvinner i Bjerke på Startblokka.no
 20. Områdeløft Linderud - Veitvet - Sletteløkka: Gratis sykkelkurs på Linderud skole via Facebook innlegg