Anna-Kathrine Israelsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna-Kathrine (til venstre) og en av søstrene hennes. Foto: Ukjent.

Anna-Kathrine Israelsen (1870-1945). (Født Anna-Kathrine Mikkelsdatter Pedersen, brukte etternavnet Svane under første ekteskap) vokste opp i øvre Alta og døde under evakueringa av Finnmark. Faren hennes var Mikkel Pedersen fra Folldal, mora var Eva Gaisa Karinen. Hun hadde fire barn, blant annet forfatteren Alf Martin Jæger.

Familie

I 1895 fikk hun sønnen Alf Martin Jæger. Barnefaren var Martin Alexander Jæger, som var smed i Hammerfest. Relasjonen med Martin Alexander varte nok ikke så lenge, for Alf Martin levde de første åra med Anna-Kathrines foreldre.

I 1899 gifta hun seg med sjømannen Abraham Julius Svane, også han fra Hammerfest. Abraham Julius og Anna-Kathrine fikk ingen barn, og det er sannsynlig at ekteskapet var et fornuftsekteskap. Abraham Julius hadde nemlig tidligere vært gift med Anna-Kathrines storesøster, Jacobine, som døde i 1898. Jacobine hadde etterlatt seg barna Emelie Vigtore og Jørdis Johanna. Siden Abraham Julius var til sjøs trengte barna en forelder som var til stede. For Anna-Kathrines del kan det også ha vært ne motivasjon at ekteskapet gjorde det mindre iøyenfallende at hun selv hadde barn utafor ekteskap.

Ekteskapet varte ikke - etter noen år fant både hun og Abraham Julius seg noen andre.

I 1904 fikk Anna-Kathrine sønnen Johan Maurentius med den sju år yngre Hilmar Fredrik Israelsen som hun senere gifta seg med. Fire år senere fulgte dattera Margit, og I 1913, da Anne-Kathrine var hele 43 år gammel fulgte yngstejenta Hildur Annie. Familien var bevisste på Anna-Kathrines kvenske opphav - i folketellinga fra 1920 står det at de snakka norsk hjemme, men de markerte norsk-kvensk nasjonalitet på folketellingsskjemaet med en strek under norsk og to streker under kvensk.

Siste reise

9. november 1944 ble familien evakuert fra hjemmet som del av tvangsevakueringa av Finnmark. De som reiste var Anna-Kathrine, Hilmar, Johan Maurentius, Hildur og mannen hennes, Arne Romsdal, samt Margit og margits 13 år gamle datter, Laila. Etter fire dager kom de til Tromsø. Her fikk Anna-Kathrine et drypp, eller et lite hjerneslag. Hun var i dårlig form, og trengte mye hjelp.

Ei uke senere tok de hurtigruta til Trondheim, hvor de overnatta på en skole. Deretter reiste de med tog først til Røros, deretter til Alvdal, og til sist oppover Folldalen. Det var her faren hennes kom fra, før han flytta til Alta for å arbeide ved kopperverket. De fikk bo i kårstua på gården Midti Furuhovde. Mens de bodde her, falt Anne-Kathrine og brakk lårhalsen. Mens hun lå på sjukestua døde hun av et nytt hjerneslag.

Hun ble begravd i Folldal. På gravstøtta står det "Sov godt i dine fedres jord."

Kilder