Anthony Coucheron

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Anthony Coucheron (også Anthonij Coucheron) var ingeniøroffiser (født ca 1650 - trolig i Holland -, død 14. mars 1689Akershus, Oslo). Coucheron jobbet som Verkbas i Fredrikstad i 1665 og var sin fars assistent i 1666. Faren var den nederlandske generalkvartermester Willem Coucheron, som påbegynte arbeidet med befestning av Fredrikstad i 1663. Samtidig arbeidet han med anleggelsen av det som senere ble Fredriksten festning i Halden.

Coucheron var gift med Magdalena Alandolphia van Langen, og sammen fikk de datteren Maria Margretha Coucheron[1]

I 1673 ble Anthony Coucheron sendt som løytnant til Kongsvinger og Elverum for å utarbeide noen tegninger i forbindelse med noen allerede prosjekterte festningsanlegg. Han ledet byggingen av disse i noen år. Coucheron er omtalt som kapteinløytnant på Akershus i 1674, samme år i mars ble han utnevnt til kaptein. I juli samme år ble han utnevnt til generalkvartermesterløytnant i Danmark. Han etterfulgte sin far som generalkvartermester i Norge i 1680, og ble utnevnt til kommandantChristiansø, trolig i 1681 og oberst trolig i oktober samme år. De siste årene var han kommandant på Akershus festning.

Anthony Coucheron fikk i oppdrag å planlegge og utføre flere betydelige festningsverk både i Danmark og i Norge. Hans arbeider var på linje med de mest moderne i samtiden og representerer dessuten nytenkning, blant annet med hans bidrag til utviklingen av brannsikre tårnfestninger.

Sammen med Johan Caspar de Cicignon regulerte Coucheron Trondheim etter bybrannen i 1681 og ledet byggingen av Kristiansten festning. I tillegg til arbeidet på festningsanleggene i Trondheim, Kongsvinger og Elverum, arbeidet han med festningsdeler av Akershus festning og planer over Fredrikstad.

I Danmark arbeidet Coucheron med befestning av Christiansø, Ertholmene ved Bornholm (påbegynt i 1684) og Fladstrand i Fredrikshavn (1687). I samråd med kommandanten Jacob Geveke utarbeidet han forslag til ny befestning av Kronborg (1686-1688)

Litteratur

 • V.E. Tychsen: Fortifikations-Etaterne og Ingeniørkorpset, 1884
 • Chr. Elling: Holmens Bygningshistorie, 1932
 • Norske Minnesmerker, Fredrikstad, 1934
 • J. Klindt Jensen: Barokken i Rønne Fæstning, 1952
 • H. Langberg: Danmarks Bygningskultur I, 1955
 • V. Steen Møller: Frederiksvern, 1973
 • H.E. Nørregård-Nielsen i: Magtens Bolig (Danm. Ark.), 1980
 • Norsk Kunstnerleksikon, Oslo 1981
 • Kjeld Magnussen: Foren. til norske Fortidsminners Bevaring, Årsbok 1985
 • P. Bolten Jagd: Danske Forsvarsanlæg I, 1986
 • Huse i Fr.havn, 1986

Referanse

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Anthony Coucheron» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.