Arbeiderdemokratene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeiderdemokratenes «hovedorgan» hadde sin opprinnelse fra 1894
Foto: Skannet av Gunnar E. Kristiansen

Arbeiderdemokratene var et politisk parti fra 1906 til 1940. Det hadde sitt opphav i en radikal fløy av Venstre, og ble grunnlagt med navnet De forenede norske Arbeidersamfund med Johan Castberg som leder. I 1911 ble navnet endret til Arbeiderdemokratene, og i 1912 hengte man på Det radikale Folkeparti. I 1921 byttet man om slik at partiet ble hetende Det radikale Folkeparti (Arbeiderdemokratene).

Det siste landsmøtet ble holdt i 1927, og partiet ble formelt oppløst i 1940. Allikevel var Venstres stortingslister i Oppland på papiret et samarbeid mellom Venstre og Det radikale Folkeparti helt til 1957.

Politisk var partiet mer radikalt enn Venstre. Det var særlig blant småbrukere og landarbeidere man hentet støtte, og Hedmark og Oppland var de geografiske tyngdepunktene. Arbeiderdemokratene hadde også god grobunn i Trøndelag, og især på Innherred der de blant annet startet et par aviser. Partiet fikk ordførere i flere kommuner.

Litteratur

  • Hagen, Aleksander: Det Radikale Folkepartis krisepolitikk 1928-1936, masteroppgave i historie, Iakh, Universitetet i Oslo, høsten 2010.

Aviser